x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ilustratiunea Romana, 1935 - Dauphin-ul si cartea din pantofiori

Ilustratiunea Romana, 1935 - Dauphin-ul si cartea din pantofiori

de Roxana Roseti    |    22 Dec 2006   •   00:00

In ziua cand Ludovic al XVI-lea, regele Frantei, a fost omorat pe esafod, inima unei spalatorese de la inchisoare (pe nume Barillon) tresarea de mila pentru dauphin-ul ramas orfan.

Cadoul. In ziua cand Ludovic al XVI-lea, regele Frantei, a fost omorat pe esafod, inima unei spalatorese de la inchisoare (pe nume Barillon) tresarea de mila pentru dauphin-ul ramas orfan.

"Maria Antoaneta fusese separata de copii si transferata in inchisoarea Conciergerie. (…) Singura intr-o celula, Maria Antoaneta sta asezata pe un scaun, cu coatele pe masa si cu capul in maini. Spalatoreasa continua mereu sa fie in serviciul Mariei Antoaneta si al dauphin-ului. (...)"

Secretul. "In ziua cand Maria Antoaneta se urca pe esafod, spalatoreasa se’nchise singura in casa. (…) Copilul reginei palise mult si vorbia foarte rar, aproape stins. Intr-o buna zi insa, il auzii vorbind mult de tot. Se plangea ca vine Craciunul si c-ar tine foarte mult sa aibe o carte cu poze… Avea dreptate! Craciunul se apropia! (…) Si era oare cu putinta ca dauphin-ul sa fie singurul copil de pe pamant care sa nu gaseasca dimineata, la desteptare, ceva in pantofiori? Nu s-a stiut niciodata, precis, cum procedase spalatoreasa ca sa poata patrunde (…) in celula dauphin-ului. Acesta isi asezase de cu seara pantofii langa soba. Dimineata (…) dete cu mare bucurie peste o carte cu poze.(…)"
Multumire
"Urmarea fu ca femeea Barillon fu arestata (cartea cu poze nu ascundea nimic suspect). (...) Si condamnata la moarte pe motiv ca avusese legaturi secrete cu copilul regelui si ca tradase increderea Natiunii. (…) Condamnata nu se putu opri de a intreba pe soldatul care o escorta: «Si ce a spus cand a gasit cartea cu poze?». Soldatul ridica din umeri: «Ei dracie, ce sa spuna. A batut din palme de bucurie, a ras din tot sufletul si’n urma a strigat: «Mos Craciun nu m-a uitat. Mos Craciun nu m-a uitat!!». Atunci femeea din popor (...), zambi plina de multumire…"

×
Subiecte în articol: special