x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Floriile cu bucurie la Muzeul Satului

Floriile cu bucurie la Muzeul Satului

de Mihai Stirbu    |    20 Apr 2008   •   00:00
Floriile cu bucurie la Muzeul Satului

Nu trebuie să porţi un nume de flori ca să te poţi bucura de surprizele pregătite de Muzeul Satului.

În urma Summit-ului NATO au existat cîteva păreri care au acuzat organizatorii că s-au prezentat în faţa oficialilor cu aceeaşi reţetă: spectacole de folclor şi bucate tradiţionale.

Însemnătate - Sărbătoarea de astăzi, prilej de tîrg

 

Nu trebuie să porţi un nume de flori ca să te poţi bucura de surprizele pregătite de Muzeul Satului.

În urma Summit-ului NATO au existat cîteva păreri care au acuzat organizatorii că s-au prezentat în faţa oficialilor cu aceeaşi reţetă: spectacole de folclor şi bucate tradiţionale. Dar ce am văzut ieri şi ce puteţi vedea şi dumneavoastră astăzi la Muzeul Satului din Capitală mă fac să declar răspicat că “Avem cu ce!”. Avem cu ce să ne mîndrim şi nu avem voie să ne uităm originile.

Instituţia vecină cu Parcul Herăstrău a lansat invitaţia de a participa la un program prilejuit de sărbătoarea de astăzi. Vizitatorii au fost îndulciţi cu turtă dulce şi cozonac, iar cei care poartă numele de flori au primit... flori. Cei care nu au avut norocul să îşi petreacă anii copilăriei la bunici, dar şi cei mai tineri, chiar şi copiii, au participat la obiceiurile care au loc în Sîmbăta lui Lazăr, denumită popular Lăzărelul. Ansamblul Dunărica, din comuna Năsturelu, judeţul Teleorman, a smuls aplauzele celor prezenţi.

 

TRADIŢII. Continuînd în acelaşi ton, s-au interpretat Pricesne, vechi cîntări religioase ţărăneşti. “Florii pentru copii” este titlul expoziţiei de desene pregătite de cei mici pentru cei mici. Demonstraţiile meşterilor populari din diferite zone ale ţării au impresionat asistenţa, făcîndu-o să scoată din buzunare bani pentru a le cumpăra micile “bijuterii”, mai ales că au fost cadouri pentru toate portofelele, şi mai plate, şi mai umflate: ouă încondeiate, linguri, vase de ceramică, mai mici şi mai mari, păpuşi, ii, pălării, lăzi de zestre, covoare...

Iar dacă ieri aţi ratat manifestările, vă anunţăm că şi astăzi mai aveţi timp să evadaţi din cotidian, pînă la orele 18:00. Vă dau întîlnire nume sonore: Aneta Stan, Floarea Calotă, Floarea Tănăsescu, grupul Teleormanul, Viorica Flintaşu şi taraful Balada, din Giurgiu, condus de Paul Gheorghe. Iar la standul Jurnalului Naţional, partener al evenimentului, veţi putea găsi CD-uri cu artiştii dumneavoastră îndrăgiţi. Tot astăzi este ultima zi a tîrgului organizat de Muzeul Ţăranului Român.

 

×
Subiecte în articol: special