x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special General demis pentru transparenta

General demis pentru transparenta

27 Mai 2005   •   00:00

Ministrul roman al Apararii, Teodor Atanasiu, l-a demis din functie pe generalul de brigada Valeriu Nicut, care a dezvaluit presei, in urma cu trei zile, informatii detaliate legate de planul american de dislocare a bazelor SUA in Romania.

  • de ANCA ALDEA, RAZVAN BELCIUGANU
  • EVENIMENT

  • AMERICANI IN DOBROGEA. Generalul Nicut, director la Directia de Planificare Strategica din Statul Major General, declarase, la sfarsitul celor doua zile ale Conferintei internationale de planificare pe probleme de securitate globala, desfasurata la Bucuresti, ca americanii vor instala in Dobrogea o baza-mamut, impartita in Joint Forward Cooperating Site, la Brigada 34, unde se vor instrui trupele, si Joint Cooperated Security Location, la baza Mihail Kogalniceanu, de unde se vor coordona misiunile si chestiunile de infrastructura. Potrivit oficialului, Statele Unite vor aduce, intr-o prima faza, in Romania un numar restrans de specialisti militari care se vor ocupa de chestiunile administrative, de infrastructura, pentru transformarea actualei baze de la Kogalniceanu intr-una performanta. Brigada 34 Mecanizata "Dobrogea" este practic parte componenta a bazei Kogalniceanu si considerata cel mai bine cotata unitate militara din tara. Americanii se vor putea folosi de poligoanele asociate de la Babadag, precum si de facilitatile portuare care le vor fi puse la dispozitie, contra cost, de statul roman.

    TURISTII SOLDATI. Nicut a mai spus ca americanii vor avea la dispozitie o suprafata cu o raza de acoperire de 50 de kilometri. Este "o baza calda", cu ajutorul careia se vor intretine si/sau roti militarii aflati in misiuni in zone fierbinti ale Globului.

    "Americanii vin in Romania ca turisti. La baza lor de aici gasesc tot necesarul - armament, echipament, instructori etc. - pentru a fi pregatiti in teatrul de operatiuni", a explicat generalul Nicut intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu general-locotenentul Walter L. Sharp, director de Planificare Strategica si Strategii din Statul Major Intrunit al Armatei SUA. Omologul american al lui Nicut nu a avut nici o reactie, pe moment, care sa dea de banuit ca partea americana a fost deranjata ca generalul roman a dat informatii detaliate presei.

    JOS CU EL. Ca urmare la declaratiile militarului roman, prima de acest fel de cand Pentagonul si-a facut publica intentia de a masa trupe in Europa de Est, ministrul Atanasiu a gasit de cuviinta sa-l demita pe Nicut. Aflat la Bacau, seful Apararii a declarat ca "decizia a fost luata pentru ca generalul nu avea mandat de a vorbi presei, dar si pentru ca nu avem nici un angajament pe aceasta tema cu statul american". In context, Atanasiu a tinut sa precizeze ca nu stie "daca SUA vor avea vreo baza la Kogalniceanu si ce cheltuieli ar implica acest lucru".

    ×
    Subiecte în articol: eveniment