x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jurnalul României 1989: "La Europa Liberă s-au petrecut toate manifestările antiregim"

Jurnalul României 1989: "La Europa Liberă s-au petrecut toate manifestările antiregim"

28 Ian 2009   •   00:00

Suplimentul Jurnalul României 1989 - Acum douăzeci de ani apare în fiecare zi în patru pagini sub denumirea Scînteia şi se distribuie gratuit la punctele de difuzare a presei doar împreuna cu ediţia tipărită a Jurnalului Naţional



Sumarul editiei:

"La Europa Liberă s-au petrecut toate manifestările antiregim"
În ianuarie 1989, pe agenda Securităţii interveniseră ca nouă prioritate şi schimbările de la postul de radio Europa Liberă. După diagnosticarea unei tumori cerebrale, directorul Vlad Georgescu suportase o intervenţie chirurgicală la Washington. Pe timpul bolii şi după decesul său, director interimar al postului din München  a fost Nicolae Stroescu Stânişoară.

Liviu Turcu: Jurnalul celor mai grele zile ale lui ianuarie 1989
"Exilul nu ni l-am ales, ci ne-a fost dat", spusese, deosebit de inspirat, Gheor­ghe Zamfir, bardul recunoscut al cântecului românesc. Nimic mai adevărat! Odată pornit pe drumul greu al Golgotei morale, la Viena, în ianuarie 1989 am decis să-mi aduc contribuţia modestă alături de mulţi alţii la reînnoirea socio-politică a ţării. O decizie luată cu convingerea celui încredinţat că nu va fi singur nici în exil, dar mai ales acasă, adică în Ro­mâ­nia", ne mărturisea Liviu Turcu re­fe­ritor la decizia sa de a nu mai reveni în ţară din misiunea temporară în care fusese trimis la Viena, în ianua­rie 1989.

Jurnalul omului simplu: Legende despre Sarsacot şi partizanii din munţi
"E destul de greu să-mi amintesc 1989. Nu din pricina cărărilor me­mo­riei care s-au intersectat cu ale altor ani, iar lucrurile s-au încurcat cumva. În 1989 aveam 15 ani. Destul de mare cât să-mi amintesc, suficient de mic încât relevanţa fap­telor să nu aibă semnificaţii atunci.

La vânătoare de mistreţi cu 800 de gonaci
Primul lucru pe care îl vezi la intra­rea în Scorniceşti este Stadionul "Vii­to­­rul". Care, la cum arată, chiar sună groaznic. Nu ai cum să-l ratezi fiindcă este, cum ar zice şmecherii şi astăzi, "cum intri pe dreapta", imediat după pod.

Cronica neagră: Viaţă şi moarte de melc, la marginea societăţii
În ziua de 10 ianuarie 1989, procu­rorul Ion Tiucă a trecut proba la oral. Pe cale orală a susţinut rechizitoriul în faţa judecătorilor, dar şi a asesorilor populari, dând citire actului de acu­zarea a lui Voicu Zaharia.

Aici Radio Europa liberă: RSS Moldovenească, în 1989 continuă drumul cultural către Perestroika
Ceea ce astăzi se numeşte RSS Moldovenească (cunoscută şi ca Basarabia, după fondatorul ei) a fost o parte a Moldovei, unul dintre principatele danubiene, locuite în principal de români. După Revoluţia Rusă, Basa­rabia s-a unit cu România în 1918 printr-un act disputat cu aprindere de istorici şi care a repre­zen­tat, se pare, voinţa populaţiei locale.

Radiografii culinare: Stavridul: peştele erou ante şi postdecembrist
"Nici o masă fără peşte!" era reclama care isteriza populaţia în perioada antedecembristă. Atunci, când au­zeam de peşte mi se făcea părul mă­ciucă. Mi se părea ca o pedeapsă. Asta pentru că nu exista o tehnică inteli­gentă de a influenţa "boborul"! Dacă ne-ar fi oferit nişte reviste de fâţe, pardon, fiţe, care se hrăneau pentru a-şi menţine silueta şi frumuseţea cu peşte, cu legume etc., toate "boboarele" s-ar fi înghesuit să cumpere şi mai ales să consume. N-ar mai fi fost un lucru impus, ni s-ar fi părut ceva de bon-ton. Ceva cu aer de occident...

×
Subiecte în articol: special