x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mohammad Munaf - Trebuia rapit Vasile Ion

Mohammad Munaf - Trebuia rapit Vasile Ion

de Oana Stancu Zamfir    |    23 Aug 2005   •   00:00
Mohammad Munaf - Trebuia rapit Vasile Ion

Planul initial al lui Omar Hayssam prevedea rapirea senatorului PSD, Ion Vasile, sustine Munaf.

In criza ostaticilor din Irak bombele continua sa pice si dupa ce tarasenia parea sa se fi stins. Potrivit unei marturii pe care Mohammad Munaf ar fi dat-o de la Bagdad procurorilor romani, Omar Hayssam ar fi pus la cale initial rapirea senatorului Vasile Ion, nu a fiicei sale, ideea venindu-i in timp ce se uita la o stire cu Giuliana Sgrena.

Parchetul Instantei Supreme a depus ieri o proba soc la dosarul in care sirianul Omar Hayssam este acuzat de rapirea jurnalistilor Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian: marturia presupusului complice al lui Hayssam, Mohammad Munaf. O echipa de procurori romani, insotiti si de un aparator pentru Munaf, clujeanca Elena Diana Budusan, s-au deplasat la sfarsitul lunii trecute la inchisoarea Abu Ghraib, aflata la 60 de kilometri de Bagdad, unde Munaf este detinut de autoritatile americane, pentru a-i lua acestuia o declaratie in conformitate cu legislatia romana. O marturie fulminanta, asupra careia se ridica deja semne de intrebare. Potrivit agentiei Mediafax si postului Realitatea TV, Munaf ar fi declarat ca Omar Hayssam a dorit initial sa il rapeasca pe tatal jurnalistei Marie-Jeanne Ion, pe senatorul Vasile Ion, cu care Omar avea afaceri. Mai mult, desi Ion a negat o relatie de prietenie cu sirianul, Marie-Jeanne a recunoscut in conferinta de presa ca mama sa i-a dat lui Hayssam un mesaj dupa disparitia ziaristilor care suna astfel "Omar, ne temem pentru tine".

INSPIRAT DE SGRENA. Surse judiciare citate de Realitatea TV spun ca Munaf ar fi relatat cu lux de amanunte momentul in care Omar Hayssam a stabilit detaliile planului de rapire a senatorului. Sirianului i-ar fi venit ideea rapirii in timp ce urmarea un jurnal de stiri care prezenta imagini din captivitate cu jurnalista italiana Giuliana Sgrena. Munaf s-a disculpat in fata anchetatorilor si a aruncat intreaga vina in spatele lui Omar Hayssam. Sursele judiciare citate sustin ca Munaf a stiut de la bun inceput despre planurile lui Omar, pe care acesta i le dezvaluise. Pentru ca planul rapirii senatorului a esuat, Omar Hayssam a decis sa puna la cale actiunea de rapire a unor jurnalisti.

AVOCATUL TACE. Diana Budusan, avocatul lui Munaf, in prezenta careia s-ar fi luat declaratia, refuza sa vorbeasca despre aceasta marturie. "Declaratia pe care a dat-o este inca in faza de urmarire penala, pentru ca si dosarul este acum tot in faza de ancheta, ca atare aspectele care vizeaza declaratia respectiva vor putea fi luate la cunostinta doar in timpul procesului", a declarat aceasta pentru Realitatea TV.

TESTAMENT. Pe de alta parte, potrivit Realitatea TV, in urma cu doua zile, gardienii ar fi gasit in celula lui Hayssam o scrisoare adresata sotiei sale, in care Omar ii cerea sa aiba grija de cei sapte copii, o anunta ca si-a intocmit deja testamentul si ca isi doreste sa moara pentru ca este constient de ceea ce urmeaza se i se intample.

VASILE ION: "NU STIU CINE-I MAI NEBUN"
Senatorul Vasile Ion a primit cu scepticism informatiile despre planuita rapire a sa de catre Hayssam, afirmand ca ea nu avea cum sa fie pusa la cale atat timp cat el nu avea nici o intentie sa plece in Irak. "Nu stiu cine este mai nebun in toata povestea asta, dar mi-e teama sa nu o iau eu razna. Nu mai cred nimic. Nu stiu nici macar cat de veridica este aceasta declaratie pe care ar fi dat-o Munaf. Ce sa caut eu la Bagdad? Nu am avut nici o propunere sa ma duc acolo. Niciodata nu am discutat subiectul asta. Si nu inteleg de ce eram eu tinta. In ce calitate ma rapea? Eu cred ca cineva este nebun in povestea asta sau sunt prea multi nebuni. Raman perplex cum am ramas si cu ce s-a intamplat cu Marie-Jeanne", ne-a declarat aseara Vasile Ion.

SPANU: "NISTE ABERATII"
Avocatul Viorel Spanu, unul dintre aparatorii lui Omar Hayssam, a declarat, ieri, pentru Mediafax, ca declaratia data de Mohammad Munaf, la Bagdad, este una a "unei persoane interesate in cauza". Concret, Munaf incearca sa-si "scape pielea" sustinand "o serie de aberatii", care nu au legatura cu dosarul, cu implicarea lui in comiterea faptei, ci se refera la o serie de alte aspecte. "Nu cred in obiectivitatea declaratiei lui Mohammad Munaf", a declarat avocatul Spanu. "La 30 iunie 2005, am solicitat Parchetului administrarea unor probe in apararea lui Omar Hayssam, printre care reaudierea persoanelor audiate in Irak de procurorul roman, adica membrii retelei de rapitori (martori in dosarul instrumentat la Bucuresti) si a lui Munaf Mohammad (inculpat in acelasi dosar) in prezenta unui avocat din Romania", a declarat avocatul Viorel Spanu. Avocatul a mai aratat ca a fost surprins sa afle, in 21 iulie, ca echipa de investigatori a plecat in Irak, impreuna cu o avocata care sa asiste la efectuarea actelor de urmarire penala ca aparator al inculpatului Munaf Mohammad. Daca pentru avocata Elena Budusan de la Baroul Cluj - reprezentanta lui Munaf - s-a garantat securitatea acesteia pe teritoriul Irakului, pentru aparatorii lui Hayssam nu s-a incercat acest lucru, sustine aparatorul sirianului. (Mediafax)

OHANESIAN INSISTA
Ovidiu Ohanesian, ziaristul de la cotidianul Romania libera care a fost tinut ostatic in Irak, alaturi de doi colegi de breasla, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci, insista ca audierea lui Mohammad Munaf sa aiba loc in Romania, pentru clarificarea dosarului rapirii jurnalistilor romani in Irak. Cum Ovidiu a declarat, in mai multe randuri, ca face propria ancheta, pentru lamurirea evenimentelor din Irak, l-am intrebat daca nu cumva ancheta sa merge spre aceeasi idee, a planului initial de rapire a senatorului PSD.

"Nu. Eu, cum am mai spus, afirm in continuare si cer in continuare acelasi lucru: Munaf sa fie adus aici in tara, pentru a se evita orice fel de speculatii! Nu sa fie audiat in custodia americanilor, sau in Irak, sau cine stie in ce colt al lumii! Ei ("oficialitatile" - n.r.) incep sa se apropie cumva de legaturile acestei afaceri, chiar daca informatiile date publicitatii sunt partial eronate", ne-a declarat Ovidiu. "Daca stam bine sa ne gandim, n-are nici o legatura Ion Vasile cu Giuliana Sgrena, ca sa mergem pe logica acestei stiri. Poate fiica lui...", spune Ovidiu, cu referire la afirmatia atribuita lui Munaf, potrivit careia rapirea Giulianei a fost sursa de inspiratie pentru "planul Vasile Ion". "Se arunca pe piata niste informatii, cum de altfel au mai facut si altii, mai mari si se ia pulsul pietii. Oricum, ideea mea - si cred ca presa intreaga trebuie sa ceara asta - este ca Munaf sa fie audiat in tara, nu acolo, ca sa nu mai fie aruncate informatii pe piata fara nici un control! Este incredibil ce se intampla cu dosarul asta la noi", a adaugat Ovidiu. (Marina Constantinoiu)
×