x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Două milioane de lei, legea promulgată în primele șase luni ale lui 2021. Trei sferturi au legătură cu ordonanțele de urgență

Două milioane de lei, legea promulgată în primele șase luni ale lui 2021. Trei sferturi au legătură cu ordonanțele de urgență

de Ion Alexandru    |    08 Iul 2021   •   07:10
Două milioane de lei, legea promulgată în primele șase luni ale lui 2021. Trei sferturi au legătură cu ordonanțele de urgență

Activitatea Parlamentului pe primele șase luni ale anului în curs, la închiderea sesiunii în 30 iunie, a fost de 188 de legi adoptate și promulgate de președintele României. Iar costurile, raportate la bugetele celor două Camere pentru prima jumătate de an, înseamnă peste două milioane de lei pentru fiecare dintre aceste acte publicate în Monitorul Oficial. 75 la sută dintre legile în cauză se referă la adoptarea, respingerea, modificarea sau completarea unor ordonanțe de urgență ale guvernului. Comparativ, în 2020, președintele României a promulgat 298 de legi adoptate de Parlament, costul fiecărui act normativ, raportat la bugetele Camerelor pe anul trecut, fiind de peste 2,4 milioane de lei.

 

 

Baza de date oficială a Parlamentului României, pentru sesiunea parlamentară care s-a încheiat la data de 30 iunie 2021, arată că, în prima jumătate a anului curent, președintele României a promulgat, prin decrete prezidențiale, un număr de 188 de legi. Un calcul matematic arată că, raportat la bugetele celor două Camere ale Parlamentului pe anul 2021, împărțite la doi, adică aferente celor șase luni scurse din sesiunea parlamentară, fiecare astfel de lege promulgată a „costat” 411.293,42 de euro.

Concret, bugetul Senatului pe anul curent este în sumă de 225.559.000 de lei, în timp ce bugetul Camerei Deputaților pe anul 2021 este de 532.208.000 de lei. Împreună, bugetele celor două Camere ating suma de 757.767.000 de lei pentru întregul an 2021. Împărțit la doi, respectiv pentru perioada ianuarie – iunie, în care a avut loc sesiunea proaspăt încheiată, acest buget înseamnă 378.883.500 de lei. 

În aceeași perioadă, Camera Deputaților și Senatul au transmis președintelui României, Klaus Iohannis, 188 de legi adoptate, pe care șeful statului le-a promulgat, actele normative fiind publicate în Monitorul Oficial al României și intrând în vigoare. Randamentul Parlamentului în această primă jumătate de an înseamnă un cost de 2.015.337,8 lei pentru fiecare astfel de lege promulgată.

 

75% din actele normative țin de modul de legiferare al Executivului

 

Dincolo de aceste cifre, este la fel de interesant și în ce a costat această muncă a parlamentarilor în prima jumătate a anului 2021. Din cele 188 de legi promulgate, nu mai puțin de 135 reprezintă legi pentru aprobarea, modificarea, completarea sau chiar respingerea unor ordonanțe de urgență ale Guvernului. Majoritatea privesc ordonanțe de urgență ale guvernelor Orban și Cîțu, însă există și câteva acte normative de prim rang constituțional care vizează alte OUG-uri din perioada guvernelor PSD.

Scăzând aceste 135 de legi care vizează ordonanțele de urgență, rezultă că, efectiv, Parlamentul a lucrat la 53 de produse legislative „finite” proprii. În această categorie însă intră și Legea Bugetului de Stat, și Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat, care reprezintă, de asemenea, o activitate a Executivului, aprobată prin votul Legislativului. 

 

Alte legi au vizat cu zile festive, alăptarea în public și închiderea unei universități

 

Cel puțin patru legi promulgate de președinte în această primă jumătate de an vizează instituirea unor zile naționale. Este vorba despre Legea pentru instituirea zilei de 10 ianuarie drept „Ziua matematicii, informaticii și științelor naturii” ori despre Legea pentru instituirea „Zilei Românității Balcanice”.

De asemenea, Parlamentul a adoptat, iar președintele a promulgat Legea pentru instituirea perioadei 6-31 decembrie ca „perioadă oficială a sărbătoririi colindului românesc”. Un alt exemplu în acest sens este și Legea pentru modificarea Legii Recunoștinței pentru Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revoluția muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni, din august 1977.

La activitatea intensă a Parlamentului în aceste șase luni se mai adaugă 12 legi care vizează ratificarea unor acorduri, memorandumuri sau alte acte, care țin inclusiv de contribuția României, încheiate de statul român cu diverse entități internaționale sau cu Comisia Europeană.

Alte câteva legi promulgate de președinte se referă la alăptarea în spațiile publice și la desființarea Universității Române de Științe și Arte „Gheorghe Cristea” din București.

 

 

Anul trecut, legea promulgată a fost mai „scumpă” cu o jumătate de milion de lei

 

„Jurnalul” a prezentat, în primăvară, că bugetul Camerei Deputaților pe anul 2020, cu finanțare de la bugetul de stat, conform documentelor oficiale, a fost în valoare totală de 515.491.000 de lei, din care cheltuielile cu plata personalului acestui for legislativ s-au ridicat la 340.000.000 de lei. În ceea ce privește bugetul Senatului pe anul 2020, cu finanțare directă de la bugetul de stat, acesta s-a ridicat la 206.629.000 de lei, din care cheltuielile de personal sau fondul de salarii s-a situat la cuantumul de 110.048.000 de lei. 

În total, bugetele celor două Camere ale Parlamentului României au fost, pentru anul 2020, de 722.130.000 de lei. În anul 2020, președintele României, Klaus Iohannis (FOTO), a promulgat în total 298 de proiecte de lege adoptate de Parlamentul României. Ceea ce înseamnă, la un calcul simplu, că fiecare act normativ emanat, anul trecut, de către Legislativ a costat, în medie, 2.423.255 de lei. Și asta, în condițiile în care din 12 luni calendaristice, zece au fost afectate de pandemia generată de COVID-19 și de măsurile legislative care au fost adoptate în vederea luptei cu această maladie. 

Însă, în aceeași perioadă, luptele politice dintre fosta majoritate parlamentară și guvernul monocolor condus de Ludovic Orban, actualul președinte al Camerei Deputaților, război în care președintele Klaus Iohannis a fost un combatant activ, s-au soldat cu blocarea, fie prin contestarea la Curtea Constituțională, fie prin transmiterea de cereri de reexaminare, fie prin absența unor parlamentari de la lucrările comisiilor parlamentare, multor legi.

 

×