x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dispare corsetul, revine rochia-sac

Dispare corsetul, revine rochia-sac

22 Dec 2004   •   00:00

CRACIUN FERICIT!
Femeile au gasit intotdeauna metode ieftine si ingenioase de a se eleganti de Craciun. Nu existau dresuri? Problema era ca si rezolvata cu ceva ocru si un creion dermatograf. Nici macar comunistii nu au putut impiedica romancele sa poarte fuste mini.
SIMONA ECOVOIU

BAL MASCAT. Prietenii Zinei Dumitrescu, Valentin Hossu Longin si Mariana Harasteanu, deghizati in Stalin si amanta lui
TINUTA ELEGANTA. Rochie de seara din tul alb, creata de Christian Dior
IN TOP. Gabi Szilagy ne prezinta un model "Vili" pentru Sarbatorile de iarna
Al doilea razboi mondial a reprezentat pentru intreaga Europa o perioada de saracie. Dispar mai multe case de moda cu nume sonore. Moda este tributara circumstantelor sociale si se foloseau stofe vechi. Rochiile erau scurte pana la genunchi, a fost inaugurata chiar si rochia de seara scurta, foarte utila pentru cazurile de alarma, pentru fuga in adaposturi. Nici dresuri nu prea se mai gaseau, asa ca femeile isi colorau picioarele in ocru, dupa care isi trasau o dunga neagra, la spate, cu dermatograful.

INCORSETATE. Pantofii aveau talpi inalte, din lemn sau pluta. In 1947, celebra Christian Dior propunea linia New look: fusta lungita cu 20 de centimetri cobora pana la glezne, talia era foarte subtiata, soldurile erau accentuate. Aceasta silueta sofisticata era completata de pantofii cu tocuri inalte si subtiri, asa-zisele tocuri cui, care au fost in voga in perioada 1950-1960. Rochiile de seara devenisera asemanatoare celor din al doilea Imperiu Francez: balenate precum corsetele secolului al XlX-lea si cu fuste ample sustinute de volane de tafta aspra de tul. Unul din modelele celebre ale primei colectii Dior avea o fusta plisata, cu circumferinta de 14 metri! Cat o crinolina!

Haute Couture a instaurat, intre anii 1958 si 1965, o linie foarte diferita de cea a new look-ului. Treptat, talia marcata dispare, probabil sub influenta celui mai misterios croitor, Balenciaga, cel care a imaginat rochia sac. A constituit insa un esec si nici ca s-a purtat, fiind ocolit de doamne. Cu toate acestea, creatoarea zilelor noastre Liza Panait a gandit pentru seara de Craciun un model care nu scoate in evidenta talia, precum "sacul" lui Balenciaga.

GULERE-BARCUTA. Inainte de anii ’90, doamnele si domnisoarele s-au inghesuit sa imbrace la petreceri rochii scurte cu fir lame si cu guler barcuta. Desi comunistii erau la putere, iata ca ei n-au putut stavili moda mini. Pe strada sau de Craciun, tinutele mini erau in voga. Dupa Revolutie, multe firme de renume si-au deschis magazine si pe la noi, asa ca deja suntem in pas cu moda europeana, si nu numai. Un rol important in alegerea unei tinute elegante il au (nu zambiti!) telenovelele. Specialistii au constatat ca actorii din filmele sud-americane poarta cele mai sofisticate tinute, chiar daca nu intodeauna sunt si cele mai inspirate. Si serialul fluviu "Dallas" a fost o sursa de inspiratie pentru romance. Voiai sa arati ca Pamela, Lucy sau Sue Ellen de Sarbatori? Nimic mai simplu, furai modelul si, cu ajutorul unei croitorese talentate, beneficiai de o copie reusita. Acum, romanii se pot lauda cu designeri importanti, precum Doina Levintza, Irina Schrotter, Liza Panait sau Catalin Botezatu. Si lista poate continua cu alte nume valoroase, creatorii fiind invitati si pe podiumurile internationale.

Nota: Unele pasaje sunt preluate din cartea "Istoria vestimentatiei europene", semnata de Cecilia Caragea.

La 11 ani, mama Zina credea in Mos

Inainte de ’89, atat Pastile, cat si Craciunul erau sarbatorite pe ascuns, romanilor fiindu-le teama sa mearga la biserica. Nu exista nici Mos Craciun, nici Iepurasul, cadourile erau aduse doar de Mos Gerila.
ADRIAN VADUVA

In ciuda acestor "traditii", Zina Dumitrescu spune ca atunci avea mai multe prezentari de moda (de doua ori pe saptamana), dar acum are posibilitatea sa-si prezinte creatiile de Craciun. De asemenea, ea a subliniat ca in "epoca de aur" cresteau foarte mult comenzile, in preajma Sarbatorilor oamenii erau mai dornici sa cumpere ceva nou. In secolul al XXI-lea, romanii care au bani prefera, din snobism, sa cumpere produse "de firma", chiar daca hainele autohtone sunt, uneori, superioare calitativ celor de marca.

CONCURSURI. Daca "oamenii de rand" aveau la dispozitie doar o singura zi sa se bucure de Sarbatorile de iarna, creatoarea de moda sarbatorea zile in sir, impreuna cu Petre si Mioara Roman, Horia Serbanescu, Valentin Hossu Longin, Doina Caramzulescu ("vocea de aur" a postului Radio Vacanta), in casa careia aveau loc petrecerile, Stere Gulea. Se organizau baluri mascate, concursuri de Miss si Mister, intreceri privind creativitatea in materie de palarii. "Ne adunam si ne distram pe cinste. Atunci parca aveam mai mult chef sa ne bucuram de viata. Spre exemplu, ultimul bal mascat l-am organizat in 1988. Acum nu mai avem timp pentru asemenea distractii", ne-a marturisit Zina Dumitrescu.

COPILARIE. De cand era mica, Craciunul era sfant pentru ea. Si acum isi mai aminteste cu placere de bradul ei, care era impodobit de Mos Craciun. In care a crezut pana la o varsta destul de inaintata. "Era extraordinar de frumos. Spre deosebire de copiii de astazi, eu am crezut in Mos Craciun pana la aproape 11 ani. Imi aduc aminte cum il asteaptam pe Mos in seara Ajunului. Parintii mei nu impodobeau bradul pana nu adormeam. A doua zi gaseam cadourile sub el, si de fiecare data eram necajita ca ma fura somnul si nu il intalneam pe Mos Craciun", ne-a povestit cu nostalgie designerul vestimentar.

14 ANI PE PODIUM

"Sunt manechin din 1990. Pentru ca atunci inca nu existau case particulare de moda, am fost solicitata sa prezint colectiile unei fabrici din Bucuresti. In tot acest timp, lucrurile au mai evoluat. Fotomodelele sunt platite bine, pot alege, cand devin celebre, cele mai reusite modele ale unei colectii. In plus, prind contracte in strainatate" - Gabi Szilagy
×
Subiecte în articol: craciun special moda