x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special JR, unicul

JR, unicul

de Loreta Popa    |    Mihai Stirbu    |    28 Mai 2006   •   00:00
JR, unicul

Un interviu inedit cu La-rry Hagman, interpretul celebrului JR din serialul Dallas. "Un personaj ca JR apare o singura data in viata de actor. Daca as putea da timpul inapoi, as face exact la fel: l-as in-terpreta pe JR cu placere si cu umor."

Larry Hagman, sau J.R., nu prea da interviuri. Din principiu. Dar principiile sunt facute pentru a fi incalcate, asa ca...

"In mod normal, domnul Larry Hagman nu raspunde la solicitari de genul acesta. Totusi, pentru ca are un mare respect pentru Romania si Alteta Sa Regala Printesa Lia de Romania, de data aceasta a aprobat si a completat personal raspunsurile acestui interviu." Acestea au fost cuvintele asistentei lui Larry Hagman, Teri Prather, atunci cand i-am transmis intentia ziarului nostru de a lua un interviu celebrului actor. Urmarea...

J.R. Intrigant, extravagant, fara scrupule. Urat, dar totodata si iubit pe tot globul. Nu avea mila in razboiul pentru putere si bani. Isi infrangea adversarii cu un zambet sarcastic. Impactul iesit din comun pe care l-a avut J.R. in Romania poate fi explicat, printre altele, si prin perioada in care a fost difuzat celebrul serial "Dallas" in tara noastra. In anii ’80, Dallasul era pentru romani una dintre putinele forme de distractie si reverie. J.R. si Sue Ellen devenisera mituri, desi cenzura interzicea scenele cu nevasta neglijata si bautoare de whisky. J.R., respectiv Larry Hagman, s-a "urcat" putin in tren pentru a vorbi despre el si despre alte lucruri. Bineinteles, in stil american: simplu si la obiect!

Jurnalul National: Ati dat viata pe micile ecrane unui personaj unic in istorie, care a devenit imaginea omului de afaceri fara scrupule. Daca ar fi sa va intoarceti in timp, ati vrea sa fiti J.R. sau ati alege alt personaj?
Larry Hagman: Un personaj ca J.R. apare o singura data in viata de actor. Daca as putea da timpul inapoi, as face exact la fel. L-as interpreta pe J.R. cu placere si cu umor.

Se spunea despre dvs.: "E rau, dar atat de bun". Va lipsesc astfel de comentarii?
Inca le mai primesc.

Desi in serial circulati mai tot timpul cu masina luxoasa, evident, in realitate ati calatorit vreodata cu trenul? Stim ca ati locuit o perioada in Anglia. Ati circulat cu trenurile din aceasta tara, cum vi s-au parut?
In copilarie obisnuiam sa calatoresc cu trenul tot timpul din Los Angeles la New York, de cinci sau sase ori pana la varsta de 12 ani. Dar sistemul feroviar din Statele Unite s-a deteriorat ingrozitor pe parcursul ultimilor 60 de ani. Asa ca, in momentul cand vizitez Europa, calatoresc cu trenul pe cat de mult posibil, ca sa cunosc oameni si sa admir peisajele.

Ati calatorit cu Orient Express-ul sau oricare alt tren prin Europa?
Nu am calatorit niciodata cu Orient Express. Dar am calatorit mult cu alte trenuri europene. Nu cunosc trenurile din Romania, nu am calatorit niciodata cu unul. Dar in restul Europei, trenurile sunt foarte rapide si mancarea este delicioasa. Nu poti spune asta despre trenurile din America.

Creeaza trenul o legatura mai stransa intre oameni?
Opinia mea despre trenuri este ca sunt modalitatea de transport a viitorului. Peste 10-15 ani nu vor mai fi masini pe strazi, deoarece nu va mai exista benzina sau motorina, asa ca transportul in comun este singura optiune viabila.

Credeti ca, atunci cand ajungi la destinatie, bagajul spiritual adunat e lucrul cel mai important?
Scapati de toate bagajele pe cat se poate. Bagajul spiritual esti "tu" si este foarte greu sa scapi de el, deoarece nu se termina o data cu moartea.

In viata ati coborat intotdeauna la statia care trebuia?
In procent de aproximativ 75% din cazuri.

V-a afectat cariera casnicia?
Calatoresc mereu cu sotia mea. Mergem peste tot impreuna. Casnicia mea face parte din cariera mea si viceversa. Toata lumea isi doreste sa aiba mai mult timp liber pentru a-l petrece cu familia.

Sotia dvs, Maj, v-a fost tot timpul alaturi. Considerati ca este steaua dvs. norocoasa?
Da! Am cunoscut-o acum 52 de ani in Londra. Era designer vestimentar, iar eu eram sergent al Fortelor Aeriene Americane. La a treia intalnire stiam deja ca e aleasa. Am cerut-o in casatorie si a fost de acord ca si eu sunt alesul ei. Noua luni mai tarziu, in 1954, ne-am casatorit.

Au existat proiecte in care ati fi vrut sa va implicati, insa nu ati avut timp?
Destule.

Ati avut de-a lungul timpului probleme de sanatate. Ati suferit un transplant de ficat. V-a schimbat in vreun fel aceasta "lupta" pentru supravietuire perceptia asupra vietii?
In primul rand, nu a fost o lupta in adevaratul sens al cuvantului. Am facut doar ceea ce mi-au spus doctorii. Si da, mi-a schimbat perceptia asupra vietii. Sunt mult mai empatic si iertator. Si sa nu uit: umil. Motto-ul meu pe parcursul ultimilor 30 de ani a fost "Don’t worry, be happy, feel good!" (n.r.: - "Nu iti face griji, fii fericit, simte-te bine!")

Ati fost in Romania sase zile, ati simtit dragostea telespectatorilor de aici care ani intregi v-au urmarit cu sufletul la gura. Ati reveni in aceasta tara?
Cat ai clipi.

Ce v-a impresionat in Romania?
Femeile voastre! Nu am mai vazut niciodata femei atat de frumoase. Chiar si sotia mea e de acord cu mine.

Ce credeti despre noul film "Dallas" in care John Travolta o sa il joace pe J.R., iar Jennifer Lopez pe Sue Ellen (n.r. - cei doi actori au primit propunerea de a juca intr-o adaptare pentru marele ecran a serialului).
Cred ca John Travolta este o alegere perfecta pentru a juca rolul lui J.R. Este un actor foarte bun si sunt sigur ca va face fata provocarii. Cat despre Jennifer Lopez in rolul lui Sue Ellen? Ar trebui sa o intrebati pe Linda Gray. Va multumesc pentru aceste intrebari provocatoare si interesante.

SALVAT DUPA 16 ORE DE CHIN


Fiu al actritei Mary Martin si al unui avocat, Larry s-a nascut la Fort Worth, Texas, la 21 septembrie 1931. Cand a terminat Colegiul Bard, New York, decide ca vrea sa urmeze cariera mamei. Larry a locuit o vreme in Anglia vreme de cinci ani. Isi ia cu adevarat in primire cariera la terminarea stagiului militar. Este un nefumator inrait. In 1995 a suferit un transplant de ficat dupa ani intregi de lupta cu ciroza. A stat in spital sapte saptamani, operatia a durat 16 ore, dar viata i-a fost salvata. In octombrie 2000, Larry Hagman a efectuat o vizita in Romania la invitatia fundatiei "Printul Paul pentru Romania".

UNUL DINTRE CELE MAI DE SUCCES SERIALE


"Dallas" a fost unul dintre cele mai "tari" seriale ale tuturor timpurilor, difuzat in SUA intre 1978 si 1991. Protagonistii serialului s-au reunit in 2006, cu ocazia premiilor TV Land acordate in California. Alaturi de Hagman s-au mai aflat Patrick Duffy (Bobby), dar si Linda Gray (Sue Ellen), Ken Kercheval (Cliff Barnes), Steve Kanaly (Ray Krebbs) si Charlene Tilton (Lucy Ewing). Hagman a rezistat 13 ani in echipa serialului. Episodul in care J.R. este impuscat a fost vizionat in SUA de peste 83 de milioane de telespectatori. In 1998, Larry Hagman a reintrat in pielea lui J.R., in filmul "Razboiul Ewingilor". Se spune ca Hagman il considera pe Bruce Willis cea mai buna alegere pentru rolul J.R.
  • Interviul, acordat in exclusivitate Jurnalului National, a fost posibil prin intermediul si bunavointa Printesei Lia de Romania.
  • ×
    Subiecte în articol: romania hagman larry larry hagman