x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cel de-al patrulea Razboi Mondial

Cel de-al patrulea Razboi Mondial

13 Sep 2004   •   00:00

PECETEA TERORII - SCHIMBAREA LA FATA

Cand doar auzim de sangeroasele si crudele executii facute de teroristi ne infricosam. De fapt, tocmai aceasta este miza atentatorului.
RAZVAN BELCIUGANU

"Terorismul este un instrument si a aparut o data cu ideologia. Terorismul va disparea o data cu societatea omeneasca", fixeaza locul acestui concept col. dr. Dan Nita. "A trebuit sa vina 11 septembrie ca sa intelegem ce au spus grecii acum 3000 de ani: carul de lupta al zeului Ares, zeul razboiului, avea doi cai, Deimos (Teroarea) si Phobos (Frica)", prezinta specialistul principiile pe care teroristul le urmareste.

TERORISM CLASIC. "In terorismul clasic, avem tinta primara, cel care este rapit, cel omorat si o tinta secundara, care de fapt este vizata, opinia publica", spune col. dr. Dan Nita. Potrivit expertului, "teroristul doreste sa influenteze opinia publica intrucat aceasta, hartuita, nu va mai fi dispusa sa accepte contractul social cu autoritatea. Daca teroristul este cel care castiga va aparea un om providential sau partidul providential. Orice ideologie a apelat la terorism, primii bolsevici au fost teroristi, nazismul a aparut la fel; toate razboaiele importante au inceput cu un act terorist", explica Dan Nita. Asadar, finalitatea unui act terorist este politica.

NOUL TERORISM. Denumit si "super-terorism", se remarca prin aceea ca teroristii nu mai negociaza cu nimeni. "De aceasta data teroristul doreste sa distruga chiar tinta secundara", adauga ofiterul. Fundamentalistul islamic, adept al "Jihadului global", doreste generalizarea islamismului si suprematia musulmanilor in lume.

Colonelul Dan Nita, la fel ca si alti specialisti, considera ca avem de-a face cu "al IV-lea razboi mondial, razboiul ideologic". "Teroristii au fost obligati sa treaca la aceasta etapa intrucat in actuala dezvoltare a societatii umane nu mai pot impresiona prin cazuri de terorism classic", afirma ofiterul.

PLANIFICATORII. Col. Dan Nita spune ca un atentat de genul celui produs la 11 septembrie 2001 este pregatit cu chiar patru ani inainte. Orice amanunt este calculat stiintific dinainte.

In concluzie, acesti planificatori sunt, pentru ofiter, "oameni reci, rationali si eficienti". De pilda, fortele de securitate israeliene au capturat o caseta care demonstreaza atentia teroristilor pentru o explozie kamikaze in autobuz. Prin experimente, teroristii calculau care este locul din autobuz pe care trebuie sa-l aiba atentatorul pentru ca efectul ucigas al exploziei unei bombe la purtator sa fie cat mai bun.

De asemenea, incarcatura de explozibil aflata la sinucigas este de 7 kilograme, intrucat este calculat faptul ca astfel explozia va disloca in mod cert si o usa inchisa.

EXECUTANTII. Spre deosebire de strategi, colonelul Dan Nita arata ca atentatorii sunt, de obicei, slab educati sau au absolvit universitati coranice, adevarate centre de indoctrinare.

Ei sunt convinsi sa execute acte de terorism si prin plata "serviciilor". "In Afganistan, uciderea unui soldat afgan costa 700 de dolari, iar a unuia american - 17.000 de dolari. De asemenea, o grenada aruncata inspre fortele de securitate costa 700 de dolari. In Irak sunt lucruri similare. Atentatele teroriste de tip kamikaze costa, in Gaza, Israel, Afganistan, Irak, intre 25.000-50.000 de dolari", spune specialistul.

TERORISTUL KAMIKAZE. In literatura de specialitate, sinucigasii sunt numiti si "smart-bomb" (bomba desteapta). Inainte de a pleca in misiune sunt filmati cand fac testamente, li se fac slujbele de inmormantare, sunt pusi sa stea zile intregi in sicrie. Exista o presiune majora si din partea grupului, dupa un astfel de ritual, copiat dupa ceremoniile pilotilor kamikaze japonezi din al doilea razboi mondial. Pentru fapta sa, familia teroristului va primi acea suma de bani care o va scoate din saracie. Totodata, familia se va bucura de respectul intregii comunitati si poate creste in rang social.

MODELUL. Modul de actiune si de motivatie a sinucigasului a fost studiat cu atentie de fedaini arabi, incepand cu anii ’80. "Cartelurile adverse ale traficantilor de droguri din Columbia ii foloseau in atentate sinucigase pe asa-numitii Sicarillos - Cutitarii. Acestia, foarte saraci, erau motivati in gestul lor de faptul ca familia obtinea o suma consistenta de bani, o casa sau burse de studiu pentru copii", mai afirma col. Dan Nita.

RESURSELE VIITOARE. Generalul de brigada (r) Mihaiu Margarit considera ca teroristii au pe viitor un rezervor bogat de noi membri. Ceea ce contribuie la aparitia in randul teroristilor a unei noi generatii, dupa cum sustin psihologii, este mai ales existenta unui mediu dominat de conflicte, care face dificila desfasurarea unui proces normal de educatie la nivelul scolii, in cadrul familiei sau al societatii, astfel incat sa se poata reprima instinctele de agresivitate la copii. Noua generatie nu se considera vinovata de izbucnirea conflictului.

REORGANIZAREA. Al-Qaeda se afla intr-un proces de regrupare. De altfel, si-a schimbat si numele in Fath-e-Islam (Victoria Islamului), aratand, de fapt, in ce directie, cel putin doctrinara, va continua organizatia ofensiva. "In fata unei asemenea situatii, statelor nu le ramane altceva de facut decat sa adopte masuri corespunzatoare in cadrul strategiilor de securitate nationala si sa colaboreze intre ele pentru a face fata acestei amenintari majore", crede gen. Bg. Mihaiu Margarit.

"Teroristul actual nu seamana cu Che Guevara, ci aduce mult cu gulerele albe de pe Wall Street. Are diplome universitare, se occidentalizeaza la suprafata" - Colonel Dan Nita,specialist antiterorism

"Teroristul kamikaze este arma secreta pentru ca egalizeaza decalajul tehnologic al puterilor democratice. Tigrii tamili sunt cei mai «avansati» in aceasta tehnica" - Colonel Dan Nita, specialist antiterorism

PECETEA TERORII - SUMAR (Editie de colectie - 13 septembrie 2004)

Ce este in mintea teroristului

Aceasta este lumea lor

Ochiul dracului tine iadul pe pamant

Predicatorul sfarsitului

Ucenicii groazei

Lovituri de gratie

Cel de-al patrulea Razboi Mondial

Alerta globala

Romani la razboi

Pentru ei primul glont tras e viata

Troc de partid cu Fratii musulmani

Descoperiti in calea terorii
×
Subiecte în articol: special niţă teroristul dan