x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Încă o premieră a alpinismului românesc

Încă o premieră a alpinismului românesc

21 Mar 2013   •   16:15
Încă o premieră a alpinismului românesc

David Neacsu, primul alplinist roman care a urcat pe Everest si 5 membri ai Asociatiei Oxigen au cartografiat pe GPS, in premiera, primul traseu de escaladare a muntelui Ruwenzori distrus de incalzirea globala.
Au fost atinse de asemenea si celelalte doua obiective ale expeditiei in Uganda, Africa: masurarea nivelului ghetarului Stanley si atingerea varfului Marguerita (5109 metri).

David Neacsu, alpinist: ,,Anul acesta am efectuat deja a patra expeditie pe muntele Ruwenzori si am constatat din nou o micsorare a ghetarului Stanley cu aproximativ 80 de metri. Daca in anul 2004, cand am organizat prima expeditie, puteam ajunge in varf traversand acest ghetar, anul acesta gradul mare de topire a lasat in suspensie o scara de trecere pe un alt versant. Astfel, am marcat cu GPS-ul o noua ruta de escaladare care este ceva mai tehnica si este cu 40 de minute mai lunga decat vechiul
traseu.(...)"

Sorin Delivasile, Presedintele Asociatiei Oxigen: Efectuarea acestei expeditii este semnalul nostru de alarma, este indemnul nostru catre toti oamenii de a proteja mediul inconjurator. Viteza de topire a ghetarilor este unul dintre cele mai importante indicatoare ale pericolului fenomenului incalzirii globale. In urmatorii 10-15 ani estimam ca ghetarul Stanley se va topi complet si cu siguranta nu va fi singurul.
Principala cauza sunt activitatile noastre si cu siguranta, solutia este tot in mainile noastre."

Prezentare expeditie Ruwenzori

×