x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Marian Videanu, impuscat la braconaj

Marian Videanu, impuscat la braconaj

21 Apr 2005   •   00:00

Am gasit martorii pe care Politia nu-i cauta
Misterul impuscarii fratelui lui Adriean Videanu, Marian, pare ca se adanceste cu fiecare zi de ancheta. Elementele pe care le-au strans anchetatorii conduc catre ipoteza ca victima a fost impuscata accidental la o partida de vanatoare ilegala. Jurnalul National a descoperit un martor-cheie, in cazul accidentului a carui victima a fost Marian Videanu, care confirma acest lucru.

Accident la vanatoare, in perioada interzisa


Misterul impuscarii fratelui lui Adriean Videanu, Marian, pare se adanceste cu fiecare zi de ancheta. Elementele pe care le-au strans anchetatorii conduc catre ipoteza ca victima a fost impuscata accidental la o partida de vanatoare ilegala. Un martor-cheie in cazul accidentului a carui victima a fost Marian Videanu sustine ca acesta a fost la vanatoare in ziua impuscarii.
  • de ION ALEXANDRU, EDUARD PASCU
  • DOVADA. Filmat cu camera ascunsa, Marian Videanu ii arata ranile reporterului Antenei 1
    Cum s-au petrecut lucrurile? Omul, muncitor la una dintre firmele din Videle, povesteste cu teama intamplarile la care a fost martor fara voie. Teama evidenta strange sufletul, vorbele curg greu.

    POVESTEA UNUI MARTOR. "Sambata seara echipa lui Videanu - pentru ca asa este cunoscut in zona grupul de cheflii al caror lider este fratele primarului general al Capitalei - s-au adunat la comuna Roata. Tinta: discoteca "Roxana". Scopul: sarbatorirea zilei de nastere a lui Marian Videanu. Din grup martorul nostru ii stia pe Boroi, pe patronul de la "Corsarul rosu", o firma de transport pietris, pe Martianul, patronul unei balastiere din zona. Petrecere mare, bautura multa, manele la greu. Infierbantati spre dimineata, petrecaretii s-au suit in masini si au plecat spre kilometrul 30 al Autostrazii Bucuresti-Pitesti, unde un drumeag de tara duce spre zavoiul de pe malul Argesului. Aici au inceput impuscaturile". Martorul sustine ca in aceste circumstante s-ar fi produs si ranirea lui Marian Videanu. Povestea are multe elemente care o fac credibila. Este o pista pe care o investigheaza se pare si politistii din Giurgiu.

    Insa ancheta naste controverse. Cazul, anchetat de catre ofiterii Serviciului Arme, Explozivi si Substante Toxice, din cadrul IJP Giurgiu, si de procurorii Sectiei de Combatere a Crimei Organizate si Terorism, din cadrul Parchetul de pe langa Tribunalul Giurgiu, se deruleaza cu usile inchise.

    POVESTEA CELOR IMPLICATI. Duminica, in jurul orei 14:20, un cetatean a anuntat la dispeceratul unic 112 ca, la kilometrul 44, pe Autostrada Bucuresti-Pitesti, a avut loc un accident de circulatie. In zona au plecat un echipaj de la Politia Rutiera Giurgiu si o ambulanta. Surpriza insa, la locul indicat nici urma de accident rutier. Ulterior, camera de garda de la Spitalul Clinic de Urgenta "Floreasca" a anuntat Politia Capitalei ca Marian Videanu, fratele primarului general al Capitalei, a fost internat cu doua plagi impuscate, una la nivelul toracelui, iar alta la nivelul capului, aceasta din urma atingand victima prin stergere, fara sa patrunda in craniu. Videanu a fost bagat imediat in sala de operatii, si supus unei interventii chirurgicale. Medicii au extras din toracele acestuia o alica de calibru 9 mm, pe care au predat-o anchetatorilor.

    "Din primele declaratii pe care le-a facut victima, am aflat ca se afla intr-un autoturism si se deplasa din directia Pitesti catre Bucuresti. La kilometrul 44, Videanu i-a cerut soferului, respectiv Alexandru Boroi, sa opreasca pentru a-si face nevoile. Victima sustine ca a intrat in padure, a inaintat aproximatic 15 metri, moment in care a fost impuscat. Cel care l-a transportat pe Videanu la spital este Alexandru Boroi", ne-a declarat chestorul Doru Dumitrescu, seful IJP Giurgiu.

    CONTROVERSE. Prima persoana audiata in acest caz a fost Alexandru Boroi. Din motive pe care anchetatorii nu au dorit sa le faca publice, de la domiciliul acestuia, situat in comuna giurgiuveana Roata de Jos, au fost ridicate doua arme de vanatoare, una de calibru 12 mm, iar alta de 5,6 mm. In ancheta, Boroi le-a declarat politistilor ca evenimentul a avut loc la kilometru 60, pe sensul de mers catre Pitesti.

    La o zi dupa intamplarea nefericita, a fost reaudiata victima, care a sustinut in continuare ca a fost impuscata la kilometrul 44, pe sensul Pitesti - Bucuresti. Aceste declaratii par desprinse dintr-o piesa de teatru prost regizata. In randul protagonistilor apare un alt personaj, bucuresteanul Alexandru Georgescu, despre care anchetatorii ne-au declarat ca este persoana care a sunat la 112 si a anuntat accidentul. Culmea, desi martor (potrivit declaratiei sale, Georgescu trecea cu masina prin zona si a vazut doua persoane la marginea drumului, dintre care una ranita), el a "beneficiat" de o vizita a anchetatorilor la domiciliu, de unde a fost rodicata o arma de vanatoare. O a patra arma a fost luata de la un anume Vlad Ion. Alte date despre aceasta persoana nu au fost furnizate. Chestorul Dumitrescu a lasat sa se inteleaga ca in aceasta ancheta vor mai fi ridicate si alte arme de la alte persoane. "Nu este vorba despre confiscari, ci doar ca armele urmeaza sa fie verificate, ca sa aflam daca alicele care l-au ranit pe Marian Videanu au fost trase cu vreuna din ele", sustin anchetatorii.

    ORDIN. Daca pana ieri anchetatorii s-au dovedit cat de cat receptivi in furnizarea de informatii, acest lucru a fost oprit. Cum? Surse care doresc sa-si pastreze anonimatul au precizat ca seful Politiei Romane, Dan Fatuloiu, l-ar fi chemat la ordin, ieri-dimineata, pe seful IJP Giurgiu, caruia i-ar fi trasat sarcina de a nu "mai da nimic la presa in legatura cu acest caz". Chestorul Doru Dumitrescu ne-a confirmat ca a facut o vizita la seful IGP, dar ca motivul nu este acela de a i se pune pumnul in gura. Cert este insa ca, dupa discutia cu Fatuloiu, atat seful politiei giurgiuvene, cat si subalternii acestuia si-au pus lacat la gura. "Nu pot sa va furnizez nici un fel de informatii in cazul Videanu. Deoarece pot pune pe fuga alte persoane. Am dat un comunicat de presa cu tot ceea ce puteam sa spun. Deja Alexandru Boroi ne-a reclamat ca am dat publicitatii permisul sau de vanatoare", a precizat chestorul Dumitrescu. Ieri, la sediul IJP, Dumiterescu ne-a asigurat ca in momentul in care ancheta va fi gata (ceea ce poate insemna cam o luna) "va voi comunica rezultatul anchetei si va veti convinge ca am avut dreptate sa tac acum".

    ARMELE. Nechemati inca la ordin, procurorii care lucreaza cot la cot cu politia in cazul Videanu s-au dovedit mai comunicativi. Filip Aurelian, procuror-sef la sectia Combatere Crima Organizata si Terorism de la Parchetul Tribunalului Giurgiu, ne-a declarat ca este suspect faptul ca a fost folosit un tip de munitie cu regim special. Asta inseamna ca alicele de 9 mm pot fi cumparate numai in baza unei autorizatii de vanatoare pentru animale mari: cerb lopatar, urs sau mistret. De aceea, noi facem in prezent cercetari sa vedem daca nu cumva au fost incalcate prevederile Legii 274, privind regimul armelor si munitiilor. Insa eu sunt convins ca nu este vorba despre asa ceva, ci despre fapte de braconaj, de aceea noi ne vom declina competenta", ne-a declarat procurorul Filip. Potrivit Legii Fondului Cinegetic 103/1996, "constituie infractiune de braconaj si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau amenda intre 5 si 25 de milioane fapta de cautare, urmarire, haituire, ucidere, ranire sau capturare a vanatului daca s-a comis asupra animalelor interzise sau in perioada de prohibitie. Constituie circumstanta agravanta si se pedepseste cu imchisoare de la 2 la 5 ani daca fapta a fost savarsita de doua sau mai multe personae".

    AMENINTARI
    "Nu am nimic de declarat. Tot ce am avut de zis, am spus la Politie. Nu va intereseaza pe voi ce s-a intamplat acolo, nici cate arme am eu"
    Alexandru Boroi
    martor principal la incident

    REACTIA PRIMARIEI
    Dupa patru zile de la eveniment, Primaria Capitalei a transmis ieri un comunicat de presa. Potrivit documentului, Adriean Videanu (foto) nu a fost implicat in nici un fel in imprejurarile in care a fost impuscat fratele sau. "In ziua in care au avut loc evenimentele (n.r. - duminica), primarul general nu a fost in compania fratelui sau, nefiind implicat sub nici o forma in incidentele care au urmat".

    BOROI SE ASCUNDE
    Una dintre persoanele care stie ce s-a intamplat cu adevarat duminica este Alexandru Boroi (foto), sofer la SNP Petrom - Schela Roata de Jos. Acesta a refuzat sa discute cu presa si chiar ne-a amenintat sa-l lasam in pace, daca nu vrem sa "discutam altfel". "Nu am nimic de declarat. Tot ce am avut de zis, am spus la Politie. Nu va intereseaza pe voi ce s-a intamplat acolo, nici cate arme am eu", ne-a transmis Boroi chiar pe telefonul directorului de la Petrom Roata de Jos, Gheorghe Nedelcu.

    ANTECEDENTE
    Proprietarul domeniului unde se presupune ca s-ar fi aflat la vanatoare fratele primarului Capitalei sustine ca Marian Videanu e un braconier cu experienta. Gheorghe Pauna a declarat pentru Antena 1 ca a ajuns chiar in fata instantelor de judecata cu familia Videanu din cauza dorintei acestora de a vana oricand au chef. Postul de televiziune mai precizeaza ca acesta nu este primul scandal de braconaj in care este implicat Videanu. Fratele edilului-sef al Bucurestiului ar fi fost prins cand vana fara sa aiba drept. Ba mai mult, el nu ar fi avut atunci nici permis de port-arma. Enervat ca a fost deranjat din partida de vanatoare ilegala, Marian Videanu l-ar fi impuscat pe unul din paznici, dar a obtinut stingerea conflictului, dupa cateva infatisari la Tribunal. (Lucian Florea)

    Neamul Videanu, doi primari si restul "oameni muncitori"


  • de ALEX NEDEA
  • Membrii familiei lui Videanu parca au o slabiciune pentru primarie. Adriean Videanu a fost ales edil peste Bucuresti, varul sau, Lucian Militaru, este la al doilea mandat de primar in orasul Videle. "Pasiunea" pentru administratia locala ar putea porni de la bunicul lor, paznic la primarie.

    EDILUL. "Iata ca din portar am ajuns primar", se autoironizeaza edilul din Videle, Lucian Militaru. Ascensiunea politica de la "paznic la primar" a inceput pentru varul lui Videanu dinainte de ’89 cand omul a fost prim - secretar UTC pe judetul Teleorman. Dupa revolutie, Militaru a iesit din politica pentru cativa ani, dar, ajutat de varului din Capitala, a intrat in PD.

    Se cam supara primarul din Videle cand aude de la presa de expresia "clanul Videanu". "Care clan? Ca in afara de mine si de Adriean care suntem primari, restul sunt…oameni muncitori". Dintre verii de pe partea mamei lui Videanu, trei sunt muncitori in industria petroliera iar doi lucreaza in Armata, unul e subofiter si altul - ofiter. Fratele cel mic al lui Adriean, Fanel, este director genereal adjunct la SC Marmosim SA. Tot aici munceste si fratele cel mare, Marian, dar care nu a prins o functie atat de mare, fiind un simplu sofer.

    VANATOAREA. Intrebat de ce i s-a intamplat varului Marian, primarul din Videle a raspuns foarte "concis". "Parerea mea personala este ca…s-a intamplat ceva… adica sigur ca s-a intamplat ceva", s-a balbait omul reusind in cele din urma sa ne spuna ca stie exact ceea ce a declarat si Adriean. Ranitul este singurul din familie care are "prin aria de placeri si vanatoarea". Ciudat este ca, desi este pasionat de acest sport, omul nu a avut niciodata arma. Ii place vanatoarea, dar nu a vanat niciodata… "Dar insoteste pe cei care vaneaza. Cand era copil era bataias"

    NEPOTISM. Una dintre acuzatiile aduse de adversarii politici primarului din Videle este aceea ca in societatea Primariei are se ocupa de distribuirea apei, "Publiser", a angajat o serie de prieteni si de rude. Militaru se dezvinovateste: "Firma are 270 de oameni, si eu am doar una-doua rude acolo".

    TACERE SUSPECTA
    "Nu pot sa va furnizez nici un fel de informatii in cazul Videanu. Deoarece pot pune pe fuga alte persoane. Am dat un comunicat de presa cu tot ceea ce puteam sa spun. Deja Alexandru Boroi ne-a reclamat ca am dat publicitatii permisul sau de vanatoare"
    Chestorul Doru Dumitrescu,
    seful IPJ Giurgiu
    BRACONAJ
    "Facem in prezent cercetari sa vedem daca nu cumva au fost incalcate prevederile Legii 274, privind regimul armelor si munitiilor. Insa eu sunt convins ca nu este vorba despre asa ceva, ci despre fapte de braconaj"
    Procuror Aurelian Filip
    Parchetul Giurgiu

    La birtul din Videle: "Ia taceti, ba, mai incet!"



    DERANJATA. Mama fratilor Videanu a refuzat sa faca vreo declaratie despre incident
    Plini de zel, am ajuns in orasul Videle. Printr-o deductie logica, am crezut ca putem afla ceva despre familia Videanu si despre importanta ei pe plan local de la inamicii pesedisti.

    "FIESTA". La sediul fostilor guvernanti am dat peste un cetatean si o cetateana, ambii destul de timorati. Cica ar fi unele chestii de spus, dar "se pot interpreta politic", asa ca nu se spun. Plutea totusi un aer de vaga nemultumire ca varul domnului Videanu, primarul de Videle Lucian Militaru, ar fi angajat o droaie de neamuri si prieteni la Publiserv, o societate a primariei, care livreaza electricitate si apa catre populatie: "Aici, in Videle, e fiesta (n.n. - probabil fieful) lor. Ce e la Bucuresti se transmite si aici". Am pornit spre casa familiei Videanu, "vila aia mare", dupa spusele unor localnici. Intr-adevar casa familiei Videanu e mare fata de restul caselor din orasel, dar nu e un palat. Am intrat si am dat peste un fel de argat care mesterea prin curte. Argatul a chemat o cucoana, dupa toate probabilitatile mama shogunului al mare de la Bucuresti si a fratelui impuscat cu alice. Doamna in cauza, pe un ton oarecum isteric, ne-a dat afara fara sa ne intrebe cu ce ocazie pe la ea. A spus rastit sa asteptam in fata portii, ca vine si ea.

    INDEMNUL. Asteptarea a durat putin, fiindca la un minut a reaparut argatul, a inchis poarta cu zavorul si ne-a spus ca "doamna nu are nimic de declarat". Dupa joaca asta de-a v-ati ascunselea, am pornit spre birtul pietei, sa sondam poporul. Care popor, format din vreo sapte cetateni, bea inainte de pranz "rom superior - lei 12.000". Dupa ce ne-am holbat, o vreme, noi la popor si poporul la noi, ne-am gandit sa atacam frontal. I-am intrebat ce cred despre alicele ajunse in bratul lui Marian (sau poate Mariean?) Videanu. Un om cu o pufoaica pe care scria Petrom a dat sa spuna ceva, dar altul, un fel de "lider informal" al carciumii, i-a luat-o inainte: "Ia taceti, ba, mai incet! Fratii Videanu e cu totii baeti buni! Marean e familist! Asta sa scrieti!". (Toma Roman jr)

    MARIAN RAMANE INTERNAT
    Fratele primarului general al Capitalei este in continuare internat la sectia de chirurgie a Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca, desi medicul primar Constantin Olteanu, care se ocupa de acest caz, afirma ca starea pacientului este foarte buna. Medicii nu pot preciza deocamdata ziua in care Marian Videanu va putea fi externat. Interventia chirurgicala, de dificultate mica, a avut loc luni, la orele diminetii, si a constat in extragerea alicelor care i-au atins toracele drept, in muschiul pectoral, fara sa ajunga insa la plamani si sa produca complicatii. O a doua plaga, superficiala, a fost desoperita in zona capului. Conform afirmatiei doctorului Olteanu, nu este vorba de o plaga impuscata, ci de o rana provocata in cadere, cauza cea mai probabila fiind un lesin. Pacientul a venit la spital constient si a fost capabil sa ofere singur datele necesare pentru intocmirea actelor de internare. Fisa de internare de la Spitalul Floreasca arata ca ora la care a ajuns la camera de garda a fost 13:32 si ca a fost insotit de doua persoane: Alexandru Boroi si Vlad Ion. (O. Antonescu)

    ARME DE VANATOARE "3-4-5 LA FUND"
    Ce se cunoaste oficial pana la aceasta ora este faptul ca politistii din Giurgiu au ridicat luni de la domiciliul lui Alexandru Boroi doua arme de vanatoare, una de calibru 12 mm si cealalta de 5,6 mm. Totodata, politistii au recuperat si o alica de 9 mm extrasa din corpul lui Marian Videanu. Pana acum nimeni nu a realizat ca alicele mai mari de 5 mm sunt interzise conform legislatiei in vigoare. Si detinerea lor este interzisa. Ele sunt denumite in limbajul vanatoresc posuri si aveau diferite nume "3-4-5 la fund" datorita numarului de proiectile care intra in circumferinta cartusului. Pana acum Politia nu a specificat ce fel de arme sunt cele care au fost ridicate, asta pentru ca cea de 5,6 mm este o arma de tir. Posurile se introduc in tuburi cartuse de 16 mm sau 12 mm. In cele de 12 mm se pun asa-zisele incarcaturi de "3 la fund", pentru ca se pun trei randuri de cate trei. Aceste tipuri de alice se folosesc in special la vanatul mare: porc mistret, cerb sau caprioara. Vanatorii pot procura arme de tir, dar numai din categoria armelor lungi. Pe de alta parte, la art. 41 din Legea 295/2004 se mentioneaza ca armele de tir pot fi purtate si folosite doar de catre antrenori si sportivi. Aceste arme trebuie tinute in toc, neincarcate cu munitie, atunci cand nu sunt folosite in locurile de antrenament, iar daca detinatorul este conducatorul mijlocului de transport, arma trebuie tinuta in portbagaj intr-un spatiu special amenajat. Transportul armelor de tir fara respectarea prevederilor legale este contraventie si se pedepseste cu amenda de la 20 la 50 de milioane de lei.
    CERCETARE. Politia a confiscat armele lui Alexandru Boroi, urmand sa afle daca au fost folosite de curand

    A fost impuscat chiar de ziua lui

    Un reporter al Antenei 1 a reusit ieri sa intre cu camera ascunsa la Marian Videanu si sa stea de vorba cu el. Pacientul e internat la Sectia chirurgie, intr-o aripa a Spitalului Floreasca in care sunt numai rezerve particulare. Accesul in zona este restrictionat de bodyguarzi si de secretarele de la receptie. Prin mijloace specifice, reporterul Antenei 1 le-a pacalit vigilenta...

    L-a gasit pe fratele primarului general al Capitalei singur, intr-o rezerva de lux. Statea relaxat pe pat si se uita la televizor. Era imbracat in pijamale cu dungi, iar capul ii era acoperit de o plasa care-i proteja pansamentul. Pieptul ii era acoperit, in zona dreapta, de doua bandaje, proaspat schimbate. Parea binedispus.

    Rana il doare doar putin, cat sa nu uite de ea. Si de cei care i-au facut-o pentru ca, sustine el, "cea mai mare problema acum este cine l-a impuscat". Sustine ca nu stie, dar are rabdare. "La un sprit, oamenii vorbesc si se vor da de gol. Si politia o sa-i gaseasca", crede el. Este foarte suparat pe ziaristii care nu-l lasa in pace. Dar se va gasi ac (n.r. - era sa scriu alice) si pentru cojocul lor, pentru ca, sustine fratele lui Adriean Videanu, "Sandu (Alexandru Boroi) nu o sa-i ierte. Are relatii, are oameni, si o sa apara si ceva filmat." Nimeni din familia lui Videanu nu are arma, spune pacientul. Nici macar fratele, primarul... Si pe patul de spital, in fata unui jurnalist care nu si-a declinat identitatea sau profesia, Marian Videanu sustine aceeasi versiune, cu urinatul la marginea soselei si glontul pe care l-a auzit venind. "N-am fost la vanatoare in ziua aia, am fost la un targ la Pitesti", spune el. Culmea ghinionului, a fost impuscat chiar de ziua lui.

    Jurnalul National: Sunteti un vanator pasionat?
    Marian Videanu: Just, da.

    Da’ aveti permis de port-arma...
    Nu, nu am.

    Banuiesc ca faptul ca ati fost ranit cu o arma de vanatoare nu o sa va faca sa renuntati la pasiunea dumneavoastra...
    A, n-am mai fost de o vanatoare organizata de patru-cinci ani. Cine a tras in mine? (retoric)

    Da. Cine v-a impuscat!
    Nu, domnule, ca n-a tras in mine. Daca tragea in mine, ma omora. Ce ghinion, tocmai de ziua mea! Ma grabeam sa ajung acasa la ora 2, aveam musafiri care ma asteptau.

    Dupa ce a fost anuntat ca a fost filmat cu camera ascunsa, Marian Videanu a tinut sa precizeze ca n-a vanat si nici n-a pus mana pe vreo arma vreodata. "Sunt doar gonaci si am fost victima unui accident", a sustinut el cu tarie. (A.O.P.)
    ×