x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cristian Parvulescu - Demisia Guvernului e plauzibila

Cristian Parvulescu - Demisia Guvernului e plauzibila

08 Iul 2005   •   00:00

O data cu decizia Curtii Constitutionale de ieri, s-au creat conditiile unei crize care pune Guvernul in imposibilitatea de a-si duce la indeplinire proiectele de reforma mai ales in domeniul Justitiei.



"O data cu decizia Curtii Constitutionale de ieri, s-au creat conditiile unei crize care pune Guvernul in imposibilitatea de a-si duce la indeplinire proiectele de reforma mai ales in domeniul Justitiei. In aceste conditii, demisia Guvernului este plauzibila, ea poate avea loc. Alegerile anticipate insa nu pot sa fie decat rezultatul unui proces constitutional care presupune, dupa demisia Guvernului, numirea unui premier interimar si respingerea de doua ori in 60 de zile de catre Parlament a echipei pe care premierul interimar o aduce in fata Parlamentului. Nimeni nu poate spune insa daca alegerile vor avea loc, pentru ca totul depinde de votul Parlamentului.
Nimeni nu poate sa stabileasca in mod cert ca alegerile anticipate vor avea loc, exista insa conditii ca acestea sa poata avea loc. Procedura constitutionala este clara si bine exprimata in Constitutie. In Romania insa, procesul este mult mai greu ca in alte state. Este foarte greu de spus in momentul de fata cum va arata scena politica in Romania in urma declansarii acestor alegeri anticipate. Este cert insa ca partidele sau formatiunile politice mai mici care sustin in acest moment Guvernul nu erau pana de curand adepte ale unei asemenea solutii.
Dar criza este reala, iar mandatul Guvernului, cel putin in ceea ce priveste reforma Justitiei, este greu de dus pana la capat pentru ca, o data ce Curtea Constitutionala a declarat ca neconstitutionale acele articole, ele nu mai pot fi in nici un fel repuse in discutie nici macar in spiritul lor, daramite in forma care au existat. Asa ca, probabil, natiunea prin alegeri se poate pronunta si poate valida sau invalida o anumita pozitie. Recursul la natiune este absolut necesar pentru a intari de fapt una din tendinte, pentru a stabili care este calea de urmat".

×
Subiecte în articol: eveniment