x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Iarna simfonic - Colinde-n plina vara

Iarna simfonic - Colinde-n plina vara

de Claudia Daboveanu    |    05 Iun 2006   •   00:00
Iarna simfonic - Colinde-n plina vara

Tudor Gheorghe, corul si orchestra Filarmonicii din Craiova, dirijate de Marius Hristescu, au racorit arsita Salii Palatului cu concertul extraordinar "Iarna simfonic".

Ca un adevarat profesionist, Tudor Gheorghe si-a cerut scuze publicului ca a incurcat doua versuri dintr-un cantec. Oare a indraznit cineva sa nu ierte o mica scapare unei enciclopedii de poezie romaneasca? "Hardul meu face niste conexiuni mai anapoda, e si normal dupa sase zile de concerte", s-a scuzat maestrul. Publicul insa nici n-a bagat de seama si l-a ascultat cu sufletul la gura recitand "Noaptea de decembre" a lui Macedonski, una dintre slabiciunile lirice ale sale.

COLINDE… SIMFONICE. La capitolul "mici accidente" includem "palmele" pe care artistul le-a primit de la public in timpul unei melodii mai ritmate: "Cred c-ati gresit sala! Eu nu spun «Toata lumea, manutele sus, cantati cu mine!», pentru ca eu consider ca ceea ce spun si ce cant e important si merita ascultat!". La fel, nimeni nu s-a suparat, doar maestrul nu face nici un gest gratuit, iar observatia era - din pacate sau din fericire - pertinenta. Apoi, ca-ntr-o noapte de iarna geroasa, cand toate aparatele de incalzit sunt bagate-n priza si sar sigurantele, s-a produs o pana de curent, care a lasat sala-n bezna cateva secunde. Caldura glasului si generozitatea spiritului lui Tudor Gheorghe ne-au facut sa trecem si peste asta cu usurinta. La rugamintea maestrului, orchestra condusa de Marius Hristescu a reluat melodia intrerupta de-ntuneric.

Si s-a facut iar lumina-n suflet si-n privire! "Flori si trandafiri" au rasarit din troienele cantate de artist. Ningea "brusc in trei dimensiuni, iar fiecare fulg purta in el sunet, culoare si miros", cum spuneau versurile lui Adrian Paunescu. Printre colinde stravechi, acordurile simfoniei compuse de Marius Hristescu sunau atat de aproape de perfectiune, ca voiai sa nu se mai sfarseasca vreodata. "Iarna" sa e, incontestabil, concertul cu cea mai importanta dimensiune simfonica dintre toate "Anotimpurile".

PRECIZARE
"M-a intrebat de curand o juna ziarista de ce cant acum, vara, despre iarna. I-am raspuns: «Papusa, eu te-am invitat la un concert, nu la schi!»"

ANTIDOT
"E-adevarat ca altfel suna colindele iarna, cu sarmalele pe foc si tuica fiarta alaturi! Ca sa le-auzi mai bine, dai televizorul mai incet, unde danseaza craciunitele siliconate… Am sa va cant un foarte frumos si vechi «Colind de voinic» asa, ca antidot la silicoane…" - Tudor Gheorghe, cantautor

FULGI DE NEA SI SUNET
Versuri de Vasile Voiculescu, Alecsandri, Adrian Maniu, Cosbuc, Demostene Botez, Radu Gyr, Adrian Paunescu, Toparceanu sau ale unor anonimi poeti-nepereche, care au compus textele colindelor ancestrale romanesti… Asa a ales maestrul repertoriul liric al "Iernii". Dar "Iarna" care a venit sambata seara n-ar fi fost la fel de frumoasa fara harul tanarului compozitor si dirijor Marius Hristescu. Un tandem care se completeaza. Una dintre rarele ocazii in care maestrul a cantat atat de putin la chitara, lasand corul si orchestra sa-l acompanieze.

×
Subiecte în articol: special iarna