Pentru a ajunge in Canada, unii romani pleaca ilegal in SUA si depun de acolo dosarul de emigrare sau merg in vizita la o cunostinta, apoi declara ca vor sa emigreze. Avocatii canadieni castiga bani buni de la romanii care vor sa devina cetateni in tara frunzei de artar. Rezolvarea unui dosar costa 7.000-8.000 de dolari canadieni si dureaza, in medie, doi ani.
TATIANA DABIJA
In Canada, tara care primeste cu bratele deschise emigranti din toata lumea, traiesc acum peste 200.000 de romani cu drept de rezidenta permanenta. Multi dintre ei asteapta ani la rand dupa depunerea dosarului de emigrare si nici nu au garantia ca vor reusi sa devina cetateni canadieni. Altii incearca modalitati mai usoare. Pleaca in SUA ilegal, muncesc "la negru" si, cu banii pe care-i castiga din doua-trei job-uri, platesc avocati din Canada, care-i invata ce sa puna in dosar si ce sa spuna la interviu pentru a fi acceptati de Canada ca emigranti. Aspirantii la cetatenia canadiana isi fac dosarul de emigrare dupa sfaturile avocatului, il depun prin intermediul rudelor ramase in tara, ca si cum ei ar locui inca in Romania, si asteapta un raspuns. Timpul pana la sosirea raspunsului li se pare o eternitate. "Mi-era teama ca la ambasada se va afla ca eu stau ilegal in State si zilele se scurgeau cu o incetineala care ma exaspera uneori", isi aminteste Marius, un tanar de 32 de ani care a castigat, anul trecut, pariul cu Canada, dupa cinci ani de munca "la negru" in New York.
INCEPUT. In 1994, Marius termina Facultatea de Asistenta Sociala din Cluj-Napoca. Si-a cautat de lucru in orasul natal, Brasov, dar "un post era pastrat pentru fiica directorului bibliotecii, care urma sa termine facultatea in anul ce urma, un alt post era aranjat pentru fiul calificat in alta meserie al unui gradat din armata si asa mai departe". Marius s-a angajat profesor de psihologie la o unitate militara, unde cei mai multi dintre "elevii" lui erau mai batrani decat
el si total dezinteresati de cursuri. Dupa cateva luni, a fost luat in armata, a facut masterul in asistenta sociala si apoi a intrat la Facultatea de Istoria Artei. "In tot acest timp, foarte multi prieteni de-ai mei vorbeau despre emigrare in SUA, Australia, Canada si era o noua moda cu emigrarea in Noua Zeelanda. Eu n-am fost interesat, nu stiu de ce. Nu ma batea gandul plecarii, desi eram foarte suparat ca nu-mi puteam gasi de lucru pentru calificarea mea", povesteste Marius.
DECIZIA A FOST SPONTANA. In 1997 Marius lucra de cateva luni in administratia publica locala si era satul de saracie. Tatal sau iesise la pensie, mama lui era in somaj tehnic. "In vacanta dintre anul I si II
m-am hotarat brusc sa plec in State. Mi-am pus la dosar certificatul de nastere, buletinul, diplomele de studiu si tot ce mai aveam, toate legale.
Apoi am conceput mai multe acte, printre care unul in engleza, un asa-zis fax pe care cica l-as fi primit de la o firma din California, unde ar fi urmat sa fac o
specializare de o luna. Si, cu inima cat un purice, m-am dus la Ambasada SUA din Bucuresti". A primit viza de SUA pe zece ani. A fost uluit. Probabil ca totul s-a datorat "figurii de intelectual bland" pe care o are, asa crede el. Si a plecat.
MUNCA "LA NEGRU". A muncit in constructii si prin restaurante, a locuit in
case "aproape insalubre", s-a imbracat cu aceleasi haine un an intreg. S-a intalnit acolo, in State, cu mai multi amici din Romania si a incercat sa cumpere o casatorie cu o irlandeza - cetatean american - pentru a obtine si el cetatenia. Din cei 10.000 USD pe care i-a promis fetei, i-a dat numai 4.500, pentru ca ea incepuse sa-i ceara tot mai multi bani si Marius a intrat la banuieli. A rupt orice legatura cu irlandeza si, prin grupul de prieteni, a cunoscut o fata din Ploiesti, Cristina. Si ea muncea tot ilegal.
IN SFARSIT, CANADA... Dupa cinci ani petrecuti in SUA, pe Marius l-a obosit viata de emigrant clandestin. Si-a angajat un avocat din Canada, si-a facut dosarul de emigrare ca si cum l-ar fi trimis din Romania si
l-a depus la Ambasada Romaniei din Canada. Dupa aproape un an, in care a pompat vreo 7.000 de dolari in buzunarele avocatului, a primit raspuns. "Cand am iesit de la interviu, eram ametit de fericire. Eram emigrant legal in Canada, puteam sa plec oricand acolo!". Dupa trei zile de stat singur in Montreal, a venit si Cristina dupa el. Au angajat acelasi avocat, pentru a-i face si ei dosarul. S-au casatorit civil, cu martori. In vara anului trecut s-au intors in tara, au facut si cununia religioasa si au tinut nunta cu cele doua familii, fericite sa-si revada copiii si sa-si cunoasca ginerele, respectiv nora. Dupa sase luni de asteptare, timp in care Cristina a ramas in Romania, a primit si ea raspuns la dosarul de emigrare. Fusese acceptata. Acum cateva zile a inceput cursurile la Facultatea de Limbi Straine - Spaniola - Franceza, in Montreal. Marius mai are un an si termina colegiul de informatica pe care-l urmeaza. Curand, vor putea lucra legal. Nu vor mai munci "la negru" in benzinarie, la patiserie sau la firme de menajerie.
CASATORIA, SOLUTIE FACILA. Alin, 26 de ani, a capatat acum doi ani dreptul de rezidenta permanenta in Canada. Este inginer mecanic si lucreaza legal. Prietena lui, Amalia, are 21 de ani si a venit in Canada sa-si viziteze sora.
Alin a trimis o scrisoare unei publicatii din Toronto, in care povesteste ca Amaliei i-a expirat viza "pe care din neglijenta a uitat s-o reinnoiasca", si cere sfatul specialistilor cum sa faca pentru ca prietena lui sa capete drept de rezidenta. Solutia pare simpla: trebuie sa se duca la un birou de avocatura al unei organizatii care sprijina emigrarea. Acolo, pentru numai 6 dolari canadieni, va primi consultanta de la un specialist care, in jumatate de ora, ii va explica daca Amalia are sanse de emigrare si, daca da, ii va recomanda un avocat care sa o indrume.
Alin este increzator, desi Amalia nu a urmat cursurile vreunei facultati in Romania. Inginerul va trebui sa o sustina financiar pe prietena sa si sa faca rost de vreo 6.000 de dolari pentru a-l plati pe avocat. "Daca nu vom reusi cu avocatul, ne vom casatori si statul va fi obligat sa o accepte", e de parere Alin.
BUCURIE
"Cand m-au chemat la interviu, la Ambasada Romaniei din Canada, mi-era rau de emotie. Imi treceau prin cap posibile intrebari la care n-as fi stiut sa raspund. Cand am iesit, eram ametit de fericire. Eram emigrant legal in Canada, puteam sa plec oricand acolo!" -
Marius, emigrant in Canada
ALTERNATIVA
"Vom angaja un avocat care sa ne invete ce sa punem la dosarul prietenei mele. Daca nu vom reusi asa, ne vom casatori si statul va fi obligat sa o accepte." -
Alin,
emigrant in Canada
PATRU VALURI DE EMIGRANTI
Primii emigranti romani si-au facut aparitia in Canada intre 1882 si 1918. Al doilea val poate fi considerat cel de dupa primul razboi mondial, pana in 1929, nefiind foarte consistent.
A treia "tura" este consemnata la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, iar al patrulea val de romani a ajuns in Canada intre 1970 si 1980. Conform statisticilor, in 1986 erau inregistrati peste 60.000 de romani canadieni. Dupa 1990, circa 3.000 de romani s-au stabilit, anual, in Canada, iar in prezent tara frunzei de artar a acordat cetatenie sau drept de rezidenta permanenta pentru aproximativ 200.000 de persoane originare din Romania. Cele mai multe dintre acestea se afla in Ontario, Quebec, Alberta, Montreal, Vancouver, Edmonton si Hamilton.