x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special “Fiii lui Babel”

“Fiii lui Babel”

de Carmen Plesa    |    13 Mar 2008   •   00:00
“Fiii lui Babel”

Dădea cu mistria şi cânta din Traviata. L-a auzit un spaniol şi a sunat la o televiziune care a trimis o echipă să-l filmeze.

Dădea cu mistria şi cânta din Traviata. L-a auzit un spaniol şi a sunat la o televiziune care a trimis o echipă să-l filmeze.

 

Colegii de şantier l-au înscris la preselecţia pentru Hijos de Babel, unde trebuia să se bată cu alţi 4.000 de concurenţi ca să intre în concurs. Producătorii i-au cerut să tri­mită o înregistrare în care să interpreteze ceva în spa­niolă, iar Costel a dat fuga, a cumpărat un CD cu “Granada” şi a învăţat-o, după ureche, într-o zi. Şi a fost selectat pentru concursul televizat, în care urma să se lupte muzical cu alţi imigranţi – zece solişti şi două grupuri. Veneau din Asia, din America Centrală, din America de Sud, din Africa. Unul doctor, una balerina, alta fotomodel, câţiva cântăreţi de profesie... Şi publicul, şi juriul au rămas însă cu gura căscată la românul Costel, pentru că după ritmurile de dance, etno şi pop ale celorlalţi imigranţi, au auzit Nessun Dorma, din opera Turandot a lui Giaccomo Puccini. Iar “Vincero!” (Voi învinge)  de la sfârşitul ariei a fost ca un motto pentru fiecare din cele şapte gale în care a cântat, înaintea marii finale.

 

Pentru Carusso din cea de-a doua gală, prezentatorul concursului a asigurat că atunci când cântă Costel Busuioc tremură lumea, iar unul dintre membrii juriului l-a complimentat pe româneşte cu un “Foarte bine!” şi cu precizarea că întreaga comunitate românească din Spania trebuie să fie foarte mândră de el. A urmat “Granada” cu care le-a rupt inimile spaniolilor şi i-a făcut să-l aplaude în picioare, la cea de a treia gală. “Nu eşti Placido Domingo, dar ce mi-ar plăcea să-l văd pe Placido Domingo cântând în română”, i-a spus prezentatorul, glumind pe seama faptului că românul avea probleme de pronunţie cu unele dintre cuvintele cântecului.

 

 “Con te partiro” din a patra gală, în interpretarea lui Costel, a adus lacrimi de emoţie în public şi un 9 – cea mai mare notă din concurs – din partea juriului. Modul în care a cântat “O sole mio” în cea de a cincea gală a fost caracterizat de organizatorii concursului drept “plin de energie, spiritualitate şi sensibilitate”, iar publicul din studio i-a scandat: “Pavarotti, Pavarotti!” “Potenţialul vocii sale nu are limită” a fost concluzia, după ce Costel a interpretat “cu mare aplomb”,”Ave Maria”, în cea de-a şasea gală. Triumf i-a adus şi “La donna e mobile” a lui Verdi, compozitorul său preferat. Se întâmpla în cea de-a şasea gală.

A încheiat “Hijos de Babel” cu “Brindisi” (Libiamo) din Traviata. “Libiamo, libiamo ne’lieti calici” – Să bem, să bem din cupele bucuriei!”

 

Pentru imigranţi

“Hijos de Babel” (Fiii lui Babel) este un concurs organizat de RTVE (Radioteleviziunea publică spaniolă), în care se întrec imigranţi.

Programul îşi propune “să promoveze integrarea şi solidaritatea, reflectând diversitatea culturală, muzicală şi etnică din Spania secolului XXI”. Câştigătorul concursului este răsplătit cu un contract cu casa de discuri Sony BMG, care-l va lansa într-o carieră muzicală. Organizatorii vor susţine financiar proiecte sociale în ţara de origine a finalişti­lor. Fondurile provin din sumele strânse în urma descărcării de pe site-ul emisiunii a melodiilor interpretate de concurenţi.

×
Subiecte în articol: ediţie specială