x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Anca Boagiu i-a cerut scuze lui Ontanu

Anca Boagiu i-a cerut scuze lui Ontanu

06 Iun 2005   •   00:00

Aflat la al doilea mandat, primarul Sectorului 2, din partea PSD, Neculai Ontanu, nu vrea ca politica sa-si mai bage coada in problemele administrative.

  • de MONICA C. ANDREI
  • INTERVIU
  • Neculai Ontanu: "Anca Boagiu mi-a cerut scuze"
    ANALIZA. Edilul Sectorului 2 crede ca societatea romaneasca nu este pregatita sa-i trateze pe consumatorii de droguri
    Finantarile la doua proiecte de locuinte pentru tineri i-au fost retrase de Guvern, fara nici un motiv. Cu toate astea, Ontanu nu este razbunator, a acceptat scuzele rivalei sale din campania electorala, Anca Boagiu. Pentru ca presedintele Basescu i-a cerut, edilul a amenajat si un parc din sector, ca doar era de datoria lui.

    Jurnalul National: Traiti bine?
    Neculai Ontanu: Este indemnul prezidential si, daca seful statului ne spune ca trebuie sa traim bine, ne subordonam acestui indemn.

    Dar o spuneti cu jumatate de gura...
    Pentru ca lumea o duce greu. Am vazut ce mai reprezinta statul roman. Inundatiile care au avut loc ne-au aratat un stat slabanog, in convalescenta, fara putere, ai caror conducatori ori nu sunt priceputi, ori nu stiu sa se implice in ceea ce oamenii vor de la ei.

    Din acest motiv v-ati dus cu ajutoare in Tulcea?
    Am vazut dezastrul din Timis si am spus ca nu putem sa stam indiferenti. M-am bazat pe sensibilitatea bucurestenilor. A doua zi am amplasat doua corturi in zona Circului, unde au venit oameni din toata Capitala. Am trimis ajutoarele. Apoi a venit prapadul in zona Tulcea. Am vazut la Antena 1 imagini zguduitoare cu animale care erau in pragul mortii de foame. Chiar daca sunt primarul unui sector din Bucuresti, am incercat sa fac ceva. Am cumparat furaje pentru animale si am plecat cu trei tiruri. Oamenii aveau nevoie de ajutor.

    Retea internationala de trafic de copii

    Ati ingropat securea razboiului cu Anca Boagiu?
    Am ingropat-o, pentru ca eu nu ma lupt cu o doamna. Activitatea ei este la Parlament. M-a sunat zilele trecute si m-a rugat sa inchidem acest conflict.

    Dar v-a acuzat de trafic de copii?
    M-a acuzat ca fac parte dintr-o retea internationala de trafic de copii. Parchetul General facuse tot dosarul si urma sa-l trimita instantei.

    V-a rugat sa opriti dosarul de calomnie?
    Da, era de rau si eu nu vreau sa fac rau. O fi gresit. Oamenii mai gresesc.

    Si-a cerut scuze?
    Da.

    A trecut un an de la certurile pe care le aveati cu Anca Boagiu in campania electorala. Ce-ati facut concret pana acum?
    Al doilea mandat e mai greu, pentru ca trebuie sa fac mult mai mult decat pana acum. Cand cineva iti acorda a doua oara incredere este o responsabilitate foarte mare. Am continuat lucrarile la doua ansambluri de locuinte, Maior Bacila, cu 320 de apartamente de inchiriat pentru tineri, si Colentina - 140 de apartamente pentru medici rezidenti. Aici, dupa cum isi baga politica coada, lucrurile nu sunt bune. Dupa ce s-a inscaunat noua Putere, m-au instiintat ca retrag finantarile pentru lucrarile de locuinte pana la o data necunoscuta.

    Numai in Sectorul 2 s-au retras fondurile?
    Da, sper ca aceasta masura nu are conotatie politica.

    Banii de unde veneau?
    Direct de la Guvern, prin Agentia Nationala de Locuinte (ANL). Voi face toate demersurile pentru a reporni aceasta investitie.

    Mafia mai controleaza Piata Obor?
    Intr-o mare masura am reusit sa scapam de imaginea dezgustatoare a Pietei Obor. Aici se invarteau tot felul de afaceri necurate si tot felul de oameni care furau. Am evacuat zona IV, am facut o parcare si am transformat zona intr-una civilizata. Am desfiintat parcarea de pe Ziduri Mosi, unde veneau tot felul de camionagii si vindeau din masina. Mizeria pe care o lasau era imensa. Piata Obor are acum o imagine civilizata. A si primit din partea Primariei Capitalei diploma de "piata ecologica".

    Au mai ramas totusi speculantii…
    Da, mai sunt. Noi vom continua actiunile de control, pentru a mentine un comert civilizat, iar preturile sa fie cele reale.

    Sectorul 2 are multe zone rau famate - Baicului, Pantelimon, Colentina. Politia Comunitara reuseste sa faca fata?
    Sunt anumite zone cum ar fi Baicului, cele de la limita cu judetul Ilfov si insula Ostrov. Aici vin oameni din alte parti si dau spargeri, fura masini si se reintorc la locurile lor. Sper ca Politia Comunitara impreuna cu cea de sector sa faca fata.

    "Nu poti sa alergi dupa infractori cand ai 120 de kilograme"

    Au si dotarile necesare?
    Am asigurat pentru Politia Comunitara tot ce era nevoie. Am preluat pe baza de examen gardienii publici. Unii au picat, pentru ca le treceau burtile peste centura. Intr-o activitate care presupune asigurarea ordinii si a sigurantei, nu poti sa alergi dupa infractori cand ai 120 de kilograme. Am achizitionat masini si armament. Am asigurat in buget resurse financiare necesare pentru ca dotarea sa fie corespunzatoare.

    Aveti multe cartiere unde apa, canalizarea, gazele sunt inexistente?
    Avem un program important cu finantare de la BEI. Sunt 372 de strazi care din toamna vor fi reabilitate. Pe langa acestea, sunt cateva zone mai grele cum ar fi insula Ostrov, unde am inceput lucrarile de apa si canalizare. O alta zona grea este vizavi de Europa. De fiecare data cand ploua, oamenii nu pot sa iasa din casele lor. Am deja finantarea pentru finalizarea proiectelor tehnice si banii ii vom da de la bugetul local.

    Ati facut multe campanii antidrog in licee. Au avut vreun efect?
    Acum cativa ani se vorbea despre consumul de droguri si am decis sa facem un studiu in liceele din Sectorul 2. Rezultatele n-au fost imbucuratoare, 3,1% dintre elevi erau consumatori de droguri. Ne-a speriat acest fenomen. Am initiat mai multe programe pentru descurajarea consumului de stupefiante. Am intalnit si situatii in care o asemenea dezbatere se transforma intr-o piesa de teatru. Am organizat luna trecuta si un seminar international in legatura cu consumul de droguri. Au fost prezenti multi specialisti din Europa si din SUA.

    Pragul teoriei poate fi depasit vreodata?
    Momentan este dificil, avem prea multi specialisti. Societatea romaneasca nu este pregatita sa previna si mai ales sa trateze consumatorii de droguri.

    Care este relatia Ontanu - Videanu?
    Mi s-a parut ca este un om deschis dialogului, in mod direct nu mi-a pus piedici. Imi voi putea da seama mai bine in momentul in care va fi vorba de anumite proiecte ale Sectorului 2, care vor trebui sprijinite de Primaria Capitalei.

    Dar relatia Ontanu - Basescu? V-a sunat presedintele in timpul scandalului pe care l-a avut cu locuinta din Strada Mihaileanu?
    Nu m-a sunat. Am aflat din media ca locuieste in Mihaileanu. Traian Basescu a votat la Hasdeu, dar nu mi-am pus problema de ce a facut-o in Sectorul 2.

    N-ati mai vorbit cu el dupa ce a ajuns presedinte?
    M-a sunat o data si nu eram in primarie si am inteles ca era vorba pe buna dreptate de o sesizare in zona Calarasi - Strada Tepes Voda. Acolo erau unele probleme legate de un parculet.

    Si ati rezolvat problema.
    Pai, daca spune seful statului, cum sa nu rezolvam.

    Tineti cont de parerea cuiva, aveti consilieri?
    Da, am trei consilieri ai primarului si tin cont de parerea lor. De multe ori au dreptate, chiar daca uneori mi-e greu sa accept.

    "Nu mi-am rotunjit conturile"

    Organizati multe spectacole. E un hobby?
    Organizez mai ales vara, pentru ca nu toata lumea pleaca din Bucuresti. Multi n-au bani sa se duca la munte sau la mare. Vrem sa le oferim cateva momente de relaxare, sa le dam posibilitatea sa vada un spectacol.

    Veti organiza si revelioane in stilul Vanghelie?
    Nu este usor sa organizezi un revelion. Eu nu voi organiza astfel de revelioane la nivel de mase. Eu am participat inainte de 1989 la multe revelioane colective si la Pavilionul Expozitional de la Casa Scanteii. N-am fost niciodata un admirator al acestui gen de distractie. Prefer sa stau impreuna cu familia.

    Sunteti de cinci ani la sefia Primariei Sectorului 2. V-ati rotunjit conturile?
    Nu mi le-am rotunjut, pentru ca si cheltuielile au fost mari. N-am bani in conturi. Dimpotriva, mi-am vandut unele terenuri pentru a-mi cumpara unul in Ilfov. N-am o avere considerabila.
    ×
    Subiecte în articol: interviu ontanu