x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mort la spital în loc de "La mulţi ani!"

Mort la spital în loc de "La mulţi ani!"

de Ionela Gavriliu    |    15 Ian 2008   •   00:00
Mort la spital în loc de "La mulţi ani!"

Un bărbat de 39 de ani din Suceava a murit la 1 ianuarie la Spitalul Judeţean în urma unei banale operaţii de apendicită. Deşi putea să se trateze în străinătate, Marcel Sorohan a preferat să fie operat în România, pentru că avea asigurare medicală şi era aproape de familie şi copii. Rudele lui îl acuză acum de malpraxis pe medicul care l-a operat.



Un bărbat de 39 de ani din Suceava a murit la 1 ianuarie la Spitalul Judeţean în urma unei banale operaţii de apendicită. Deşi putea să se trateze în străinătate, Marcel Sorohan a preferat să fie operat în România, pentru că avea asigurare medicală şi era aproape de familie şi copii. Rudele lui îl acuză acum de malpraxis pe medicul care l-a operat.


"Tati al tău doarme, i s-a făcut o injecţie de nenea doctorul şi acum doarme pentru mai mult timp." Acesta e răspunsul pe care o femeie a trebuit să-l inventeze pentru fetiţa de 4 ani, atunci când aceasta întreabă de tatăl ei. Marcel Sorohan de 39 de ani din comuna Fântânele, Suceava, a murit în prima zi a acestui an în Spitalul de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava. Cauza: o operaţie de apendicită ce s-a complicat. Doctorul care s-a ocupat de bărbat, Marcel Bostan, spune că nu are nici o vină şi că "moarte fără bănuială nu există".


GHINION SAU NEPÅSARE? Marcel Sorohan era un tânăr sărac dintr-un sat sucevean. Pentru a asigura o viaţă mai bună familiei a plecat timp de două luni în Grecia, la muncă. S-a decis să vină la începutul lui decembrie în ţară pentru a petrece Sărbătorile cu familia şi pentru a se trata, căci nu se simţea prea bine. În urma unui control în Atena, doctorul i-a spus că are un intestin sensibil şi că ar fi bine să se opereze înainte de Crăciun. Pentru că avea asigurare medicală în ţară, Marcel a hotărât să facă operaţia în România. A ajuns acasă, în satul Stamate, Suceava, de Sfântul Nicolae şi a zis să-şi mai tragă sufletul vreo câteva zile şi apoi să meargă la spital pentru operaţie. Dar în noaptea de 6 spre 7 decembrie bărbatul s-a simţit rău, şi familia a chemat salvarea. La Urgenţe, în Suceava, a fost consultat de doctorii Cîrlan şi Brădăţean, ocazie cu care i s-a făcut şi o radiografie. Doctorii au considerat că nu are nimic, deşi bărbatul a spus că medicii din Grecia i-au găsit ceva la intestin şi l-au trimis acasă.


VICTIMA SÅRBÅTORILOR. În noaptea de 22 decembrie, în urma unei crize puternice, Doina Sorohan a chemat salvarea pentru a-l duce pe soţul ei la spital din nou. La Suceava, Marcel a fost consultat şi preluat de doctorul Marcel Bostan. Diagnosticul? Apendicită. După operaţie, timp de trei zile, la 24, 25 şi 26 decembrie, pacientul n-a mai fost văzut de nici un doctor. Când s-a întors din scurta vacanţă de Sărbători, dr Bostan a dat un nou diagnostic în urma unei noi radiografii: bride intestinale. Acesta a spus familiei că se impune o nouă operaţie, deoarece bărbatul are intestinul strangulat. "L-aţi adus cam târziu. Nu ştiu dacă rezistă organismul", a spus atunci el, pentru prima oară. La 29 decembrie, la o săptămână după operaţia de apendicită, Marcel Sorohan a ajuns sub cuţit din nou. De data aceasta, dr Bostan a mai fost asistat de un medic: dr Axinte. După operaţie, Marcel se simţea foarte rău: voma, burta a început să i se umfle. În noaptea de Revelion, bărbatul a mai apucat să spună că simte că moare, iar nevestei i-a lăsat cu limbă de moarte să aibă grijă de copii. Cumnatul lui Marcel Sorohan spune că în tot acest timp doctorul se comporta ca şi cum nu mai era nimic de făcut. "L-am întrebat de ce nu l-a operat o singură dată pentru ambele afecţiuni, iar răspunsul lui a fost că nu a ştiut că are amândouă afecţiunile şi, în loc să-l taie aşa, pe verticală, l-a tăiat invers", spune Ion Adochiţei. Contactat de Jurnalul Naţional, doctorul Bostan a spus că "la primul consult pacientului nu i se declanşase încă ocluzia intestinală, iar când am observat acest lucru am înştiinţat familia".


ULTIMELE LUPTE. Familia a tras de medicii din spital să-i mai facă ceva omului care intrase în comă. Pacientului Sorohan i s-a recomandat o dializă. "Doctoriţa de acolo mi-a spus că e posibil ca Marcel să nu reziste până la sfârşitul dializei şi că oricum va muri mai devreme sau mai târziu. Aşa că să ne pregătim", îşi aminteşte cumnatul lui Marcel, Ion Adochiţei, care nu se poate resemna cu gândul că un tânăr sănătos, care a preferat să se opereze în ţară pentru că plătea asigurare şi era aproape de familie, a murit din cauza unei banale operaţii de apendicită. În prima zi a lui 2008 bărbatul se umflase îngrozitor şi era în comă profundă. La ora 18:00, trupul lui tânăr a cedat. A lăsat în urmă o femeie fără nici un sprijin şi doi copii.


AUTOPSIA. A doua zi, cumnatul Ion Adochiţei a mers la morga spitalului pentru ca trupul lui Marcel să fie autopsiat. I s-a spus să stea la urmă, pentru că e un semn de întrebare în cazul Sorohan, bărbatul fiind tânăr. Adochiţei a atenţionat medicul care efectua autopsia să o facă responsabil, pentru că el va cere o altă autopsiere, pentru confruntare. Doctoriţa Pascal i-a spus să meargă la Poliţie să ia o declaraţie, iar autopsierea să o facă direct un medic legist. "S-au spălat pe mâini, ca să nu li se reproşeze nimic. După moartea cumnatului meu, nimeni din spital nu ne mai privea în ochi. Toţi erau stânjeniţi, doctorul Bostan, care fuma ţigară de la ţigară şi stătea minute în şir în faţa noastră, cu capul plecat, fără să zică o vorbă, asistentele de la morgă. Doctorul Bostan nu ne-a spus nici măcar condoleanţe", spune cumnatul.  


Când mama şi alţi membri ai familiei s-au întors acasă, în satul Stamate, fiica lui Marcel Sorohan a început să plângă şi să întrebe de tati. Şi cum toţi se fereau să-i spună adevărul, mult prea crunt pentru un suflet de 4 ani, fetiţa a luat beteala agăţată de Sărbători prin casă, a strâns-o la piept şi a spus: "E de la tati. Mi-e dor de el".



EXPLICAŢII
"L-am întrebat pe doctor de ce nu l-a operat o singură dată pentru ambele afecţiuni, iar răspunsul lui a fost că nu a ştiut că are amândouă afecţiunile şi, în loc să-l taie aşa, pe verticală, l-a tăiat invers"

REACŢII
"După moartea cumnatului meu, nimeni din spital nu ne mai privea în ochi. Toţi erau stânjeniţi, doctorul Bostan, care fuma ţigară de la ţigară şi stătea minute în şir în faţa noastră, cu capul plecat, fără să zică o vorbă, asistentele de la morgă"
Ion Adochiţei - cumnatul lui Marcel


NU E CULPÅ
"La primul consult pacientului nu i se declanşase încă ocluzia intestinală, iar când am observat acest lucru am înştiinţat familia. Nu e culpă medicală, căci ar fi ieşit la necropsie dacă era ceva în neregulă. Moarte fără bănuială nu există"
Marcel Bostan - doctor

ULTIMELE RÅNDURI
"Aici stau la bloc. Când te vei uita la mine, să nu crezi că te voi minţi. Că doar eu sunt. V-am pupat pe toţi"
ultimele cuvinte scrise de Marcel pe o fotografie trimisă din Grecia


Sistem opac

Rudele lui Marcel Sorohan au făcut plângere la Colegiul Medicilor prin care îl acuză pe doctorul Marcel Bostan de malpraxis. Managerul interimar al Spitalului Judeţean Suceava, dr Doina Ganea Motan, a declarat că în cazul Sorohan nu se va face o anchetă în cadrul spitalului "deoarece e o problemă profesională, nu managerială", chiar dacă pacientul a fost trimis acasă la 7 decembrie şi i s-a spus că e perfect sănătos. Doctorul Marcel Bostan afirmă că nu este vorba despre o culpă medicală, căci, autopsia ar fi demonstrat-o. Primele rezultate ale autopsiei indică drept cauze ale decesului "şoc toxico-septic", "peritonită difuză prin apendicită acută flegmonoasă şi ocluzie intestinală". Rezultatele finale vor fi date peste aproximativ trei săptămâni.


×