x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mafia moldava, condusa din puscarie

Mafia moldava, condusa din puscarie

de Filip Tudorachi    |    17 Apr 2006   •   00:00
Mafia moldava, condusa din puscarie

Arestat pentru tentativa de omor, raketul Vasile Rodideal isi conduce gruparea din puscarie. Angajatii companiei sale de paza percep taxe de protectie si maltrateaza sub nasul politiei bihorene.

ANCHETA
Jurnalul National a publicat recent o ampla ancheta in care se prezentau pe larg modalitatile de "lucru" ale firmei de paza "Force Guard& Moldavia" (FGM), condusa de grupari mafiote moldovenesti, care aplica legea junglei chiar in judetul de bastina al ministrului de Interne, bihoreanul Vasile Blaga. Azi, revenim cu noi dovezi.

La Oradea, santajele, extorcarile, taxele de protectie, bataile si reglarile de conturi in stil mafiot au atins apogeul, cand reprezentantii FGM din Oradea l-au snopit in bataie pe Teofil Sasu, cetatean austriac de origine romana. Gorilele FGM i-au aplicat victimei "tacamul" complet, lovindu-l pe Sasu cu pumnii si picioarele in cap, in coloana vertebrala, in zona genitala, dupa care l-au jefuit. Capul gruparii, raketul Vasile Rodideal, aflat in puscarie, poate fi mandru de zelul baietilor sai.

BATAIE DE VALENTINE’S DAY. Surse apropiate de cabinetul ministrului de Interne, Vasile Blaga, ne-au declarat ca acesta si-a sunat subordonatii imediat dupa aparitia articolului, solicitand explicatii. Comisarul Liviu Popa, seful Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor, a gasit de cuviinta sa organizeze imediat o conferinta de presa inseland cu nonsalanta opinia publica in legatura cu subiectul: "Pot sa va spun ca in judetul Bihor nu exista grupuri constituite de infractori", a declarat Popa.

Faptul ca seful IPJ Bihor este in afara subiectului o dovedesc marturiile lui Teofil Sasu, victima baietilor de la FGM. "Chiar de Valentine’s Day, am iesit in oras impreuna cu doi prieteni, sot si sotie, am mancat intr-un loc, dupa care ne-am decis sa mai mergem in alta parte sa mai bem o sticla de vin. Cand am intrat in local, am vazut la o masa mai multi indivizi care vorbeau tare, printre care si pe patronul de acolo, Petre Ciurdaru, care era foarte beat. La un moment dat am vrut sa plecam, eu am luat-o inainte pe scari, dar am fost abordat de un chelner care mi-a spus sa nu plec fara sa achit si niste cafele, pe care de fapt nu le cerusem si nici nu le consumasem. I-am zis chelnerului ca prietenii mei o sa achite ce mai trebuie, m-am indreptat spre iesire, iar in strada am fost ajuns de patronul localului, acel Ciurdaru, care a inceput sa ma injure si a incercat sa ma loveasca. Fiind foarte beat, s-a impiedicat de un lant care delimita trotuarul de sosea, a cazut, a fugit inapoi in restaurant si apoi a revenit cu doi indivizi, Aurel Gavris, poreclit Dolph, si George Ghiurau (n.r. - fiul unui controversat patron de benzinarii, acuzat de contrabanda cu combustibil). Tin minte putine lucruri: ca am fost lovit cu un obiect contondent in ceafa, dupa care am ametit, am cazut pe caldaram, ei au inceput sa ma loveasca cu picioarele peste tot, apoi cu pumnii. La un moment dat, spre norocul meu, mi-am recapatat cunostinta, si am apucat sa imi trag geaca peste cap. Altminteri cred ca ma desfigurau complet… Dupa ce m-au rupt fara mila, mi-au furat lantul de aur si banii pe care ii aveam in buzunar."

Click pt a mari imaginea
Click pt a mari imaginea
CERTIFICAT MEDICO-LEGAL. Inventarul coastelor fracturate, al vanatailor si cucuielor
PARADOX. Sasu a facut plangere penala impotriva agresorilor, iar politistii l-au sfatuit sa se impace cu ei

VICTIMA CURTATA DE AGRESOR. Calvarul lui Sasu a continuat si la spital in aceeasi noapte, cand, mai rau ca in filmele cu mafioti, in spital au patruns batausii racnind pe coridoare. Teofil Sasu tocmai fusese cusut si gipsat cand cei doi brancardieri care il duceau cu patul mobil in salon au fost abordati de Aurel Gavris, reprezentantul firmei de paza FGM care, cu pantalonii plini de sangele victimei, ii ameninta solicitandu-le sa il arunce afara din spital pe Sasu. Amenintarile acestora au continuat in zilele urmatoare, cand agresorii au aflat ca Sasu a depus plangere impotriva lor la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor (dosarul nr. 107/P/2006), anexand si un certificat medico-legal doldora de constatari: politraumatism, contuzie cerebrala, cinci coaste fracturate, contuzie genunchi stang (n.r. - ulterior i s-a introdus o tija) etc.

Brusc, victima a inceput sa fie vizitata de diverse persoane, inclusiv de unul dintre agresori, fiind "indemnat" sa isi retraga plangerea sau macar acuzatiile de talharie, contra unor sume de bani. Cand si-au dat seama ca Sasu se incapataneaza sa nu le faca hatarul, Aurel Gavris, poreclit Dolph, impreuna cu alti doi reprezentanti ai firmei FGM, Mihai Gabor, zis Grecu, si Calin Balaj, l-au "prins" la negocieri pe cumnatul lui Sasu, pe care l-au inghesuit la cateva saptamani dupa incident in discoteca Balli (patronata de Balaj), amenintandu-l cu bataia, in cazul in care nu il va convinge pe Sasu "sa aiba grija ce vorbeste pe la parchet".

Surprizele nu au incetat insa sa apara. Din senin, dupa ce nu se lucrase mai nimic in dosarul sau, Sasu a fost chemat la Politie, pentru a mai da chipurile cateva completari la declaratiile precedente: "M-a primit acolo un ofiter, Rob, care m-a abordat fara menajamente, intrebandu-ma de ce nu ma cumintesc eu, ca el poate sa ma impace cu oamenii, numai sa zic suma. Mai apoi mi-a zis ca a vorbit cu Calin Balaj care are cunostinte mari si bani multi, si ca ar vrea sa ma recompenseze el daca imi retrag macar acuzatia de talharie impotriva prietenilor lui. Cand am vazut ca si politistul zice asa ceva, a inceput sa imi fie si mai frica pentru viata mea. Lucrurile nu se vor opri insa. Daca aici decurg lucrurile asa, voi face demersuri in tara mea, in Austria. Cu mine s-au ars baietii astia".

RODIDEAL, CAPUL GRUPARII
Jurnalul National a avertizat ca protagonistii din "cazul Sasu" - Aurel Gavris, Calin Balaj si Mihai Gabor - sunt reprezentantii din Oradea ai firmei de paza FGM, patronata de gruparea moldoveneasca condusa de raketul Vasile Rodideal (foto), in prezent arestat de Politia Iasi pentru detinere de arme de foc si munitie, dar si pentru tentativa de omor, pentru trafic de droguri si trafic de persoane. Rodideal a dispus anul trecut un asasinat la comanda, victima fiind un alt cap al lumii interlope iesene, Tiberiu Francisc Cristodorescu. Inainte ca acesta sa fie executat, in baza unor inregistrari efectuate de SRI, Rodideal a fost arestat. Cei trei oradeni sunt executantii administratorului firmei FGM, sucursala Oradea, moldoveanul Ghenadie Bivol. Acesta este mana dreapta a lui Rodideal si are grija de afacerile sale, dupa ce Rodideal a fost inchis. Bivol a fost membru in trupele moldovenesti care au fost dislocate in Transnistria in timpul razboiului cu separatistii transnistreni. La Oradea, conform celor declarate de oamenii de afaceri supusi presiunilor, angajatii FGM incaseaza taxe de protectie pentru grupul lui Rodideal, in special de la patroni de cluburi, de case de schimb valutar sau benzinarii. Desi Oradea vuieste de cateva luni, faptele de vitejie ale baietilor de la FGM fiind subiect monden de discutie, seful Politiei bihorene, comisarul Liviu Popa, neaga existenta acestei retele. Surse din cadrul biroului de Crima Organizata pretind ca "gruparea moldoveneasca" stabilita la Oradea gestioneaza deja o retea bine organizata de alba-neagra in Vama Bors, in care baietii de la FGM, in tandem cu unii soferi de autocare, ii jecmanesc de sute de euro zilnic pe turistii straini. Gruparea controleaza si o retea de prostituate, asezonata cu fete din Republica Moldova.
×
Subiecte în articol: special oradea rodideal sasu