x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Chefuri cu sarmalute

Chefuri cu sarmalute

22 Dec 2004   •   00:00

CRACIUN FERICIT!

Indiferent in ce colt al lumii s-au aflat, romanii au cantat, si-au impartit cadouri si au trait bucuria Nasterii Domnului. Craciunul a fost intampinat de romanii de pretutindeni cu colinde si mancaruri cu specific romanesc.
ANCA ALEXE

Icoana Maica Domnului cu Pruncul - Hodighitria, 1746, autor Nechita zugrav, Transilvania, din Colectia Muzeului National de Arta al Romaniei
Clopoteii, colindele, glasurile cristaline si darurile au creat o atmosfera magica a unui Craciun departe de Romania. Chefurile cu sarmalute, tuica si "Mos Craciunite" le-au adus tinerilor aminte de tara de unde au plecat parintii lor. Asa a fost sarbatorit deja Craciunul de catre romanii din strainatate. Multi dintre ei au celebrat Sfanta Sarbatoare in mijlocul comunitatii si se vor mai bucura inca o data in mijlocul familiei. In ziua de Craciun, romanii din strainatate vor merge la biserica sa asculte colinde si sa se inchine pruncului Iisus Hristos.

SLUJBA LA BERNA. Romanii din Berna vor merge la Sfanta Liturghie a Praznicului Nasterii Domnului Iisus Hristos, care va avea loc sambata, 25 decembrie, in Capela Catolica a Spitalului Insel din Berna, transmite RGN Press. " Dupa slujba il vom primi in mijlocul nostru pe Mos Craciun si ne vom putea bucura impreuna, in cadrul agapei, de aceste momente", a promis preotul Gheorghe Laurentiu Precup. Mai multe detalii despre slujba pot fi gasite pe www.casa-romanilor.ch.

De douA ori. Romanii din Toronto se pot mandri ca au avut parte de doua evenimente cu ocazia sosirii Craciunului. Primul a avut loc la data de 14 decembrie si a fost dedicat mai mult copiilor romani din scolile Milne Valley si Secord PS din Toronto, transmite RGN Press. In biblioteca special amenajata a scolii Secord PS, copiii au primit cadouri si au ascultat mesaje cu conotatii religioase. In ceea ce priveste cel de-al doilea eveniment dedicat Sfantului Craciun, acesta a avut loc la data de 18 decembrie si a fost organizat de Biserica Sfantul Dumitru din Toronto si Corul Bizantin "Agni parthene". Sezatoarea Duhovniceasca de Craciun a avut in deschiderea programului Vecernia Sf. Andrei Craciunul: teologie in colind, agapa crestina cu paine si vin, imnuri bizantine in limba greaca si greaca veche, dar si colinde ortodoxe in limba romana.

CHEF CA-N POVESTI. Si romanii din Chicago au sarbatorit Craciunul. Mai mult, invitatia comunitatilor si organizatiilor de romani aflati pe teritoriul american a fost formulata intr-un mod original. Petrecerea a fost sambata, 18 decembrie. Fetele au fost "Mos Craciunite" imbracate frumos si au asteptat oaspetii. Baietii, pentru ca era nevoie de barmani si de securitate, au fost pentru o seara in pielea lui Kevin Costner. Tinerii au impartit fluturasi prin comunitate si au aranjat sala ca de o mare sarbatoare. Reprezentantii "Organizatiei Romanilor pentru Romani" au avut grija ca din decor sa nu lipseasca bradul, Mos Craciun, spectacole cu colinde si dansuri romanesti, toate urmate de un chef ca-n povesti. Totul a fost un voluntariat pentru ca romanii sa se simta bine la intalnire.

GERMANIA. In Germania, romanii au avut parte de o seara de Craciun asemanatoare cu cele pe care le-au trait cu ani in urma in Romania. Vineri, 17 decembrie, romanii din Koln au ascultat colindele lui Stefan Hrusca, au mancat sarmale si au dansat, ca pe vremuri, cand mergeau la concertele de la Bucuresti. Concertul de Craciun a avut loc in incinta bisericii Sfantul Mihail.

ITALIA. Romanii aflati pe teritoriul Italiei au sarbatorit Craciunul la Instituto Massimo din Roma, Strada Via Massimo numarul 7, informeaza agentia RGN press. Evenimentul, care s-a desfasurat sambata, 18 decembrie, a fost organizat cu sprijinul Asociatiei italiene ONLUS Passagio a Nord-Est. Portile institutului au fost deschise pentru toti cei care au dorit sa sarbatoreasca impreuna sosirea Craciunului intr-o atmosfera de solidaritate. Tot aici au fost prezente grupurile muzicale "Stasi" si "Out of the Blues", au fost organizate tombole, s-a ascultat muzica si s-a dansat. Desi intrarea a fost gratuita, organizatorii au apreciat o contributie mica pentru consumatie (mancare si bautura).

LA AMBASADA. Romanii din Marea Britanie au sarbatorit sosirea Craciunului la Ambasada Romaniei din Londra. Si pentru comunitatile de romani de aici seara de 18 decembrie a fost una incarcata de colinde si de cadouri. Copiii s-au intalnit cu Mos Craciun si au recitat poezii pentru a-si primi darul. Totodata, Centrul Cultural Roman, aflat in incinta Ambasadei, a pregatit si o parada a celor mai frumoase si mai interesante costume de Craciun. Intrarea s-a facut pe baza de invitatie. Pentru reusita petrecerii, persoanele care vin cu copiii au fost rugate sa aduca un mic cadou, pe care sa fie trecut numele copilului caruia vor sa-l inmaneze.

CRACIUN IN FAMILIE
Romanii din localitatea franceza Montpelier vor celebra Sfanta sarbatoare a Nasterii Domnului sambata, 25 decembrie, in jurul unei mese festive in cartierul Celleneuve, Strada Favre de Saint Castor, relateaza RGN Press. Romanii stransi in jurul mesei de Craciun se vor putea bucura de colinde, muzica si dansuri, nelipsitul brad de Craciun, cadourile de sub brad, sarmalutele romanesti ca la mama acasa, dar si multe alte surprize pentru cei dornici sa petreaca un Craciun... ca in familie. Toti cei care sunt dispusi sa aduca cu ei si un cadou amuzant sau util, care sa nu coste mai mult de doi euro, sunt asteptati sa ia parte la eveniment.

Mos Craciun in uniforma

Militarii Batalionului 812 Infanterie "Soimii Carpatilor" au adus Craciunul in sufletul irakienilor. In ultimele zile, militarii au fost adevarati "Mosi Craciuni"; ei au construit un drum de cinci kilometri lungime in zona mlastinoasa Al Chabaish si au conectat la Internet Biblioteca din Al Islah printr-o retea de 10 calculatoare. Tot in spiritul Craciunului, "Soimii Carpatilor" au distribuit catre populatia din Al Fuhud ajutoare umanitare constand in incaltaminte, haine si jucarii. (Costin Anghel)

Serbia-Voivodina

In Serbia, Sarbatoarea Nasterii Domnului este asteptata cu interes maxim de romanii care traiesc in aceasta tara. Comunitatea Romanilor din Serbia a organizat la 18 decembrie cea de a VII-a editie a "Colindelor Neamului", manifestare in care sunt redate obiceiurile de Craciun si colinde. La spectacol au participat scoli si societati culturale din toate localitatile in care traiesc romanii din Voivodina. Televiziunea din Novi Sad, mai precis redactia in limba romana, pregateste si ea un program special de Craciun. De asemenea, in comunitatile de romani, cetele de colindatori vor merge in Ajunul Craciunului prin sate, din casa in casa, si acolo unde este lumina vor anunta Nasterea Mantuitorului, prin intermediul colindelor. (Costin Anghel)

Ucraina - Cernauti

Comunitatea romanilor din Ucraina organizeaza de Craciun spectacolul "Florile Dalbe". Acest eveniment este dedicat Sarbatorilor de iarna si este organizat de Societatea pentru Cultura Romaneasca "Mihai Eminescu". Anul acesta, "Florile Dalbe" a ajuns la a X-a editie. In cadrul spectacolului "cete" de colindatori, copiii colinda, interpreteaza "Plugusorul", imbracati in costume populare. Tot de Craciun, Ansamblul Romanasul, constituit din copii si tineri, condusi de Aurel Mihaiesi, va colinda institutiile culturale romanesti, redactiile ziarelor si Consulatul romanesc de la Cernauti. (Costin Anghel)

Ungaria

Romanii din tara vecina au inceput celebrarea Craciunului si a Sarbatorilor iernii din 11 decembrie. In aceasta zi, corul Pro Musica din Giula, Ungaria, a organizat un concert de colinde la Centrul Cultural Roman, intitulat "Craciunul minoritatilor". Pe data de 15 decembrie a fost organizat "Craciunul varstnicilor", la Micherechi. Aici, ansamblul de copii al localitatii a cantat colinde si a prezentat dansuri populare romanesti. Un alt eveniment a avut loc la 18 decembrie, la Citighaz. Caminul Cultural al localitatii a organizat "Concertul de colinde". Au interpretat colinde membrii Clubului Pensionarilor si corul Viva la Musica din localitate. (Costin Anghel)
×