x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cumetriile portocalii umplu şvaiţerul Puterii

Cumetriile portocalii umplu şvaiţerul Puterii

08 Oct 2009   •   00:00
Cumetriile portocalii umplu şvaiţerul Puterii
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Fini, cumetri, fideli, prieteni, apropiaţi, portocalii. Cam aceştia sunt "specialiştii" pregătiţi de PD-L pentru a ocupa funcţii în administraţia locală şi centrală după decapitările ordonate de şeful Executivului în urma retragerii PSD de la guvernare. Campaniei furibunde de a da jos cu orice preţ oamenii PSD i-a căzută victimă şi un simbol al sportului românesc: Elena Frâncu căreia i-a lipsit patalamaua pedelistă pentru a rămâne în graţiile ministrului Sportului, Sorina Plăcintă.

Elena Frâncu a căzut pradă epurării politice care mătură aparatul central şi local după retragerea PSD de la guvernare. Deşi un simbol al sportului românesc, Elenei Frâncu i-a lipsit patalamaua pedelistă pentru a rămâne în graţiile ministrului Sportului, Sorina Plăcintă.

Despre cazul Elenei Frâncu scrie pe blogul personal redactorul-şef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Tolontan:

"Nu, nu o ştiţi pe Elena Frâncu. Umblă apăsat în umbra performanţei. Dar vă spune ceva numele Cătălina Ponor, Simona Amânar sau Răzvan Florea, primul înotător român din istorie medaliat la Jocurile Olimpice. Şi aţi auzit de echipele de handbal sau de volei din Constanţa. Trupa de volei masculin e campioană de trei ani consecutivi. Timp de 20 de ani, după evaluarea criteriilor obişnuite, rezultate sportive, siguranţă financiară, reputaţie şi programe derulate, Elena Frâncu este cel mai bun şef de Direcţie judeţeană sportivă.

Prin urmare, a fost schimbată. Ieri i-a sosit hârtia. Pentru că nu e pedelistă. Şi pentru că acum trei luni şi jumătate, la începutul cazului Ridzi, Frâncu a vorbit deschis despre diferenţele uriaşe dintre cele câteva mii de euro cheltuiţi de ea ca să organizeze jocurile de pe plajă şi sutele de mii de euro mobilizaţi de minister pentru karaoke, suflători de flăcări şi concerte. O declaraţie, nimic mai mult. Tot ceea ce a spus s-a confirmat. Dosarul creşte la DNA, filă cu filă, mărturie cu mărturie, şi va aduce în faţa tribunalului pe fostul ministru şi alţi zeci de inculpaţi. Şi cu cât e mai adevărat ceea ce a spus Frâncu, cu atât mai grav e pentru ea că a spus-o.

După plecarea PSD de la guvernare, sunt măturaţi toţi oamenii lor. Deşi nu e membră de partid, dar pentru că are o relaţie bună cu administraţia condusă de Mazăre, relaţie pe care a avut-o cu toţi primarii şi prefecţii, indiferent de culoarea politică, Frâncu a fost concediată. Când a plecat din fruntea MTS, Octavian Bellu a spus: «Nu înţeleg de ce se politizează în exces sportul!». Atenţie, Belu a fost consilier la Cotroceni. Înţelege sensul compromisurilor, inclusiv în sport. Ceea ce se întâmplă acum e celebrarea prostiei în forma ei extremă: purificarea politică. Schimbând-o pe Elena Frâncu, ministrul Sorina Plăcintă intră în istorie. Omul nepotrivit pe scaunul nepotrivit la momentul potrivit, ca să înţelegem".

POSTURI MAI BUNE PENTRUCONSILIERII LUI BOC
Între timp, "specialiştii" anunţaţi de unii lideri PD-L pentru a umple golurile lăsate forţat de pesedişti în administraţia locală şi centrală încă se lasă aşteptaţi. Până una-alta, premierul Boc ia de colo şi mută dincolo. Dar nu chiar pe oricine. Astfel, fostul şef de cabinet al premierului Emil Boc, consilier de stat la cabinetul acestuia în ultima perioadă, Cătălin Baba, a fost numit marţi în funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei.

De altfel, numele lui Cătălin Baba fusese vehiculat încă din momentul în care miniştrii PSD şi-au dat demisiile şi când se aştepta numirea unor noi miniştri interimari.

Cătălin Baba va face echipă cu Oana Badea, singurul secretar de stat din vechea echipă rămas la Ministerul Educaţiei. Dacă Oana Badea este o apropiată a fostului ministru al Educaţiei, Mihail Hărdău (ambii fiind membri PD-L), Cătălin Baba este nimeni altul decât decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii clujene Babeş Bolyai, unde Emil Boc este conferenţiar universitar şi pe care şeful Executivului l-a adus expres de la Cluj-Napoca şi l-a pus şef al Cancelariei primului-ministru.

După decizia de restructurare a Guvernului, Cancelaria premierului a fost desfiinţată, dar Boc nu a renunţat la Baba, păstrându-l în postul de consilier de stat. Cătălin Baba este alături de Emil Boc din 2007.
Primăria clujeană, condusă de Emil Boc, a fost ajutată de Facultatea de Ştiinţe Politice să realizeze strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca.

Nu este singura mişcare a premierului Boc prin care îşi protejează fidelii punându-i în posturi mai bune. Astfel, acum trei zile, şeful Executivului şi-a numit consilierul pe probleme sociale, Mihai Şeitan, secretar de stat în Ministerul Muncii. Deşi decizia a fost dată luni, Boc pregătise acest post pentru Şeitan încă de vinerea trecută, a doua zi după ieşirea PSD de la guvernare.

 

PRIETENUL LUI BERCEANU, LA AGRICULTURĂ
Exemplul lui Boc este urmat de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. El a declarat că la Ministerul Agriculturii, pe care îl conduce interimar, n-a făcut foarte multe schimbări, ci i-a înlocuit doar pe cei care şi-au dat demisia. Iar în locul celor doi secretari de stat şi a unui subsecretar de stat care şi-au dat demisia săptămâna trecută a fost numit un singur secretar de stat, Nicolae Giugea. Practic, Ministerul Agriculturii va funcţiona cu numai doi secretari de stat, ambii de la PD-L. Nicolae Giugea a fost adus de Radu Berceanu de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS), unde ocupa funcţia de preşedinte.

Această promovare nu este surprinzătoare, având în vedere că cei doi se cunosc bine. Fost prefect de Dolj în perioada 2005-2007, Giugea este secretarul executiv al organizaţiei judeţene a PD-L, al cărei lider este Berceanu. După plecarea lui Giugea în funcţia de secretar de stat, conducerea ADS a fost preluată de un alt om de partid, Adrian Didă, secretar executiv al BPJ PD-L Teleorman.

ŞEFUL PD-L BACĂU, NOUL DIRECTOR AL APELOR ROMÂNE
Un alt lider de la judeţeana de partid uns şef este preşedintele PD-L Bacău, Neculai Olaru. El a fost numit de Elena Udrea, ministrul interimar al Mediului, în fruntea Administraţiei Naţionale Apele Române. Olaru, care din iunie 2009 era director coordonator al Direcţiei Apelor Siret, i-a luat locul lui Vasile Pintilie, care a demisionat după ce PSD a ieşit de la guvernare.

FLUTUR ŞI-A IMPUS OMUL LA RNP
Schimbări s-au produs şi la vârful ministerului şi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), Agenţia Domeniilor Statului (ADS) şi la Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva. Valerian Solovăstru a fost adus de la Direcţia Silvică Suceava pentru a ocupa postul de director general al RNP, în locul lui Florian Munteanu, susţinut de PSD. Pentru obţinerea acestei funcţii, Solovăstru a avut susţinerea liderului PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, care se pare că a propus ca Regia Naţională a Pădurilor (RNP) să fie condusă de un reprezentant al celei mai mari direcţii silvice din ţară.

Valerian Solovăstru a fost şef al Direcţiei Silvice Suceava în perioada februarie 2007-martie 2009 şi mai apoi director tehnic al instituţiei. În fruntea APIA a fost numită Melinda Kerekeş, fostul director adjunct al instituţiei, în urma demisiei lui Daniel Constantin. La ADS, după avansarea lui Giurea în funcţia de secretar de stat, conducerea a fost preluată de Adrian Didă, anterior vicepreşedinte al instituţiei.

NOUL SUBPREFECT, FOSTĂ ŞEFĂ DE CABINET
Şi tot în zona Moldovei, unul din noii subprefecţi de Suceava, Angela Zarojanu, a fost şefa de cabinet al senatorului Tiberiu Prodan. Zarojanu a mai fost subprefect interimar al judeţului Suceava înaintea alegerilor parlamentare din 2008 şi viceprimar PNL al municipiului Suceava între anii 2004 şi 2008. În ultima perioadă ea a lucrat la cabinetul senatorului PNL Tiberiu Prodan, care a anunţat, luni, în Senat, că părăseşte PNL şi că va activa ca independent în grupul PD-L. La Iaşi, Dragomir Tomaşeschi, prefectul numit acum doar câteva zile, a anunţat că-i va schimba pe toţi angajaţii cabinetului său, începând cu şeful de cabinet, Romeo Chelaru, şi terminând cu secretara.

Surse din cadrul PD-L spun că s-a discutat şi despre nominalizarea unui subprefect. Acest subiect s-a dezbătut mai multă vreme, iar surse din cadrul PD-L spun că Dan Cârlan, preşedintele PD-L Iaşi, a nominalizat-o pe fina lui de cununie, Oana Ungureanu, director adjunct la Casa Judeţeană de Pensii, însă s-a renunţat la această propunere pentru a nu se isca un scandal. În final, Guvernul l-a numit ieri pe Viorel Ionel Nacu subprefect de Iaşi, Executivul înlocuind alţi nouă subprefecţi ai PSD.

RĂSPLATĂ PENTRU MIHALACHE
În Hunedoara, un alt partis-prix. La mijlocul lunii iulie, Jurnalul Naţional dezvăluia că fostul director al ECOSID Hunedoara, Marian Mihalache, şi-a semnat singur un act adiţional la contractul de muncă. Actul respectiv îi dădea dreptul să primească 180 de salarii, adică în jur de 1 milion de lei, în cazul în care era concediat fără acordul său. Mai mult, în septembrie, Mihalache a fost inclus în echipa judeţeană de campanie a PD-L pentru alegerile prezidenţiale. Acum, el este propus de Partidul Democrat Liberal să preia postul de director coordonator adjunct al APIA Hunedoara.

Şefa lui Mihalache ar urma să fie Veronica Borungel, deţinătoarea unei discoteci în Lupeni. De "remaniere" scapă directorul coordonator al DSV Hunedoara, Mihail-Nicolae Rudeanu (PSD). Nepotul său este căsătorit cu fiica cea mare a lui Vasile Blaga, iar surse neoficiale spun că acesta este motivul pentru care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara nu va fi înlocuit.

De asemenea, pe lista cu propuneri se află şi soţia fostului şef al Poliţiei municipiului Deva, Ioan David, în prezent judecat în dosarul "Spumă şi Bibanu", pentru aderarea la un grup infracţional, şantaj în formă continuată şi furt. În rest, pe lista cu propuneri din partea PD-L se află persoane care au mai deţinut funcţiile pentru care sunt propuşi. 

 

Preşedintele PSD Hunedoara, Florin Cazacu, spune că directorii de la direcţiile deconcentrate, care vor fi schimbaţi din funcţii, se vor adresa instanţelor de judecată: "Înlocuirea celor care au dat concurs pe posturi şi îşi desfăşoară activitatea pe baza unui contract de management este ilegală. Guvernul Boc face o obişnuinţă din nerespectarea legii. Este un gest disperat al Guvernului Boc, în vederea fraudării alegerilor şi împotriva bunului mers al lucrurilor în România. Oamenii noştri vor ataca în instanţă deciziile de schimbare din funcţii".

FUNCŢII PE PRIETENII, LA BRAŞOV
La Braşov, subprefectul pesedist Roxana Mânzatu a fost schimbată din funcţie şi înlocuită cu un udemerist (sic!), Gabor Benedek, un apropiat al preşedintelui pedelist al funcţionarilor publici din România, Andras Szakal, şi el fost subprefect udemerist al Braşovului. Din ordinul primarului Braşovului, George Scripcaru, vicepreşedinte naţional al PD-L, ieri s-a trecut la etapa a doua a epurărilor politice în instituţiile publice braşovene şi s-au înlocuit directorii Finanţelor Publice şi Gărzii Financiare.

Astfel, Ion Popescu a fost înlocuit la DGFPCFS cu Ioana Cornel, iar la Garda Financiară s-a preferat un independent, Vasile Bilinschi, care a mai condus Garda Financiară şi pe vremea liberalilor şi pe vremea pesediştilor, actualul şef al instituţiei, Lucian Voinescu, demisionând ieri din funcţie.

CONCEDIUL MEDICAL, CA FORMĂ DE PROTEST
În faţa tăvălugului schimbării, oamenii din deconcentrate, care nu au decât vina că au fost puşi în funcţii când PSD era la guvernare, încearcă să-şi salveze prin diverse forme locul de muncă. Una dintre ele este intrarea în concediu medical. S-a întâmplat în Ministerul Agriculturii, dar şi în judeţele Timiş şi Teleorman. În Timiş, opt directori de instituţii deconcentrate numiţi de PSD Timiş au intrat în concediu medical, un drept prevăzut în Codul Muncii. Reprezentanţii PD-L îi acuză că astfel au blocat activitatea în instituţiile pe care le conduc, iar prefectul Mircea Băcală a spus că va cere Direcţiei de Sănătate Publică să verifice cum s-au acordat concediile medicale pentru cei opt şi care este starea lor de sănătate.

"Şefii serviciilor deconcentrate susţinuţi de PSD au intrat subit de ieri (marţi - n.r.) în concediu medical. M-am trezit la şedinţa săptămânală cu serviciile deconcentrate doar cu jumătate din reprezentanţii ministerelor în teritoriu. Chestiunea mi se pare absolut concertată, pentru faptul că este greu de crezut că toţi se pot îmbolnăvi în aceeaşi zi", i-a spus ieri prefectul de Teleorman premierului Boc în videoconferinţa organizată la Guvern. Niţulescu a cerut şi el ca

Direcţia de sănătate a judeţului să verifice situaţia şi a arătat că va trebui să trimită Poliţia la domiciliile şefilor de deconcentrate pentru a putea lua legătura cu ei. Cum şi Berceanu s-a lovit de această situaţie la Ministerul Agriculturii, a trecut la ameninţări. "Sper ca cel puţin cei care sunt funcţionari publici şi care au fost îndemnaţi să plece în concedii medicale cât mai lungi ca să creeze probleme aici să se însănătoşească cât mai repede. Dacă o să constat, vremelnic, că ministerul funcţionează la fel de bine cu un număr mai mic de persoane, o să mă gândesc la o nouă organigramă, cu mai puţini cetăţeni, mai sănătoşi şi mai bine plătiţi", a spus Berceanu.

(Grupaj realizat de Eugenia Mihalcea, Florina Zăinescu, Monalise Hihn, Cristinel C. Popa, Libiu Mateescu, Mircea Opriş)

 

Deconspiraţi epurarea
Jurnalul Naţional îi invită pe toţi cei care sunt victime ale marii epurări politice declanşate de şeful Executivului în aparatul central şi local după ieşirea PSD de la guvernare să ne scrie la adresa politic@jurnalul.ro.


×
Subiecte în articol: special