x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Hora made in Europa

Hora made in Europa

de Laura Toma    |    03 Ian 2007   •   00:00

RITM - Petrecerea din Piata Revolutiei: un pas inainte si doua huiduieli inapoi
Cat de putin dambovitean am serbat Revelionul integrarii sau cat de europeni ne-am spoit a fi ad-hoc e greu de spus. La petrecerea din Piata Revolutiei au fost si entuziasm, si larma, si murdarie, si rani de la sticlele aruncate la intamplare in multime. O imagine mai curand de periferie.
RITM - Petrecerea din Piata Revolutiei: un pas inainte si doua huiduieli inapoi
RITM. „Hora bucuriei" s-a ncins pAna mult dupa miezul noptii, chiar si pe ritmuri nu tocmai ofertante pentru un astfel de dans

Cat de putin dambovitean am serbat Revelionul integrarii sau cat de europeni ne-am spoit a fi ad-hoc e greu de spus. La petrecerea din Piata Revolutiei au fost si entuziasm, si larma, si murdarie, si rani de la sticlele aruncate la intamplare in multime. O imagine mai curand de periferie.

Intors pe toate fetele, Revelionul a fost intens radiografiat si impanat cu "altfel" de semnificatii. "Altfelul" l-a adus evenimentul intrarii in UE si un anume tip de discurs mai "angajat" al oamenilor iesiti in strada, care au incercat sa afiseze un aer de "responsabilizare" istorica, sa mai dizolve in aparenta din balcanismul petrecerilor in aer liber si sa aiba, chipurile, tinuta in fata invitatilor europeni. Cat le-a iesit este discutabil.

ZAMBITI, VA ROG! Bucurestenii s-au fotografiat minute bune cu steagul UE din fata Guvernului dupa momentul arborarii

Sarbatoarea de pe buza lui 31 decembrie a inceput cu arborarea drapelului Uniunii Europene in fata Guvernului. Momentul a fost gustat discret de un cordon franjurat de bucuresteni si de presa. Cu onoruri militare, cu fanfara, cu artificii, evenimentul s-a consumat "la inaltime". Premierul si-a exersat calitatile de amfitrion si cu presedintele Traian Basescu, si cu musafirii europeni si i-a indemnat pe romani sa arboreze steagul european oriunde le e la indemana, "caci acum e al nostru nici mai mult, nici mai putin ca al altora", a spus premierul. In replica, cu un vag iz de diplomatie, Basescu a multumit Guvernului. Dupa ce oaspetii din Parlamentul European ne-au urat, la randul lor, chiar pe romaneste "Bun venit in Europa!", bucurestenii stransi s-au fotografiat in fata Guvernului, incercand sa prinda un unghi optim pentru a centra in plan secund steagul UE. Cateva batranici, miscate de solemnitatea momentului, au varsat niscai lacrimi istorice. Imediat dupa ce a legat cu nod zdravan drapelul, Tariceanu si-a invitat la Ateneu oaspetii pentru un dineu. In acest timp, in Piata Revolutiei se faceau ultimele probe de sunet pe scena unde urma sa fie cantat imnul dambovitean al integrarii. Doi-zece, doi-zece.

UN DISCURS POLUAT DE HUIDUIELI! La miezul noptii, Piata Revolutiei a fost un furnicar usor abulic. Stive de sticle goale, covor de cioburi si petarde deloc timide. Comertul cu accesorii fosforescente si coifuri a colorat pe alocuri grotesc multimea care a sorbit Akcent, Alb Negru, Hi-Q, Morandi, Holograf, 3-rei SudEst, Simplu+Alex, Anda Adam, Blondy, Voltaj, Loredana (Agurida si fanfara din Cosmesti), Andra si Timpuri Noi.

Numaratoarea inversa a curs fluent, insa defazata fata de cea din Piata Universitatii. Si Tariceanu, ca si Basescu, a tras apoi rapid pe mana manusa stegarului si a fluturat miscat stelele UE. A incropit relaxat un discurs, nu tocmai gustat de multime. Caci, in timp ce Tariceanu vorbea despre convingerea sa ca vor curge suficiente beneficii in urma integrarii, multimea, din extaz, a picat in huduieli, apeland fie la plamani, fie la fluiere pentru a-i da curs. Flancat de o mana de liberali: Varujan Vosganian, Mircea Iorgulescu, Adrian Cioroianu, premierul s-a simtit totusi la adapost. Ba a dat si de Petrica Roman prin multime si l-a inserat grupului sau. Cum au decriptat presedintele Parlamentului European, Josep Borell, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, comisarul european pentru Comunicare, Margot Wallstrom, baroana Emma Nicholson sau fostul sef al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, huiduielile, asta e deja o alta poveste.

BUSINESS. Comertul de ocazie a impanzit Piata Revolutiei cu steaguri, coifuri, bauturi alcoolice, artificii si petarde

EURODANS. In scurt timp insa, dansul bucuriei a facut vartejuri multe prin multime. "Nu mai suntem outsideri, e de bine ce ni se intampla", spune ragusit Razvan, student la Politehnica. Alaturi, un cuplu de pensionari, amandoi purtand drept cape steagurile galben-albastre, ciocneste sampanie in doua pahare din plastic: "Sper sa nu fim de unica folosinta pentru UE, chiar sa devenim membri cu drepturi depline", toasteaza femeia. Unii petrecareti au dat semnificatii momentului intorcandu-se in trecut. "Genial, priveste, pe balconul de unde Ceausescu se adresa Pietei acum 17 ani, acum scrie: «La multi ani, 2007!», si laserele brazdeaza peste el stelele UE. Daca ar fi sa agati momentul asta intr-un cui al memoriei, imaginea asta ar fi carligul", spune Florin.

Dupa miezul noptii, o parte din multime a spart randurile, a trecut nitel pe la Piata Universitatii si apoi a curs spre gura de metrou de la Universitate, care la un moment dat se infundase cu petrecareti europeni. Masinile de Politie care au misunat lejer in zona au fost si ele inzurlufate cu steagul UE, mai putin ambulantele, care chiar au avut de lucru.

UN OCHI SPRE TRECUT
"Genial, priveste! Pe balconul de unde Ceausescu se adresa multimii in urma cu 17 ani, acum scrie: «La multi ani, 2007!», si laserele brazdeaza peste el stelele Uniunea Europeana. Daca ar fi sa agati momentul de fata intr-un cui al memoriei, imaginea asta ar fi carligul"
  • Florin
    europetrecaret in Piata Revolutiei
  • ASTEPTARI
    "Sper sa nu fim de unica folosinta pentru Uniunea Europeana, chiar sa devenim membri cu drepturi depline din acest moment si sa scapam de complexele noastre istorice. Eu fac parte din categoria eurooptimistilor, cu atat mai mult tinerii ar trebui sa fie la fel"
  • Ioana
    europensionara din Piata Revolutiei
  • ×