x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri El Mundo: Infanta Cristina va fi pusă sub acuzare pentru spălare de bani şi delicte fiscale

El Mundo: Infanta Cristina va fi pusă sub acuzare pentru spălare de bani şi delicte fiscale

23 Iun 2014   •   09:54
El Mundo: Infanta Cristina va fi pusă sub acuzare pentru spălare de bani şi delicte fiscale

Judecătorul care se ocupă de dosarul Institutului Noos, José Castro, va încheia instrucţia acestui caz cu punerea sub acuzare a Infantei Cristina, sora Regelui Felipe al VI-lea, pentru spălare de capitaluri şi cooperare la săvârşirea de delicte fiscale, alături de soţul ei, Iñaki Urdangarin, între 2007 şi 2008, dezvăluie cotidianul El Mundo, conform Agerpres.

Potrivit cotidianului spaniol citat, cel mai probabil este ca această decizie de punere sub acuzare să fie făcută cunoscută săptămâna aceasta. Delictele pentru care va fi judecată Infanta Cristina, pe care le semnalează cotidianul spaniol, atrag pedepse cu închisoarea de până la 11 ani. El Mundo aminteşte că procuratura a prezentat deja o contestaţie, considerând că sora regelui este nevinovată şi cerând ridicarea inculpării. Săptămâna aceasta, judecătorul de instrucţie din Palma, José Castro, va dicta decizia prin care va semnala cine se va aşeza în banca acuzaţilor pentru delictele fiscale concepute şi săvârşite de Iñaki Urdangarin şi asociatul lui, Diego Torres, cu bani publici, în trei comunităţi autonome spaniole şi mai multe primării.

Inculpată pentru delicte fiscale, Infanta Cristina s-a prezentat la declaraţii în 8 februarie în faţa judecătorului de instrucţie, s-a delimitat de afacerile soţului ei, şi de administrarea firmei pe care o deţineau împreună. Infanta a declarat în faţa instanţei că nu participa la administrarea companiei, nu ştia cum funcţiona aceasta şi nici nu avea idee că angajaţii din propria gospodărie erau plătiţi prin intermediul aceste companii.

Fiica cea mică a regilor Juan Carlos şi Sofia a declarat că a acceptat să fondeze alături de soţul ei compania Aizóon pentru că avea multă încredere în el. În plus, ea a recunoscut totuşi că tatăl ei, Regele Juan Carlos, i-a cerut în 2006 soţului ei să lase deoparte orice afacere legată de Institutul Noos, unde acum este cercetată deturnarea de fonduri publice.

La 7 ianuarie, judecătorul Castro a inculpat-o pe Infanta Cristina pentru fraudă fiscală şi spălare de capitaluri în administrarea firmei Aizoon, pe care o deţinea împreună cu soţul ei.

×