x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fara stresuri alimentare

Fara stresuri alimentare

22 Dec 2004   •   00:00

CRACIUN FERICIT!
Preparatele specifice Sarbatorilor Craciunului sunt foarte gustoase, dar, sa recunoastem, contin cam tot ce e rau pentru sanatatea noastra: condimente, sare multa, grasimi... Si acesta nu-i singurul stres alimentar. Luati in calcul ca tocmai acum mancam mai mult si bem si mai mult.
MAGDA MARINCOVICI

Icoana pe sticla din colectia Muzeului Taranului Roman
Alimentele traditionale meselor de Craciun - sarmale, friptura, carnati, toba etc. - sunt stresante pentru organism. Ele modifica pH-ul organismului ducandu-l catre valori care indica cresterea aciditatii. De asemenea, proteinele de origine animala stimuleaza productia de radicali liberi, care sunt substantele implicate in imbatranirea vaselor de sange, a tesuturilor, a organismului in ansamblul lui. "De aceea, este necesara o trecere gradata de la perioada de post la alimentatia obisnuita, pentru a nu bombarda organismul cu cantitati mari de preparate care au in compozitie cantitati mari de grasimi si proteine animale". Medicul specialist Nicoleta Mindrescu de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu" este de parere ca actul alimentar nu e numai unul de necesitate fizica, ci si unul spiritual, rezultat al unor traditii, obiceiuri si al credintei religioase. In acest context, masa de Caciun este intr-adevar un moment foarte complex. Si trebuie considerata astfel atat de catre omul sanatos, cat si de pacient. Pentru ambele categorii de persoane, masa de Craciun este un moment de comuniune cu membrii familiei. Dar, in acelasi timp, trebuie sa tinem seama ca masa de Craciun este una copioasa, in care abunda preparatele "grele" din carne de porc, afumaturi, dulciuri concentrate, alcool, in special "tarie". Toate acestea reprezinta puternice stresuri de ordin alimentar asupra organismului.

Cand se mananca foarte mult, sangele se concentreaza catre tubul digestiv si se produce un fenomen de furt. In sensul ca se fura sange din zonele vitale ale corpului, respectiv de la inima, creier in favoarea tubului digestiv. Dupa aceste mese copioase, procentul de accidente vasculare, de infarcte creste foarte mult, deoarece inima e lipsita de sange.

Persoanele sanatoase nu au nevoie de multe precautii, daca vor mentine un echilibru atat la mancare, cat si la bautura. Medicul Nicoleta Mindrescu le readuce aminte acestora cateva reguli simple. "Sa nu uitam ce bine face un ceai cu o felie de lamaie dupa o masa copioasa sau seara mai ales ca acest gen de mese se intind de-a lungul multor ore. Ceaiul verde la supraponderali, care e usor diuretic si laxativ, ceaiul de sunatoare, ceaiul hepatic, de tei, de musetel. Miscarea ajuta mult la digestie. Dupa o masa copioasa sangele se mobilizeaza catre tubul digestiv generand o stare de picoteala. O plimbare dupa masa ajuta la redirectionarea sangelui si spre alte zone ale corpului."

Medicul Nicoleta Mindrescu ne recomanda sa tinem seama si de rolul benefic al apei : "vehicul al substantelor toxice". Trebuie sa bem intre 6 si 8 pahare zilnic intre mese. Apa simpla are rol de spalare a corpului atat in exteriorul, cat si in interiorul acestuia, intarind in acest mod misiunea purificatoare. Daca stim ca am exagerat cu mancarurile este indicat un supliment de enzime. Un banal triferment, un mezim care faciliteaza digestia. De asemenea, pentru facilitarea tranzitului sa folosim ca garnituri salatele de cruditati, iar ca desert fructele proaspete. Fructele, legumele contin o cantitate mare de fibre alimentare bogate in celuloza, care functioneaza ca un burete: absoarbe toate toxi-nele, excesul de grasime, de glucide, de zaharuri.

Pacientii cu suferinte gastrice trebuie sa se protejeze in perioada Sarbatorilor, Cracinului cu medicatie adecvata. Diabeticii sunt in pericol de coma diabetica prin aport excesiv de alimente. De asemenea, persoanele cu afectiuni ale inimii trebuie sa stie ca excesul de condimente, de sare, de grasimi, dar si efortul si stresul suplimentar le pot provoca o decompensare cu cresterea tensiunii, cu producerea unui accident vascular cerebral.

DOUA PAHARE CU VIN, RESTUL CU APA
Cercetatorii de la Boston Medicla Center au ajuns la concluzia ca vinul consumat in cantitati moderate are trei efecte pozitive asupra metabolismului: reducerea nivelului colesterolului, al trigliceridelor si circumferinta taliei. Dar ei reamintesc ca ideal este sa bem zilnic cel mult doua pahare de vin. Astfel, vom preveni aparitia efectelor negative. In mod special, vinul consumat in timpul meselor are efectele cel mai putin daunatoare, alcoolul fiind digerat mai usor impreuna cu mancarea.

Pro si contra meselor festive de Craciun

Craciunul este sarbatoarea familiei, sinonima cu masa festiva in jurul careia se aduna membrii familiei. Modelul ideal il reprezinta Familia Sfanta din Bethleem formata din Maria, Iosif si Pruncul Iisus. Masa festiva este si nu este un moment agreabil. Unii se simt bine in mijlocul clanului, inconjurati de matusi, bunici, nepoti. Au sentimentul regasirii si mentinerii legaturii cu radacinile neamului. Si sa recunoastem dau dovada de multa rabdare si de bunatate. Altii, dimpotriva, se simt agasati de discutiile sterile prilejuite de aceste agape familiale. "Masa de Craciun este una de tip special, plina de simboluri si traditii. Este prilejul cand se pot sterge cu buretele neintelegerile acumulate de-a lungul timpului intre rude, dar mai ales intre fii si parinti, fiecare fiind chemat sa dea dovada de mai multa intelegere si toleranta", ne spune psihologul Mirela Zivari.

Magia darului vine de la Dumnezeu

Nu intamplator Mosul vine inainte de ultimele zile ale anului. Ci pentru a ne invata sa daruim, sa respectam datina de a oferi, de a fi mai buni, mai darnici, in asa fel ca Noul An sa ne gaseasca eliberati de micile egoisme. Cand spunem Mos Craciun invariabil ne vine in minte tolba plina de cadouri. Psihologul Mirela Zivari considera "cadoul ca o rasplata care gratifica efortul sau cumintenia copilului sau, din contra, este un stimulent pentru Noul An. Oricum ar fi, darul Mosului trebuie oferit indiferent de rezultate, de cumintenia sau obraznicia lui, pentru a perpetua magia darului de la acea Fiinta Supranaturala care stie ca in orice suflet de copil salasluieste ceva bun".

Lasati copiii in lumea lui Mos Craciun

FITI DARNICI. A face cadouri, a fi generosi reprezinta un gest crestinesc, propriu Sarbatorilor Craciunului
Copiii traiesc intr-o lume jumatate reala, jumatate imaginara, populata de zane, dragoni, caini si pisici din plus, fantome... Este o lume minunata care-i protejeaza de lumea reala, dura. Poate ca acesta este motivul principal pentru care nu trebuie sa le dezvaluim identitatea lui Mos Craciun. Ar fi un mod fortat de a-i aduce prea repede cu picioarele pe pamant. "Pentru ei este extraordinar sa stie ca exista un mos minunat care are pregatit pentru toti copiii din lume cate un cadou. Cand el vede pe strada cinci asemenea mosi atunci explicati-i ca sunt si parinti care se deghizeaza in Mos Craciun. Dar ca Mos Craciun care vine la el intr-o noapte minunata si este cel adevarat. Cand apar intrebarile insistente despre acest personaj, tu ca parinte trebuie sa stii ca ai un copil care incepe sa aiba indoieli. A venit clipa cand trebuie sa-ti pregatesti copilul prin a-i spune ca, da, acest mos poate fi orice parinte, ca el nu cutreiera vazduhul intr-o sanie trasa de reni. Dar ca si tu, parinte acum, ai fost copil si ai crezut in acest mos". Iata cum va indruma psihologul Mirela Zivari sa faceti din Mos Craciun o poveste cu final fericit.
×
Subiecte în articol: craciun special masa moş crăciun