x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Ana Ularu: Un contraatac al adevăraţilor artişti poate descuraja vip-urile de carton

Ana Ularu: Un contraatac al adevăraţilor artişti poate descuraja vip-urile de carton

20 Oct 2010   •   00:00
Ana Ularu: Un contraatac al adevăraţilor artişti poate descuraja vip-urile de carton
Ana Ularu,
despre Mişcarea de Rezistenţă!


Actriţa Ana Ularu a discutat luni, 24 mai, în cadrul Mişcării de Rezistenţă, cu cititorii jurnalul.ro despre cât de profund înrădăcinat este comunismul în mentalitatea românilor, despre şansele pe care le au tinerii actori în România, dar şi despre motivele care o determină să rămână în ţară. Următoarea întâlnire online va avea loc luni, 31 mai.


xizo @ jos labele Guvernul se gandeste sa impoziteze drepturile de autor cu 30%, caz in care o sa fii si tu afectata, nu-i asa? De ce nu fac si actorii un protest mai vizibil? Am vazut ca se mai plang cate unii atunci cand sunt intrebati de cate un ziarist. Mai ales actorii seniori. Nu-i vad pe tinerii actori prea revoltati de ceea ce se intampla. De ce nu va aparati drepturile?
Ana Ularu: Actorii tineri sunt mereu in pericol de a fi inlocuiti. "Nu iti convine, urmatorul". Fie cu actori mai tineri, studenti care aleg sa faca dumping si sa se alature oricarui tip de proiect pentru a putea sa-si duca existenta, fie cu pleiada de vedete 'PESTE NOAPTE'. Incerc si eu sa inteleg de ce nu ne organizam intr-un sindicat, de ce nu ne cerem drepturile, de ce acceptam salarii mizere si permanentul pericol al excluderii. Adevarul este ca nu ne permitem sa fim revoltati inca. Pentru noi inca mai exista poezia de a lucra de dragul lucrului, traim cu senzatia ca pana la urma o sa facem fata financiar vietii, si alunecam usor usor catre varste inaintate fara sa ne fi afirmat pozitia.Practic, motivul pentru care suntem atat de pasnici e pe de-o parte nevoia de a nu ne face un "nume rau"-vorba circula despre "cine face fite", pe de alta parte avantul varstei care inca nu ne arunca in blazare. As vrea foarte mult sa pot organiza, in cativa ani un sindicat, cu riscul celor cativa "spargatori de greva" inerenti. Respectul fata de meseria asta (reala meserie, nu cumulul de aparitii tv) trebuie intr-adevar restabilit. Actorii seniori au avantajul unei pozitii deja bine impamantenite. Ei au avut ceva mai mult noroc decat noi, au fost cooptati in teatre imediat dupa absolvire, au "prins" cel putin o colaborare cu marii artisti-regizori, nu au avut de dus lupta noastra cu internetul, cu o mass-media ce ofera stralucire imediata, iar acum se afla deja intr-un loc sigur. Nimeni jignit de un protest nu ar putea sa darame un nume deja important.

beast @ dor de duca Ai jucat in Italiencele, un film care vorbeste si despre incercarea romanului de a-si gasi un job mai bine platit in alte tari. Ca tot ne intreaba Jurnalul de ce am pleca, de ce am ramane in Romania, tu ce simti in legatura cu optiunile astea?
Ana Ularu: Eu fac parte dintre cei oarecum privilegiati. tatal meu locuieste in america de mai mult de zece ani, si am avut intentia sa urmez un curs de master in regie acolo. de fiecare data cand se cristaliza cat de cat initiativa, dadeam inapoi. cred ca nu sunt pregatita sa incep o viata noua altundeva inca, as prefera sa reusesc in tara mea, in locul unde se afla radacinile mele.sau poate nu sunt inca indeajuns de scarbita incat sa las totul in urma. exista acum cativa ani un billboard imens cu o campanie publicitara care spunea "vreau sa vad toata lumea si sa ma intorc aici". nu e patriotism sec, e doar refuzul de a considera ca "afara" drumurile mustesc de lapte si miere si nedreptatea sociala e o utopie.poate totusi se vor schimba cat de cat lucrurile. delatfel, e inca prematur sa iau o asemenea decizie.

suspiciosul @ intrebare Ce te-a facut sa te alaturi Miscarii de rezistenta ? Cumva si faptul ca o sa fii mai vizibila daca te alaturi unei campanii initiate de un ziar ?
Ana Ularu: In niciun caz. Vizibilitatea gratuita e foarte departe de dezideratele mele, si am refuzat-o pana la ajunge la conflicte majore cu angajatorii mei din acele momente. Mi-a placut foarte mult initiativa "Miscarii de rezistenta" si mi s-a parut esential sa pot spune ceea ce simt si tot repet cvasi-obsesiv despre talent si munca de ani de zile la scara mai mare.plus ca m-am alaturat unor oameni pe care ii apreciez foarte mult si m-am simtit onorata de faptul ca am avut ocazia sa vorbesc despre ceva atat de drag si de intim pentru mine.

sorin @ jenant Ce ne facem cu CNC-ul asta de cacat? Ai vazut ultimul film facut de Nicolaescu? Ala cu pokerul ? Cum de au acceptat niste actori de calibrul lui malaele, gaitan sa se prosteasca intr-o jena de productie ca aia ? De ce nu stiu unii sa imbatraneasca frumos? Si ma refer la ce au in cap nu la fi
Ana Ularu: Cred ca e vorba printre altele si de o solidaritate de generatie. Oricare ar fi parerea noastra, a unei alte varste, acesti oameni au "crescut" impreuna in meseria asta si au obiceiul foarte frumos si cam pe cale de disparitie de a se ajuta si sprijini in diverse demersuri.daca rezultatele sunt dezamagitoare, ei raman cu satisfactia de a-si fi indeplinit meseria.nu fac apologia nimanui, dar stiu in mod clar ca prevaleaza coeziunea intre membrii unei generatii. filmul nu l-am vazut, am vazut insa spectacolul acum cativa ani si banuiesc ca ecranizarea nu deviaza foarte mult. Oricum, valoarea unui Horatiu Malaele sau Vladimir Gaitan este greu de stirbit, chiar printr-un proiect mai putin..calitos.

mimoza @ portret robot apropo de miscarea asta de rezistenta... sint pitipoance printre tinerele actrite? care e portretul unei pitipoance actrite? nu spune ca nu te-ai lovit de vreuna pina acum, ca nu te cred
Ana Ularu: Pitipoanca este un fenomen social. Ea se infiltreaza fara scrupul in orice domeniu. varianta ei in cadrul "actritei" este o fiinta deseori semi-docta, galagioasa, stridenta, lipsita de discernamant, cu obiective militareste stabilite inspre ascensiune. Un mare teoretician si regizor de teatru, autorul "Bibliei" actorilor spunea ca are oroare de performerii (mai ales de actritele) care flirteaza continuu cu publicul, fara vreun pic de profunzime sau respect pentru meserie, fara gand si scop mai departe de propria vanitate. Dar pitipoancele actrite ajung foaaaarte foarte rar in teatru. In general prefera faima garantata imediat. tabloidul, telenovela, emisiunea de scandal...stii si tu, dealtfel.

laur @ comunism Filmele romanesti au inceput sa ma calce pe nervi. Si ma refer la subiectele care se rotesc mereu si mereu in jurul unei singure obsesii: perioada comunista. Cat o sa-i mai fascineze tema asta pe regizorii romani? Am fost 40 de ani indobitociti de regimul asta, trebuie sa mai treaca inca pe atat ca sa scape si filmul romanesc de el?
Ana Ularu: Si eu ma intreb de ce occidentul pastreaza fascinatia asta cu trecutul blocului comunist, cu saracia etc. Cred ca e asemanator perversiunii de a privi indelung un vagabond cu amputari. Ne dezgusta, dar ne fascineaza, ne bucuram de conditia noastra superioara. Cat despre artistii romani care exploateaza acest mediu..probabil ca e un fel de exorcizare a frustrarilor lor din acea perioada, plus ca deseori rezultatul este unul cat se poate de reusit, vezi "amintiri din epoca de aur". Din cate vad evoluam usor usor...ambele filme ale romaniei la cannes trateaza subiecte nelegate de timpurile sumbre. La berlin a fost premiat un alt film foarte bun, la fel, nelegat de eternul subiect. Cred ca s-a epuizat obsesia.

Andreea @ telenovela nu te vad si pe tine miine poimiine intr-o telenovela? uite, maia, marin moraru, gaitan, florina cercel, visu, zamfirescu, condurache, stela au putut...
Ana Ularu: Cei pe care i-ai enumerat tu sunt deja actori extraordinari si consacrati, ei nu au mai nimic de pierdut, ba din contra, ajuta substantial la ridicarea nivelului acestor productii. Datorita prezentei lor un cadru dint-un asemenea demers devine privibil. In ceea ce ma priveste, ma feresc cat pot de tentatia unui castig usor. NU cred ca as putea sa ma mulez pe un asemenea ritm de lucru sau de creatie. Sunt foarte fidela filmului si teatrului si unui stil de lucru mult mai aprofundat, mai intens.

victor @ lehamite Am un amic, actor cu studii cum se zice, muritor de foame. Iubeste teatrul, iubeste filmul, dar a ajuns sa dea meditatii la engleza ca sa se descurce cu banii. Din cand in cand se mai lipeste de cate o firma care inchiriaza clovni la petreceri pt copii. Asta e viata de actor in Romania anului 2010! tu ai reusit intr-o anumita masura in mesreria pe care ti-ai ales-o, ai avut o sansa. El si altii ca el ce sa faca? Sa se reprofileze?
Ana Ularu: In nici un caz. Exista o expresie care circula prin tagma asta "sunt actor de teatru si probe de film". deseori devii actor de probe pur si simplu. Rabdarea e esentiala, asta incerc sa-mi spun si mie in perioadele mai sterpe. intr-adevar e o perioada critica pentru meseria noastra in romania, pierdem teren continuu in fata hollywoodului, telenovelelor, indolentei publicului, refuzului acestuia de a mai sta 2 ore intr-o sala de teatru. In generatia mea plina de reprezentanti cat se poate de talentati, mai toti avem o a doua ocupatie. predam cursuri de teatru pentru copii, facem traduceri etc. Important e sa nu pierzi contactul cu ideea care te-a facut sa urmezi drumul initial. sa nu uiti de ce ai vrut sa devii actor. sa nu devii cinic pana la blazarea totala si refuz. nu cred ca vreun cantidat la admiterea in unatc isi face iluzii ca va fi usor, psihologic sau financiar.

simona @ nu mai vreau Bravo, Ana! Esti tare. Si eu sunt in Mdr si in lipsa de alt loc unde sa protestez ma multumesc si cu asta. Recunosc, sunt frustrata si nu imi este jena sa recunosc asta pt ca stiu ca nu sunt singura. Mi-e scarba de multe dintre cele ce se intampla in jurul meu. Stiu ca schimbarea incepe cu noi, cu fiecare dintre noi, dar nu mai am rabdare. Si nu am rabdare pt ca timpul trece si eu vreau sa ma bucur de faptul ca snt roman si traiesc in romania. M-am saturat sa ma intorc din vacantele de peste hotare cu inima grea, sa-mi vina sa plang ori de cate ori ajung pe aeroportul nostru care nu se ridica nici maca r la nivelul budei din aeroportul din Frankfurt. Mi-e jena cand urc in cursele in care se inghesuie romanii sa ajunga in spania sau italia si miroase ca in grajd. Sapunul nu este asa de scump, dar lipsa educatiei si a bunului smit miroase de-ti muta nasul si iti umple ochii de lacrimi. Nu mai vreau sa-mi fie rusine ca sunt roman. Cand iti este tie jena ca esti roamanca? Nu-mi spune ca niciodata pentru ca nu te cred.
Ana Ularu: Imi e jena ca sunt romanca de fiecare data cand mai apare cate un grupaj de stiri despre noi la posturile de stiri consacrate si realizez ca este imaginea pe care noi ne-o sculptam cu spor. imi este jena de fiecare data cand lucrez cu strainii si ii vad avand revelatii ca "si voi aveti curent? si robinete? wooow", dupa care vreun comportament indolent si "smecheros" ii convinge de faptul ca nu ne meritam inlesnirile industrale de mai sus. imi este jena de fiecare data cand vad grupuri numeroase de tineri "cocalari" trecand pe strada cu manelele din telefoane date la maximum, cu bluza suflecata peste buric, scuipand si urlandu-si prostia. imi este jena de fiecare data cand vad inca un parc nou amenajat distrus, inca un cos de gunoi ars, diverse dovezi ale faptului ca avem un morb al distrugerii, al stricaciunii. si ar mai fi...

sandu @ fapte Ana, hai sa iesim in strada si sa ne strigam nemultumirile. Nu vreau sa ne mai ascundem in spatele tastaturii. Tu cum ai vedea reactia societatii civile fata de ceea ce se intampla in tara asta?
Ana Ularu: Sa fim sinceri. nu avem virusul revolutiei in sange. reusim sa facem din protest balci cat ai clipi din ochi. cea mai inversunata adunare furibunda reuseste sa ajunga sa danseze si sa se amuze in mijlocul revoltei. e fie filonul balcanic, fie lipsa de convingere reala de a lupta pana la capat pentru dezideratul tau. in ceea ce ma priveste am protestat intotdeauna in fata nedreptatii sau prostiei, si m-am trezit deseori fiind singura care demasca sau striga, chiar in contexte minore. deci, ce facem?

dani otil @ umilinta ????? In mesajul tau pentru MDR vorbesti despre umilinta, dar cat trebuie sa inghita un roman ca sa fie tratat cu respect in tara asta? Ca om de rand fac eforturi in fiecare zi: ma umilesc in fata functionarilor, ma umlilesc atunci cand vreau sa iau un credit, sunt umilit de bastanii cu jeepuri si de pipitele fara creier, dar cu vuittoane si hermesuri pe umar... pana cand si mai ales pentru ce? Pentru generatiile viitoare? Eu m-am saturat sa aud placa asta din mosi stramosi. Tu pentru cine sau pentru ce te umilesti, Ana ?
Ana Ularu: Sa nu amestecam termenii. eu ma refeream la umilinta in fata meseriei/artei tale, la negarea vanitatii si orgoliului prostesc. eu nu ma umilesc, ci doar accept faptul ca urmeaza sa invat mult si ca sunt abia la primii pasi. in ceea ce priveste inechitatea sociala, badaranismul si marlania, semidoctismul si stridenta..astea trebuiesc sanctionate imediat, fara menajamente.

stela @ optimism Ma umfla rasul cand imi dau seama ca cine a ales desteapta-te romane imnul romaniei a citit la fix natia asta. De cand ne stim ni se urla in ureche sa ne desteptam, dar noi suntem cufundati in bezna mai ceva decat frumoasa din padurea adormita. De ce nu ne trezim? De lene, din prostie? Ce sange corcit ne curge prin vene de nu putem sa facem si noi o treaba buna macar o data? Ce nu este in regula cu noi, romanii?
Ana Ularu: Pai..hai sa sondam in istorie. ne chemam candva "pamantul ars" datorita spiritualitatii, practicilor magice. am respins sute de atacuri fara sa avem gena invadatorului. marea noastra problema a fost indobitocirea virusului comunist. atunci balanta sociala s-a dat peste cap, atunci s-a dus de rapa respectul pentru reala valoare, atunci a devenit o insulta sa fii intelectual...iar reprezentantii acelor generatii indoctrinate, adulterate, confuze au facut copii care au facut copii si iata-ne in prezent.totul a depins oricum, mereu, in orice spatiu geo-politic, de dorinta individului de evolutie si imbunatatire. acum e cool sa fii necitit, sa refuzi orice forma de cultura, sa te balacesti in cotidian si in superficialitate, sa fugi de responsabilitate. iar toti cei capabili sa schimbe ceva se complac si zic "lasa, oricum nu o sa reusesc nimic". ma repet..ce facem?

tarantino @ scenariu intr-o zi te invita doamne doamne sa iti alegi un loc din lumea asta in care sa o iei de la capat? Ce-i spui?
Ana Ularu: In primul rand, cu riscul de a-l mania raspunzand cu o intrebare, o sa pun problema "unde?" si "pe cine pot lua cu mine?" sunt foarte legata de oamenii dragi si de amintiri, elementele astea sunt materialul care m-a format. ce inseamna sa o iei de la capat in conditiile astea? frumoasa intrebarea ta.

senso @ stupid Ma gandesc la vedetute ca Nicolet_a Luciu, Iuliana Luciu, Radu Valcan... Sunt numiti actori si sunt platiti mai bine decat artisti foarte buni, talentati cu adevarat. Nu te scoate din sarite realitatea asta?
Ana Ularu: BA DA! Iar cand sunt catalogati drept "actori" in diverse publicatii si creditati alaturi de artisti ca maia morgenstern sau gheorghe dinica in general curm furia cu lehamite. ce putem face? publicul ii aduce la acest stadiu, adoratia si hameseala populara de a afla cu cine mai umbla si ce mai mananca vipurile de carton ii inalta.exact la asta s-a referit manifestul meu din cadrul miscarii de rezistenta. din pacate, ne asteapta o perioada si mai prolifica in nascut vedete. doar un contraatac al adevaratilor artisti poate descuraja cat de cat fenomenul. cred.

Elena @ profesie Ca tanar actor, ce sanse ai sa te realizezi in tara asta? Te simti apreciata profesional, financiar vorbind si nu numai ?
Ana Ularu: Financiar..e destul de anemica situatia pentru un actor tanar. Dar eu si altii ca mine lucram deocamdata doar de dragul de a lucra, pentru ca ne iubim meseria si incercam sa facem fata cum putem. dar intrebarea cea mai pregnanta ramane ce inseamna realizarea? rating? bani? interes public pentru viata ta personala? un public fidel? o reusita silentioasa dar profunda? aplauze? proiecte nenumarate? raspunsul difera de la un actor la altul. sansa vine si din rabdare, din perseverenta, din dorinta de autoimbunatatire.Am mai raspuns ceva mai devreme unei intrebari similare. check it out!

Jerry @ concert Salut ! Ce se mai aued cu sunday people? Pe unde va mai vad ?
Ana Ularu: Am avut vineri un concert in cadrul iarmaroc. sunday people e proiectul meu de suflet, vrem sa ne facem un videoclip la un moment dat, vrem ca muzica noastra sa ajunga la cat mai multa lume. datele noastre de concert sunt afisate pe pagina de myspace pe care te invit sa o revizitezi din cand in cand, intru actualizare. :D

Turmentatul @ caragiale Tu crezi ca actul de a vota, dreptul nostru de capitalisti si de democrati, mai are vreun sens? Cand te duci sa votezi, presupunand ca o faci, o faci pentru ca ti-ai pus sperantele intr-un partid sau un om politic ? Pentru ca te reprezinta ? De ce votezi? Doar pentru ca ti se spune ca ai un drept cu toate ca stim ca si dreptul asta poate fi manipulat dupa voia unuia sau altuia?
Ana Ularu: din pacate am ajuns sa votam mai degraba negativ, impotriva cuiva. tinerii sunt descurajati, refuza sa-si mai exercite alegerea, la putere se succed dezamagiri...incep sa am din ce in ce mai putina incredere in aparatul de vot si in justetea rezultatelor si incerc sa ma mentin cat mai departe de a comenta zona politica pentru ca ceea ce se intampla e alarmant. oricum, fioecare grupaj de stiri despre tara are efectul unei panici existentiale. ne confruntam cu un infantilism cras.

eusebiu @ Extraordinar Mai lasati-ma fratilor cu jena de a fi roman? Eu vreau sa stiu daca Ana ularu a fost mandra vreodata ca este romanca
Ana Ularu: de fiecare data cand echipe de filmare straine s-au bucurat de profesionalismul actorilor romani si de talentul acestora, de fiecare data cand tara este apreciata pentru aspectele ei pozitive sau frumusetea ei, in ciuda problemelor grave cu care se confrunta. in ciuda lui "pacat ca e locuita". cand ma mai uit la vreun meci de handbal al echipei feminine sau la gimnastele noastre ma bucur de faptul ca mai promovam, chiar daca anemic, inca o imagine. desi se dovedeste alarmant pentru structura sociala a tarii, ma bucura aprecierea pe care experti si profesionisti din diverse domenii o primesc atunci cand emigreaza si exceleaza.

andreea @ intrebare buna ana am si eu o intrebare pentru tine de ce te-ai apucat de muzica? :)
Ana Ularu: pentru ca sunt dependenta de muzica dintotdeauna, pentru ca ador sa cant si am sansa de a avea un pic de talent (lautaresc, dar totusi) in acest domeniu.si ma bucur ca o formatie care imimplacea foarte mult in adolescenta m-a cooptat. te invit la un concert viitor intru edificare, sau ca vizitator pe myspace.com/sundaypeople

sandy bell @ romania ana, tu de ce-ai pleca din romania, daca ar fi. poti fi sincera, te rog? ms
Ana Ularu: daca te vei uita mai sus pe pagina vei vedea un raspuns la o intrebare similara. merci!

5239-121316-img_0071.jpg

×
Subiecte în articol: ana ularu