x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Gaşca Nordului"" - Alegerea unei moştenitoare de aur

Gaşca Nordului"" - Alegerea unei moştenitoare de aur

de Dorian Cobuz    |    30 Iul 2007   •   00:00
Gaşca Nordului"" - Alegerea unei moştenitoare de aur

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a folosit două unităţi de măsură in aceeaşi situaţie. Municipalitatea s-a grăbit să o pună in posesie doar pe Margareta Vărzaru. Ceilalţi moştenitori ai terenului, care au refuzat oferta "băieţilor deştepţi" din imobiliare, au fost săriţi la impărţeala de pămănturi scumpe.Â


"Gaşca Nordului" mişcă dosarele prin Primăria Capitalei. Dovada: in aceeaşi situaţie, Adriean Videanu a folosit două unităţi de măsură. Dacă Primăria s-a grăbit să o pună in posesie pe Margareta Vărzaru cu un teren de 15 milioane de euro, celorlalţi moştenitori, cărora le revine tot atăta avere, Videanu le-a arătat uşa tribunalelor.


Acum o săptămănă, Jurnalul Naţional v-a prezentat o anchetă jurnalistică, "Videanu serveşte cu loturi Gaşca Nordului". Investigaţia, realizată in comun cu colegii de la Săptămăna Financiară, a stărnit reacţii diverse şi a scos la iveală informaţii şi date noi care demonstrează complicitatea administraţiei cu un grup de investitori favoriţi.


A DISPĂRUT MARGARETA VĂRZARU! Reporterii Jurnalului Naţional au găsit-o pe femeia care moştenise un teren evaluat la peste 15 milioane de euro locuind intr-o căsuţă care aproape că se dărămă. După publicarea articolului, femeia nu a mai fost de găsit, iar pe poarta de pe Strada Dobrogeanu Gherea unde locuia aceasta s-a pus lacătul. Cum domiciliul din buletin al femeii este pe aceeaşi stradă, dar intr-un imobil aflat in construcţie, singura concluzie pe care o putem trage este că cei care au invărtit actele afacerii au pus-o la adăpost pe Margareta Vărzaru pentru a nu scăpa informaţii sensibile ale intregii afaceri. Aşa cum v-am relatat, bătrănica a povestit reporterilor că a văndut terenul cel mai valoros dintre cele moştenite unui american, şi nu societăţii care apare in acte. Americanul despre care vorbea femeia este Peter Braun, un controversat om de afaceri asociat Fondului Romăno-American de Investiţii.


FILMUL AFACERII. Margareta Vărzaru a moştenit un teren din Strada Elena Văcărescu nr. 55, respectiv pe malul Lacului Herăstrău şi in apropierea Cartierului Francez, o proprietate de 10.000 de metri pătraţi, estimată de un expert tehnic la o valoare de piaţă de peste 15 milioane de euro. Primarul a semnat iniţial punerea in posesie, in iulie 2006, dar, pe motiv că acolo funcţionează o autobază a Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), decizia a fost atacată in instanţă. In septembrie 2006, femeia a văndut terenul aflat in litigiu către societatea Fokus Invest şi Romeo Virgil Tănăsescu, iar Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), RATB şi cumpărătorii terenului s-au intălnit la data de 12 decembrie 2006 pentru a pune la cale o modalitate de soluţionare a problemei. In mai puţin de o săptămănă, la 18 decembrie 2006, a apărut un document care propunea punerea in posesie pe un alt teren, cel din Barbu Văcărescu nr. 102, ceva mai mic, iar PMB s-a angajat să compenseze diferenţa cu o proprietate in valoare de 1.850.000 de euro.


DOI MOŞTENITORI, DOUĂ SOLUŢII.
Solicitudinea ieşită din comun a PMB, care a rezolvat o situaţie in care mulţi alţi bucureşteni se zbat ani intregi, nu poate fi pusă decăt in legătură cu faptul că beneficiarii inţelegerii sunt persoane care se invărt in aceleaşi cercuri cu primarul general. Intr-o replică trimisă la redacţie, Adriean Videanu a acuzat un atac politic, dar şi interese de afaceri in spatele articolelor noastre. Numai că primarul reuşeşte in cele căteva rănduri şi să nege, şi să confirme implicarea personală in rezolvarea acestei probleme. Nici viteza ieşită din comun in care s-a incheiat conflictul din instanţă, găsindu-se o cale amiabilă de rezolvare a situaţiei, nu este una excepţională, spune Adriean Videau.


Ei bine, lucrurile nu stau chiar aşa. Cea mai bună dovadă că lucrurile s-au mişcat mai mult decăt bine pentru partenerii de afacere ai "milionarei din bordei" şi că aceştia au fost favorizaţi de instituţia pe care o conduce Adriean Videanu o reprezintă tratamentul la care sunt supuşi ceilalţi moştenitori ai garajului RATB in cauză. Respectiv, Margareta Vărzaru şi-a moştenit socrul, Nicolae Ştefan Vărzaru (Petre). Acesta a avut şapte copii, dar doar din partea a doi dintre ei urmaşii in viaţă au depus solicitări de reconstituire a drepturilor. Prima parte este bătrăna Margareta Vărzaru. A doua parte, fraţii, Nicolae Tănase şi Ioana Găman. Pe scurt, terenul pe care se află astăzi garajul RATB din Elena Văcărescu trebuia impărţit in două părţi egale, a căte aproximativ un hectar fiecare. Numai că, in exact aceleaşi condiţii, Primăria Bucureşti a atacat in instanţă dreptul moştenitorilor Nicolae Tănase şi Liliana Găman şi continuă să-i poarte pe drumuri. Pentru celălalt moştenitor, Margareta Vărzaru, Primăria a găsit repede o soluţie după ce bătrănica a văndut terenul cui a trebuit.


GAŞCA NORDULUI FACE LEGEA. Pentru cota parte de moştenire a Margaretei Vărzaru, respectiv jumătate din terenul solicitat, 10.000 mp, primarul general, după cum insuşi recunoaşte in dreptul la replică, s-a deplasat pe teren pentru a găsi o soluţie. Nicolae Tănase şi Ioana Găman, in schimb, sunt purtaţi prin instanţe mai departe. De altfel, şi ei au fost curtaţi la un moment dat de nişte băieţi deştepţi in ale imobiliarelor, numai că ei, spre deosebire de Margareta Vărzaru, n-au văndut.


Nicolae Tănase ne-a povestit de altfel un aspect năucitor. Se pare că notificarea depusă iniţial de Margareta Vărzaru a fost făcută iniţial doar pentru casa din Dobrogeanu Gherea - unde am găsit-o noi. Şi totuşi, bătrănica a devenit peste noapte parte la toată averea rămasă de pe urma gospodarului Nicolae Ştefan Vărzaru. Margareta Vărzaru a fost singura parte pentru care lucrurile s-au lămurit, ceilalţi moştenitori fiind tărăţi in continuare prin tribunale de RATB şi Primăria Generală.


Cumpărătorii aleg moştenitorii

Beneficiarii moştenirii Margaretei Vărzaru sunt societatea Fokus Invest - in spatele căreia se află americanul Peter Braun - , dar şi Romeo Virgil Tănăsescu, un alt afacerist care se bucură de favorurile PMB. Peter Braun este legat de Fondul Romăno-American de Investiţii, finanţatorul care a ajutat Titan-Mar, firma lui Adriean Videanu, să cumpere Marmosim. Peter Braun apare şi in afacerea "Cathedral Plaza" - o clădire de 19 etaje care se ridică chiar in vecinătatea Catedralei romano-catolice, sufocănd-o, afacere la care PMB a pus umărul concesionănd o parte din terenul necesar construcţiei. "Cathedral Plaza" este construită de firma lui Raul Doicescu, prietenul ca un frate de cruce al primarului general Adriean Videanu.
"Gaşca Nordului" şi-a incercat insă mai intăi şansele la poarta lui Nicolae Tănase. Acesta a fost căutat de o femeie care s-a prezentat Dora Cătăniciu şi de un misterios domn care s-a recomandat John. După mai multe zile de negocieri, cei doi, care aveau date despre dosar şi moştenire chiar mai multe decăt Nicolae Tănase, au abandonat, nearătăndu-se dispuşi să plătească urmaşilor nici 10% din valoarea de piaţă a terenului.


Asemănări intre două scandaluri

Scandalul "Salvaţi Parcul Bordei!" a fost interpretat ca o manevră care să dea mănă liberă primarului general pentru un schimb de terenuri. Se pare că terenul pe care il pretindea Costică Costanda nu era chiar propice pentru investiţia pe care acesta şi-o dorea. Ca urmare a scandalului public iscat, PMB a propus lui Constanda să se mulţumească cu un garaj RATB din spatele Guvernului şi astfel să renunţe la proiectul de a construi in Bordei.
Garajul RATB unde a solicitat Margareta Vărzaru punerea in posesie nu era nici acesta favorabil pentru cine ştie ce investiţie imobiliară. In urma schimbului propus insă de PMB, Fokus Invest şi Romeo Virgil Tănăsescu au primit un teren, cel din Barbu Văcărescu nr. 102, mult mai bun pentru
un proiect imobiliar.

×