x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Judecatorii acuza - Politisti incompetenti

Judecatorii acuza - Politisti incompetenti

de Andreea Cascaval    |    Petru Zoltan    |    18 Ian 2007   •   00:00
Judecatorii acuza - Politisti incompetenti

Cazul disparitiei de la Popesti-Leor-deni este rezolvat doar pe jumata-te. Stim identitatea soferului vino-vat. Victima, Aurica Matei, nu este de gasit insa nicaieri. Autoritatile arunca pisica moarta una in ograda alteia.

DISPARUT FARA URMA - Daca politiatii se miacau mai repede, cazul era rezolvat
Cazul disparitiei de la Popesti-Leordeni este rezolvat doar pe jumatate. Stim identitatea soferului vinovat. Aurica Matei nu este de gasit insa nicaieri. Autoritatile arunca pisica moarta una in ograda alteia. Dupa o luna si cateva zile, dosarul ajunge de la politie pe masa procurorului, acesta cere arestarea preventiva, iar judecatorul lasa inculpatul sa se bucure de libertate. Tribunalul Bucuresti a decis ieri acelasi lucru.

Aurica Matei a disparut la data de 4 decembrie in urma unui accident de circulatie. Soferul care l-a accidentat a fost gasit dupa o luna si jumatate cu ajutorul Serviciului Roman de Informatii. Se numeste Victor Neciu. Ultimul loc in care a fost vazut Aurica a fost pe soseaua de centura, in apropierea groapei de gunoi Glina. In timp ce soferul vinovat Victor Neciu este liber, acesta sustine ca si-a lasat victima in fata Spitalului Bagdasar. Victor Neciu a fost retinut de politisti la data de 14 decembrie pentru 24 de ore. Parchetul de pe langa Judecatoria Cornetu a cerut luni arestarea acestuia pentru 29 de zile, dar judecatorul, decis sa fie cercetat in stare de libertate. Procurorul a facut recurs. Tribunalul Bucuresti a judecat si respins ieri recursul procurorului Vlad Dumitru. Victor Neciu va fi cercetat in stare de libertate.

CONTRADICTII. Politistii au inceput ancheta la cinci zile dupa producerea accidentului. Martorii au declarat in prima faza ca accidentul a avut loc la data de 5 decembrie 2006. Dupa ce s-au gandit mai bine si si-au adus aminte, cativa dintre ei si-au schimbat declaratia. Informatii contradictorii au existat si cu privire la culoarea masinii. Toate aceste lucruri au ingreunat ancheta politiei. N-ar mai fi fost nici o urma de indoiala cu privire la data accidentului daca autoritatile verificau de acum o luna in ce zi iesise din tura Aurica, in ce zi erau in tura martorii, respectiv soferii de la maxi taxi 154, data la care s-a sunat la salvare, respectiv numarul de pe care s-a sunat. Lucruri de rutina.

RECURS. Procurorul Vlad Dumitru Catalin a aflat de existenta cazului la data de 8 ianuarie. Nici el, nici procurorul Ligia Carmen Oprea nu au fost sesizati cu privire la acest caz inainte de aceasta data. "La 8 ianuarie, cauza se afla la IJP Ilfov, serviciul politiei rutiere. Lucratorii de politie au revenit la data de 11 ianuarie pentru nota de indrumare. In aceeasi zi, dupa studiul dosarului s-a emis nota de indrumare pentru politisti, pentru completare si extinderea investigatiilor. La 13 ianuarie, politistii au revenit pentru a cere autorizatie de localizare si interceptare a numarului de telefon, de la care s-a sunat la 112. S-a emis autorizatie pentru 48 de ore, confirmata de instanta la 16 ianuarie", sustine procuroul Vlad Dumitru. Dupa ce instanta a emis autorizatia, n-au mai durat doua zile si a fost gasit soferul vinovat Victor Neciu in varsta de 40 de ani. Soferul a fost prezentat Judecatoriei Cornetu, luni, cu propunerea de arestare pentru 29 de zile, deoarece din probele existente la dosar si din declaratia lui a rezultat ca este vinovat de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat si parasirea locului accidentului fara acordul politiei. "Daca a fost accidentat un om il duci la spital si revii imediat la locul accidentului", a declarat procuorul Vlad. Un alt motiv pentru care procurorul l-a considerat pe Victor Neciu un pericol public a fost acela ca a incercat sa ascunda accidentul mai multe saptamani. Judecatoria a decis cercetarea lui Victor Neciu in stare de libertate, dar a dispus ca acesta nu are voie sa paraseasca Municipiul Bucuresti.

MOTIVARE. Justificarea judecatorului ca l-a lasat liber pe Victor a fost faptul ca nu poti aresta un om pentru ca ar fi atentat la viata altui om, in conditiile in nu se stie care este situatia celuilalt. In cazurile astea trebuie sa stii daca celalalt traieste (n.r. - victima), daca este ranit sau perfect sanatos. "In cazul de fata politia competenta a stat o luna dupa ce a fost sesizata de care sotia celui disparut si nu a facut absolut nimic. Intervenind SRI-ul cu interceptarile pe baza autorizatiei data de instanta, in doua zile a identificat persoana", spune Liviu Vasiliu, presedintele Judecatoriei Cornetu.

Judecatorul sustine ca nu avea cum sa-l retina pe Victor, deoarece in cazul in care Aurica Matei ar aparea, judecatorul ar raspunde disciplinar. Nu exista nici o proba in cazul disparitiei. De asta, spune judecatorul, procurorul a cerut arestarea preventiva doar pentru parasirea locului accidentului si conducerea unui autovehicul cu numerele radiate. "Parchetul nu avea pe ce sa solicite mandat. Din cauza asta am zis ca s-a aruncat pisica de la politie la parchet, de la parchet la noi", spune judecatorul Liviu Vasiliu. "Totul porneste de la incompetenta politiei. Daca facea treaba asta politia de la inceput, pana acum era totul rezolvat. Cand ne-au cerut autorizatia in doua zile le-am dat-o. Starea de libertate este o stare normala pana la condamnarea definitiva. Le lipseste omul, nu au probe. Nu stiu daca este in viata, daca este ranit, orice. Lucrul asta trebuie dovedit. Lipsa de profesionalism. Daca ar fi intervenit imediat va asigur eu ca la ora actuala se stia situatia. Oameni vechi la vremuri noi, la proceduri noi si la mijloace tehnologice noi. Unii dintre ei nici nu le cunosc. In asemenea situatii primeau autorizatia de interceptare imediat."

POLITIA RASPUNDE
Inspectoratul de Politie al judetului Ilfov a trimis un comunicat pe adresa redactiei in care se precizeaza ca: "La data la care domnul Neciu Ilie Victor a fost prezentat in fata instantei, acesta era acuzat de comiterea a patru fapte penale printre care si parasirea locului accidentului fara incuviintarea organelor in drept, fapta pedepsita cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Am cerut, in special pentru aceasta fapta, emiterea unui mandat de arestare preventiva, conform procedurilor legale in vigoare. Intentia politistilor a fost absolut corecta, in functie de elementele concrete ale cazului la momentul producerii sale, aspect demonstrat de faptul ca propunerea formulata de politie a fost insusita de parchet. Este in practica instantelor de judecata de a fi precaute in emiterea mandatelor de arestare preventiva pentru fapte de acest gen. Purtatorul de cuvant al IJP Ilfov, Cristina Golis, ne-a declarat ca "in momentul de fata desfasuram activitati concertate, care includ verificari amanuntite atat in judetul Ilfov, cat si in Bucuresti, in vederea gasirii persoanei disparute".

DISPARUT
  • Nume: Matei Aurica
  • Varsta: 42 de ani
  • Data disparitiei: 04.12.2006
  • Locul disparitiei: Popesti-Leordeni
  • Semnalmente: Inaltime: 1,75-1,80 m Greutate: 60-65 kg Constitutie slaba Fata ovala Ten masliniu Ochii caprui Par negru, grizonat Nas mare
  • Se pare ca la data de 4 decembrie, Aurica Matei a fost abandonat vizavi de Spitalul Bagdasar. A fost victima unui accident de circulatie la capatul liniei RATB 154, din zona abatorului Glina. Cei care pot oferi detalii despre cel disparut sunt rugati sa ne contacteze la redactie sau sa sune la numarul de urgenta 112. Adresa de e-mail: jurnalul@jurnalul.ro.
  • ×
    Subiecte în articol: special neciu aurică victor