x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ilarion - biruitorul legiunilor demonice

Ilarion - biruitorul legiunilor demonice

05 Apr 2004   •   00:00
Ilarion  -  biruitorul legiunilor demonice

Arhimandritul Ilarion Argatu a fost unul dintre cei mai puternici exorcisti romani. Avea puterea de a porunci demonilor, care fugeau din fata lui, arsi naprasnic de credinta sa nestramutata in Dumnezeu.

Decenii la rand, sute de nefericiti, cu sufletele cazute sub stapanirea demonilor, l-au cautat pe Armandritul Ilarion Argatu, atrasi de faima sa de "soldat" nebiruit al lui Hristos. Era considerat "floarea duhovnicilor romani", unul dintre putinii oameni ce aveau puterea si harul de a porunci diavolilor si duhurilor rele. In ultimii ani ai vietii era atat de celebru incat numele sau era mentionat, alaturi de al Manastirii Cernica, pe hartile turistice straine. Cu toate acestea, usa chiliei sale era vesnic deschisa, pentru orice nefericit care il cauta, fie din propria vointa, fie adus de familie. Odajdiile arhieresti, sfanta cruce din mana dreapta si cadelnita din stanga au fost "armura" imbracata de Parintele Argatu la toate exorcizarile. Iar singura lui arma, nebiruita in nici o lupta cu demonii, era credinta in Dumnezeu.

 

"Razboiul cu demonii"

Parintele Argatu cunostea toate slujbele folositoare pentru alungarea demonilor. Iar cele mai puternice dintre ele erau Moliftele Sfantului Vasile cel Mare. Incepea exorcizarea cu Acatistul Domnului Iisus Hristos si o continua cu Sfanta Liturghie, sfintirea apei si Taina Sfantului Maslu. Slujba se incheia prin "Dezlegarile Sf.ntului Vasile cel Mare". Atunci cand era nevoie, Parintele Argatu slujea si Moliftele Sf.ntului Ioan Hrisostomul.

Primele semne ale exorcizarii demonului apareau cand celui posedat i se punea patrafirul pe cap si mai ales cand trupul lui era stropit cu agheasma. Acesta era si momentul in care, de foarte multe ori, el incepea sa urle, sa injure cu o voce inumana si catre final, atunci cand era stropit cu agheasma, sa se vaite, plangandu-se ca simte o arsura insuportabila. La sfarsitul slujbei, dupa alungarea demonului, omul cadea intr-un somn adanc, din care se trezea apoi linistit.

 

A exorcizat in toata lumea

Parintele Ieronim, actualul ghid al Manastirii Cernica si apropiat al Arhimandritului Ilarion Argatu, ne-a relatat ca, dupa 1990, "posedatii" romani nu au fost singurii ajutati de harul Parintelui Argatu.

Insotit de alti cativa calugari, el s-a dus in Germania, Franta, Belgia si SUA, unde a exorcizat si demonii care-i stapaneau pe cativa dintre "posedatii" de acolo. Parintele Ieronim isi aminteste de belgianca Veronique, o copila de 15-16 ani, care nu-si putea folosi picioarele si, de cativa ani, umbla in scaunul cu rotile. Fata provenea dintr-o familie foarte buna, iar tatal ei fusese candva coleg de liceu cu regele Bauduin. Ea a devenit un om normal dupa exorcizarea facuta de Parintele Argatu si, dupa cativa ani, si-a invitat binefacatorul la nunta ei. VASILE SURCEL


 

CV

Ilarion Argatu

Parintele Ilarion Argatu s-a nascut la 2 august 1913. A urmat cursurile Seminarului la Neamtsi ale Facultatii de Teologie de la Sibiu. A fost preot de mir in localitatea Boroaia, unde a ctitorit o biserica. A fost persecutat, timp de cateva decenii, de regimul comunist. S-a calugarit in 1972, dupa moartea sotiei sale. A fost mare duhovnic la Manastirile Antim si Caldarusani. Apoi s-a mutat la Manastirea Cernica, unde a fost duhovnicul intregii comunitati de calugari. Aici a exorcizat sute de posedati, romani si straini. Dupa 1990 a fost chemat in cateva tari din Europa si America, unde devenise celebru pentru harul sau. A parasit aceasta lume la 11 mai 1999.


„Trebuie sa nu uitam nici o clipa ca zilele noastre sunt scurte pe Pamant. Dar eternitatea, vesnicia o avem in cer, promisa de Dumnezeu, si pe aceea trebuie sa o pastram cu sfintenie" Ilarion Argatu

×