x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lumanari si rugaciuni in loc de artificii

Lumanari si rugaciuni in loc de artificii

02 Ian 2005   •   00:00

Supravietuitori, dar si familii in doliu au petrecut in rugaciuni si resemnare sosirea Anului Nou in Asia de Sud-Est, zona greu incercata dupa cutremurul si valurile ucigase care au facut aproape 130.000 de victime.

RADU CROITORU, IRINA CRISTEA

URMELE TRAGEDIEI. Echipele de salvare continua sa caute victime ale grozaviei, in timp ce oamenii au greutati in a-si relua viata de zi cu zi
AMINTIRE. Locuitorii Asiei s-au gandit si de Anul Nou la cei disparuti in urma cutremurului
IMPASIBILI. Pe plajele din sud-estul Asiei mai sunt turisti straini, iar agentiile de turism se asteapta ca vacantele in zona sa isi recastige popularitatea
Asia renaste incet dupa catastrofele care impiedica si acum autoritatile sa incheie bilantul mortilor, unul care s-ar putea apropia, conform Organizatiei Natiunilor Unite, de 150.000. Anul Nou a venit peste un continent indoliat - Indonezia - cea mai mare tara musulmana din lume a petrecut ultima zi din 2004 in doliu si rugaciune, iar focurile de artificii tradtionale au fost anulate. In Sri Lanka, vineri a fost decretata zi de doliu, iar in Thailanda focurile de artificii au fost inlocuite cu rugaciuni. Locuitorii si autoritatile din statul Assam, aflat in nord-estul Indiei, au intrat in panica, dupa ce un centru de observare din Statele Unite a avertizat ca seismul produs in largul insulei Sumatra ar putea fi urmat de un nou cutremur violent. Pe teritoriul intregului stat, locuitorii s-au adunat pentru rugaciuni colective, in timp ce pompierii au intrat in alerta in principalele orase si sate.

VIN PLOILE. Pentru locuitorii regiunilor unde-a lovit urgia, pare tot mai greu de crezut ca viata va reveni vreodata la normal. La o saptamana dupa devastatoarele tsunami, ploile torentiale ameninta sa inunde mai multe zone din Sri Lanka, iar Sumatra a fost lovita de un cutremur cu magnitudinea de 5,9 grade pe scara Richter. De altfel, 90 de replici seismice au zguduit in doar 24 de ore arhipelagurile indiene Andaman si Nicobar, unde mai bine de 800 de oameni au murit pe 26 decembrie in urma dezastrului determinat de cutremurul puternic din apele Oceanului Indian. Imaginile transmise de fotoreporterii aflati in Asia surprind scene apocaliptice. In regiunea thailandeza Khao Lak, elefantii participa la operatiunile de cautare a mortilor ajutind la ridicarea copacilor cazuti peste oameni.

SPRIJIN. Comunitatea internationala se mobilizeaza pentru a ajuta supravietuitorii dezastrului. Secretarul general al Natiunilor Unite, Koffi Annan, va merge personal in Indonezia si se va ocupa de coordonarea ajutorului international despre care a spus ca se va ridica la miliarde de dolari. Koffi Annan a declarat ca va fi nevoie de 5 pina la 10 ani ca anumite state din Asia sa redevina ceea ce au fost iar pentru demararea acestui proiect tarile din ASEAN (Asociatia Statelor din Asia de Sud Est) vor avea joi un summit special la care sunt invitate sa participe si alte state ale lumii. In Thailanda vor merge Jeb Bush, fratele presedintelui SUA, si secretarul de stat in exercitiu, Collin Powell, avind intentia de a crea o coalitie internationala de sprijin.

IMAGINI MACABRE IN THAILANDA
In Thailanda, autoritatile le-au cerut voluntarilor sa nu mai ia parte la operatiunile de cautare si de transportare a cadavrelor. Mai mult, voluntarilor civili li s-a interzis accesul in zonele unde zac in continuare sute de corpuri neinsufletite. "Fortele armate si politia au preluat misiunea de cautare a victimelor. Prin urmare, tuturor voluntarilor civili li s-a cerut sa paraseasca zonele unde au loc operatiunile", a explicat Tony Carney, coordonatorul american al voluntarilor din centrul de criza din Phuket. Cele mai multe dintre corpurile recuperate aflate inca pe plaje sau printre ruine aduc mai degraba a manechine carbonizate decat a oameni, iar astfel de imagini sinistre trebuie tinute cat mai departe de privirile unor civili nepregatiti, din punct de vedere psihic, sa faca fata unor astfel de socuri", au apreciat responsabilii thailandezi. (Irina Cristea)

SRILANKEZII SE FERESC DE PESTE
In Sri Lanka, panica localnicilor este departe de a se fi risipit si, alaturi de superstitii de tot felul, face tot mai grea revenirea la normalitate. De exemplu, pietele de peste, altadata pline-ochi de marfa si cumparatori, sunt acum pustii. Oamenilor le-a intrat in cap ca multe specii de pesti se hranesc, de o saptamana incoace, cu resturile umane pe care valurile furioase le-au tras in adancuri. Chiar daca pe tarabe e marfa adusa din larg inainte de catastrofa, ei nu mai suporta nici macar gandul de a pune pe masa peste. "Avem stocuri uriase in lazile frigorifice, dar nu reusim sa vindem nimic. Oamenii cred ca pestii mari au mancat, in ultima vreme, cadavre", se plange unul dintre comercianti. In capitala srilankeza, cele mai multe astfel de piete au fost inchise. Singurele produse care se mai vand sunt conservele de ton, macrou sau somon. Importate. (Irina Cristea)

RECONSTITUIRE DIN MARTURII
La mai bine de o saptamana de la producerea tragediei, din ce in ce mai multe marturii cutremuratoare ale supravietuitorilor incep sa faca inconjurul intregii lumi. Alaturi de marturii, imagini. Fie filmate, fie fotografiate de catre turistii aflati la plaja, imaginile cu valul imens de apa care spulbera totul in jur sunt terifiante.

Sunt povesti aproape incredibile, povesti de curaj, noroc si rezistenta. Eroii sunt de toate felurile, de la bebelusi de sase luni care au supravietuit pentru ca paturica pe care se aflau era impermeabila si a fost luata pe sus de ape si depusa pe loc uscat, pana la adolescenti sau oameni in toata firea care au realizat pericolul si si-au salvat apropiatii. Spre exemplu, o fetita de doar 10 ani a salvat, datorita cunostintelor sale de geografie, aproximativ 100 de turisti de valurile ucigase.

Tilly Smith din Marea Britanie invatase despre Tsunami cu doar doua saptamani inainte de Craciun si a reusit sa alarmeze lumea din jur care a inteles iminenta dezastrului, scapand astfel din fata mortii. Fetita a fost ridicata de presa britanica la rangul de eroina nationala, ocupand prima pagina a tuturor ziarelor. (Ana Ilie)
×
Subiecte în articol: eveniment