x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Diaspora - Craciunul ii uneste pe imigrantii romani

Diaspora - Craciunul ii uneste pe imigrantii romani

de Anca Alexe    |    Costin Anghel    |    Oana Vataselu    |    22 Dec 2005   •   00:00
Diaspora - Craciunul ii uneste pe imigrantii romani

Romanii din afara granitelor s-au decis sa-i scrie si ei Mosului. Ce contin scrisorile... nici noi nu stim. Un lucru insa e sigur: romanasii nostri vor sa petreaca, asa, ca acasa! De la ei, pentru toti romanii, un gand bun si dor de tara.

CRACIUN DE POVESTE
Romanii din afara granitelor s-au decis sa-i scrie si ei Mosului. Ce contin scrisorile... nici noi nu stim. Un lucru insa e sigur: romanasii nostri vor sa petreaca, asa, ca acasa! De la ei, pentru toti romanii, un gand bun si dor de tara. Cealalta Romanie, adica cei 12 milioane de romani din afara granitelor, se pregateste de sarbatoare. Dupa ce au trecut cu bine de Postul Craciunului, romanii din lumea intreaga se pregatesc sa sarbatoreasca Nasterea Mantuitorului si Noul An. Pentru ei, marea sarbatoare crestina si intrarea in 2006 inseamna mult mai mult decat pentru cei ramasi acasa.

De voie sau nevoie, diaspora isi face singura cadouri, iar noi vi le prezentam.

"Turneul cel mare, Sfanta-i seara de Craciun", a reprezentat cadoul publicatiei "Roman in lume" pentru toti romanii aflati pe teritoriul Spaniei. Colacii, cozonacii, placinta, horinca, zapada si... colinda "live" a lui Stefan Hrusca le-au reamintit conationalilor nostri, in perioada 14-19 decembrie, de atmosfera romaneasca.

Asociatia germano-romana Agero Stuttgart ii invita pe toti romanii din regiune la Sarbatoarea Craciunului, eveniment organizat la restaurantul Bei-Christo din Biblingen. La 26 decembrie, romanii vor avea ocazia sa sarbatoreasca Nasterea Domnului Iisus Hristos in stil romanesc, alaturi de Formatia A3 si Cristiana.

Apropierea Sarbatorii Nasterii Domnului Iisus Hristos a dat prilej unor frumoase concerte de colinde si la Roma. Institutul Cultural Roman si Academia Romana din Roma, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe si al Culturii, au initiat, la 12 decembrie, un ciclu de concerte de Craciun cu un program de muzica bizantina romaneasca. Conceputa ca un mijloc cultural si artistic intre Europa Occidentala si Europa Orientala, seria de concerte doreste sa aduca in prim-plan publicului occidental valorile muzicii sacre romanesti.

Aventuri muzicale

Romanii din Bruxelles au intrat deja in atmosfera de Craciun. Tinerii muzicieni romani si belgieni au sustinut la 16 decembrie un concert la Broodje, in cadrul caruia au fost interpretate cele mai mari capodopere ale muzicii clasice internationale.

Ambasada Romaniei la Londra si Centrul Cultural Roman au organizat, la 10 decembrie, cu sprijinul Departamentului Pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, festivalul "O aventura muzicala romaneasca". Concertul de colinde a fost dedicat tuturor romanilor din Londra si i-a avut drept protagonisti pe John Landor si Ion Minoiu. La 18 decembrie, romanii din Londra au fost invitati de Centrul Cultural Roman la "cea mai romaneasca" petrecere de Craciun.

Seria concertelor continua la Paris. Mezzosoprana Viorica Cortez si organistul Nicolae Licaret au sustinut marti, 20 decembrie, la Biserica Val de Grace din Paris, un concert de Craciun. Romanii aflati in capitala Frantei au ascultat lucrari din repertoriul lui George Enescu, Franz Liszt, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart si Georg Friderich Haendel.

Concertele grupului coral "Acapella" au devenit deja o traditie in capitala Austriei. Primul concert de colinde de Craciun a avut loc la 3 decembrie. Cea de-a doua zi i-a adus pe artistii romani la Targul de Craciun de la Palatul Schonbrunn, iar in perioada 19 noiembrie-24 decembrie, corala va concerta in fata Primariei Viena.

Petreceri

Asociatiile de romani din Australia nu s-au lasat mai prejos. Asociatia Unirea, Semenicul si Mihai Eminescu vor organiza luni, 26 decembrie, in sala de festivitati a Consiliului Local din Parramatta, o seara romaneasca cu obiceiuri traditionale de Craciun. In cadrul manifestarii, DJ Ovidiu Covaci va oferi publicului o selectie de muzica populara romaneasca si moderna pentru toate varstele, iar copiii vor interpreta colinde de Craciun. O alta petrecere se va desfasura la Consulatul Romaniei din Sydney. Cantecele traditionale romanesti ii vor strange pe romani, dar mai ales pe copiii lor, la o sarbatoare in jurul bradului. Chiar daca nu vor petrece Craciunul ca acasa, cu sanii, oameni de zapada si derdelus, ci intr-o maniera mai inedita - in pantaloni scurti - , copiii imigrantilor romani din Australia se vor putea bucura anul aceasta de cadouri speciale.

Romanii care locuiesc in orasul neozeelandez Christchurch au posibilitatea de a trai sarbatorile de Craciun in mijlocul bisericii ortodoxe romane "Sfanta Maria" din localitate. Comunitatea de romani este asteptata sa participe, in fiecare duminica a lunii decembrie, la slujbele Bisericii grecesti din Christchurch. Lacasul de cult a pus la dispozitia romanilor un spatiu in care acestia isi pot oficia serviciile religioase.

Romaneste

Ambasada Romaniei la Oslo a pregatit pentru luna decembrie o serie de manifestari specifice Sarbatorilor de iarna, in care publicul vizat este cel roman. La data de 6 decembrie a avut loc Targul de Craciun din centrul Skandiva din Oslo, seara dedicata in totalitate romanilor. La 12 decembrie, la Academia Norvegiana de Muzica, romanca Monica Tomescu-Rhode a sustinut un concert de pian si a interpretat piesele compozitorilor George Enescu, Franz Joseph Haydn si Franz Liszt. Urmatorul eveniment a avut loc vineri, 16 decembrie, la Ambasada Romaniei la Oslo. Fie ca sunt acasa, in Romania, alaturi de familie, ori peste hotare, uram si noi tuturor celor cu suflet de roman un Craciun fericit!

TRADITIA NU MOARE
Mos Craciun a sosit anul acesta si la copiii romani aflati peste hotare. Putin mai devreme ce-i drept. Desaga Mosului s-a desfacut pentru micutii romani din New Westminster, Canada, la Centrul Comunitar Romanesc. Copiii, insotiti de parinti, au dansat, au recitat poezii si au primit cadouri. Mai mult, micutii care au fost selectati de Mos Craciun vor avea posibilitatea sa participe intr-un talk-show televizat. Emisiunea va fi difuzata in cursul acestei saptamani de postul canadian de televiziune Channel M Cable 8. La Toronto, Mos Craciun a impartit cadouri tuturor copiilor cu varsta maxima de 10 ani. La "Serbarea Pomului de Craciun", romanii au primit cadouri din partea Bisericii Ortodoxe Romane Sfantul Gheorghe.

Asociatia Romanilor din Finlanda ii invita maine pe toti copiii romani din Helsinki si din imprejurimi la actiunea "Craciunul copiilor". "La eveniment sunt bineveniti toti copiii cu radacini romanesti. Toti vor primi cadouri si toti vor avea ocazia sa cante colinde romanesti", informeaza portalul romanilor din Finlanda.

REUNIUNE
Se aude la New York? Corala parohiei ortodoxe romane "Sfantul Nicolae" din Woodside, New York, i-a intampinat pe romanii din orasul american la un concert de colinde de Craciun. Evenimentul a fost organizat la 17 decembrie. Cu ocazia Sarbatorilor de Craciun, Institutul Cultural Roman din Tel Aviv, Israel, a organizat ieri o expozitie de icoane care apartin de Muzeul Taranului Roman. Corala de barbati "Armonia" a interpretat colinde romanesti. Consiliul Mondial Roman nu i-a uitat nici pe romanii din Basarabia. Impreuna cu interpretul roman Florin Sasarman, membrii Consiliului au mers la colindat pentru a prezenta un program de cantece traditionale romanesti.

UNGARIA
Autoguvernarea Romana din Apateu, Centrul Cultural si Asociatia Romanilor din Apateu a organizat vineri, 16 decembrie, in biserica ortodoxa din localitate, un concert de colinde. La concert au luat parte: Corul "Pro Musica" din Giula, Corul Mixt din Sacal, Corul Mixt din Cheresig (Romania), Corul Teologilor de la Universitatea de Stat din Oradea si Corul gazda "Armonia" din Apateu. Sambata, 17 decembrie, Autoguvernarea Romaneasca din Sectorul V si Institutul Cultural Roman din Budapesta au organizat o festivitate in cinstea Zilei Minoritatilor.
×