x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Curtea de Conturi investighează jaful de la Casa Coandă

Curtea de Conturi investighează jaful de la Casa Coandă

de Robert Veress    |    23 Mai 2012   •   19:14
Curtea de Conturi investighează jaful de la Casa Coandă

In loc sa fie muzeu national, obiectiv turistic de insemnatate internationala in administrarea Academiei Romane, casa Coanda din Bucuresti a incaput pe mana samsarilor imobiliari si a fost vanduta cu fals in acte, ascunzandu-se faptul ca este monument istoric.

Cititi si:
Secrete socante. Cum isi bate joc Romania de 'tezaurul Henri Coanda'
Prada imobiliara. Casa lui Henri Coanda, vanduta cu fals in acte
Cum explica un ministru pradarea Casei Coanda. Uluitoarea justificare a lui Kelemen Hunor

Unde aterizeaza "pisica moarta'?
Afacerea vanzarii etajului Casei Coanda este o "pisica moarta', pe care institutiile implicate incearca sa o arunce cat mai departe de ograda proprie. Am aratat, in editia de ieri, cum fostul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, a incercat sa arunce responsabilitatea instrainarii imobilului in sarcina exclusiva a Academiei Romane. Si am mai aratat de ce se afla intr-o grava eroare.

De partea lor, secretarul general al Academiei, academician Ion Otiman si directorul Directiei de Patrimoniu al institutiei, Dumitru Dinu, sustin ca au epuizat caile legale de reintrare in posesia etajului Casei Coanda si ca, din momentul in care au incheiat contractul de cesiune a drepturilor litigioase asupra acestui imobil, responsabilitatea Academiei fata de destinatia ulterioara a acestuia nu mai exista.

Din pacate, Ion Otiman a refuzat sa ne puna la dispozitie contractul de cesiune a drepturilor litigioase. Totusi, Dinu a confirmat ceea ce ne interesa, in primul rand: anume ca acest contract nu contine o prevedere legata de statutul de monument istoric al Casei Coanda. Ar fi fost obligatia RAAPPS sa precizeze acest aspect, in actele de predare a imobilului catre mandatarul Academiei, sustine Dumitru Dinu. Pe de alta parte, pretinde acelasi Dinu, este obligatia Ministerului Culturii sa notifice proprietarii de imobile asupra statutului de monument istoric al cladirilor respective. La aceasta, am remarcat ca exista, pe de o parte, o Lege a monumentelor istorice, care prevede obligatia proprietarilor de imobile-monument istoric de a notifica Ministerul Culturii in cazul instrainarii (Ministerul avand drept de preemptiune). Pe de alta parte, exista si o lista a monumentelor istorice, publicata in Monitorul Oficial.

In ceea ce priveste obligatia RAAPPS, invocata de directorul Directiei de Patrimoniu al Academiei, putem certifica: nici aceasta nu a fost respectata. Nici RAAPPS nu a pomenit ceva despre statutul imobilului Coanda de monument istoric – nici in decizia de restituire catre Academia Romana, nici in procesul-verbal de predare-primire catre mandatarul Academiei, George Jipa.

Iata cum, Academia Romana, pe de o parte si RAAPPS, pe de alta parte, i-au oferit mandatarului George Jipa acoperirea pentru a scrie in contractul de vanzare-cumparare al imobilului Coanda, ca acesta nu este obiect de patrimoniu. Ceea ce este un fals clar. Dar, cui va reveni responsabilitatea pentru comiterea acestuia? La aceasta intrebare ar trebui sa dea un raspuns Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, in raza caruia este Casa Coanda.

Sa mai precizam ca, in luna martie 2012, Secretariatul General al Guvernului (in subordinea caruia se afla RAAPPS) a cerut explicatii Academiei in legatura cu instrainarea imobilului Coanda (etaj), in anul 2009. Fostul secretar general, Dézsi Attila, isi exprima regretul ca nu a putut finaliza investigatiile incepute in legatura cu acest subiect: "Este clar ca imobilul nu ar fi trebuit vandut cum a fost vandut, fiind monument istoric. Parerea mea este ca ar trebui respectata dorinta familiei Coanda, iar pentru Bucuresti, un muzeu Coanda ar fi o atractie turistica'.

Raspunsul Academiei a ajuns la SGG dupa destituirea Guvernului Ungureanu si, implicit, a lui Dézsi. Dar noul secretar General al Guvernului ne-a promis tot concursul pentru lamurirea situatiei Casei Coanda.

Pe de alta parte, subiectul a intrat si in atentia Curtii de Conturi. Dumitru Alamiie, consilier al Curtii de Conturi, a confirmat verificarile efectuate la Academia Romana in legatura cu vanzarea etajului Casei Coanda si ne-a promis ca vom afla detalii, in curand.

Ambasada – la parter. Proprietate privata - la etaj
Asa cum v-am promis in editia de ieri, azi deschidem un "nou front de lucru': parterul Casei Coanda. Situatia acestuia este invaluita de un mister intretinut de RAAPPS. Pana la schimbarea de Guvern, Regia, in administrarea careia se afla imobilul, a refuzat sa il puna la dispozitia celor care se zbat sa reinfiinteze Muzeul Henri Coanda, pe motiv ca situatia juridica ar fi neclarificata. Situatia s-ar putea schimba, daca ministrul Culturii, Mircea Diaconu si secretarul General al Guvernului, Ion Moraru, isi vor respecta angajamentele de implicare in acest caz. Cert este ca, pana spre mijlocul anului trecut, la parterul Casei Coanda s-a aflat Ambasada Algeriei, in timp ce la etaj era proprietate privata – a cetateanului roman Slivinschi Maria Vivien, care a cumparat imobilul de la Academia Romana, via RAAPPS, via mandatar George Jipa. In prezent, parterul este in ruina, nelocuit.
Revenim cu noi dezvaluiri in editiile viitoare.

×