x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special La 15 ani, romanele ei cuceresc lumea

La 15 ani, romanele ei cuceresc lumea

23 Apr 2004   •   00:00

La 12 ani s-a apucat sa scrie un roman. La 14, cartea i-a fost publicata. Acum, Flavia Bujor are 15 ani si cucereste America.

"Scrisul a fost pasiunea mea inca de cand eram foarte mica", spune Flavia Bujor, in interviul pe care l-a acordat agentiei Associated Press, citat de CNN. Flavia este o adolescenta in varsta de 15 ani, nascuta in Romania, dar care, de la varsta de doi ani, traieste, impreuna cu parintii, la Paris. Scria tot felul de nimicuri inca de mica. Pana anul trecut, cand a intrat in lumea scriitorilor cu acte-n regula: i s-a publicat primul roman. Avea numai 14 ani!

Promotie americana

Flavia a sosit saptamana trecuta la New York, ca sa promoveze editia in limba engleza a cartii sale, intitulate "Profet ia Pietrelor". Este povestea unei tinere spitalizate, care-si imagineaza o alta lume, in care trei eroine se coalizeaza, sa-si salveze pamantul, cu ajutorul catorva pietre magice.

Romanul a reusit sa se claseze pe lista celor mai bine vandute carti din Europa si peste 20 de edituri din alte parti ale lumii i-au achizitionat drepturile de autor. In SUA, cartea Flaviei a fost lansata pe piata la inceputul acestei luni. Si a avut succes imediat.

Poveste de succes

Flavia a fost surprinsa de succesul pe care l-a avut si acolo. Cel putin, asa sustin cei de la CNN, care au publicat povestea ei pe site-ul lor, acordandu-i un spatiu amplu. Ce spune Flavia? Ca a scris cartea mai intai pentru a vedea daca poate! A scris un capitol, l-a dat la citit rudelor, ca sa vada daca le place si sa stie daca poate continua.

"Pentru mine e ca un vis. Chiar nu mi-am imaginat ca imi va fi publicata", le-a declarat ea ziaristilor. "Profetia Pietrelor" a atras atentia unei edituri franceze, dupa ce o ruda indepartata a trimis cateva pagini scrise de Flavia, pentru a le afla parerea. Anne Carriere, de la editura franceza a contactat-o pe Flavia si i-a oferit un contract.

De atunci, romanul Flaviei Bujor s-a vandut in 20.000 de exemplare in Franta si Italia si peste 30.000 in Germania. In SUA, numarul initial de copii a fost de 65.000. Dar cati bani au iesit din afacerea asta nu a spus nimeni.

"O carte in sine"

In Franta, unde Flavia romanca traieste de la varsta de doi ani, impreuna cu mama sa, psihoterapeut, si tatal sau, sculptor, cartea nu a fost lansata ca un produs pentru adolescenti. Asa a vrut Flavia, care crede ca "nu-i un lucru bun sa spui ca o carte este pentru adulti sau adolescenti. E bine sa dai o sansa fiecaruia".

Flavia lucreaza acum la cel de-al doilea roman, dar promite ca va fi diferit de primul.

Un om ca toti ceilalti

Tanara scriitoare a decis: vrea sa fie o adolescenta normala. Asta inseamna turnee de promovare numai in vacante, continuarea studiilor si planuri pentru facultate. Parintii stau de-o parte, nu participa la promovarea cartilor ei si nici nu dau interviuri despre fata. Flavia intentioneaza sa-si faca si o cariera, despre care inca nu are o idee clara, dar sigur nu vrea ca viata ei sa insemne doar statul in casa si scrisul din zori pana la asfintit. Flavia se bucura ca are 15 ani, multi prieteni si ia lectii de pian.

×
Subiecte în articol: eveniment flavia