x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mutu out!

Mutu out!

30 Oct 2004   •   00:00

Chelsea a luat o masura dura impotriva internationalului roman

Clubul Chelsea Londra a anuntat ieri ca Adrian Mutu nu mai figureaza in lotul pregatit de portughezul Jose Mourinho, contractul sau fiind reziliat. Federatia Engleza de Fotbal va lua miercuri o decizie in privinta suspendarii atacantului roman. Toate sperantele romanilor sunt legate acum de aplicarea unei pedepse cat mai mici, existand toate indiciile ca Mutu va fi suspendat pentru doi ani. Chelsea a anuntat oficial ca intrerupe colaborarea cu jucatorul roman. Motivul este "comportamentul neadecvat". In contractele din Premier League, acest termen inseamna "folosirea, posesia sau traficul de substante interzise".
DELIA GOMOESCU

IN GOL. Mutu priveste pierdut cum i s-a naruit o cariera ce se anunta mai mult decat promitatoare
La 12 zile dupa ce presa engleza a anuntat ca Mutu a fost depistat pozitiv la un control antidoping, a aparut prima decizie oficiala in cazul jucatorului roman: Chelsea a anuntat ca ii reziliaza contractul. Clubul londonez precizeaza intr-un comunicat ca a hotarat intreruperea colaborarii cu fotbalistul, acesta facandu-se vinovat de "comportament neadecvat".

INTOLERANTA. Desi circulau zvonuri potrivit carora Mutu nu va fi dat afara daca nu va primi o suspendare de lunga durata, gruparea britanica nu a mai asteptat verdictul oficial al Federatiei Engleze de Fotbal. "Vrem sa fie clar ca Chelsea are toleranta zero fata de droguri. Acest lucru se refera atat la drogurile pentru imbunatatirea performantelor, cat si la cele asa-numite «recreationale». Acestea nu-si au loc in clubul nostru sau in sport. In luarea deciziei in acest caz, Chelsea a considerat ca responsabilitatea sociala a clubului fata de fani, jucatori, angajati si alti oameni implicati in fotbal este mai importanta decat orice alte considerente financiare", se precizeaza in comunicatul clubului.

SFARSIT. Potrivit cotidianului Evening Standard, Mutu a fost informat in legatura cu decizia clubului in noaptea de joi spre vineri. Faptul ca gruparea londoneza a anuntat oficial ca renunta la Adrian Mutu intareste varianta potrivit careia fotbalistul roman va primi pedeapsa cea mai mare. "Sfarsit de drum. Chelsea a renuntat la starul rusinii", scrie The Sun. Tabloidul britanic considera ca in urma deciziei clubului "de a se spala pe maini in cazul vedetei cazute in dizgratie", Mutu ar putea primi suspendarea maxima de doi ani. Potrivit BBC, un purtator de cuvant al FIFA a afirmat ca forul mondial nu comenteaza decizia clubului Chelsea pana cand FA va lua o hotarare in ceea ce-l priveste pe Mutu.

ADI LA CHELSEA

  • A fost transferat la gruparea londoneza de la Parma in vara anului 2003 pentru 22,5 milioane de euro
  • A semnat un contract pe 5 ani, cu un salariu anual de 3 milioane de euro
  • In primul sezon la Chelsea a jucat 25 de meciuri in Premier League. In total, a inscris pentru londonezi 10 goluri, inclusiv unul decisiv in Liga Campionilor impotriva lui Lazio.
  • In acest sezon, Mutu a jucat doar in doua meciuri, in total 49 de minute cu Crystal Palace si Aston Villa.

    COMUNICATUL CLUBULUI ENGLEZ

    "Vrem sa fie clar ca Chelsea are toleranta zero fata de droguri. Aceasta se refera atat la drogurile pentru imbunatatirea performantelor, cat si la cele asa-numite «recreationale». Acestea nu-si au loc in clubul nostru sau in sport. In luarea deciziei in acest caz, Chelsea a considerat ca responsabilitatea sociala a clubului fata de fani, jucatori, angajati si alti oameni implicati in fotbal in ceea ce priveste drogurile este mai importanta decat orice alte considerente financiare. Orice jucator care foloseste droguri incalca intelegerea cu clubul, la fel ca si regulile Federatiei Engleze de Fotbal. Clubul sprijina in totalitate FA in actiunea sa privind toate cazurile de dopaj. Decizia clubului Chelsea de reziliere a contractului lui Mutu este independenta si nu afecteaza procedurile FA. Nota: Termenul de «comportament neadecvat» in contractele din Premier League include urmatoarele: «folosirea, posesia sau traficul unei substante interzise»".

    The Sun: "Mutu a jucat drogat pentru Chelsea"

    Cotidianul The Sun scrie ca Mutu a recunoscut in fata "sefilor fotbalului" ca este un consumator regulat de cocaina si ca a devenit dependent de droguri inca de la inceputul acestui an. Ziarul britanic trage firesc concluzia ca jucatorul roman a evoluat mai multe meciuri la Chelsea aflandu-se sub influenta substantelor interzise. Inclusiv in ultima aparitie a lui Mutu in Premier League, pe 11 septembrie, in meciul cu Aston Villa. Publicatia britanica afirma ca oficialii gruparii londoneze au solicitat un test antidoping, ca urmare a comportamentului ciudat al atacantului roman. "Dupa ce rezultatul a iesit pozitiv, Mutu si-a recunoscut dependenta in fata FA si a Asociatiei Fotbalistilor Profesionisti". The Sun adauga ca Mutu a recunoscut ca a inceput sa ia cocaina din cauza depresiei provocate de casnicia sa esuata, de accidentari si de faptul ca nu era titular. "Aceasta este cea mai dura pozitie pe care poti sa o ai in cazul unui jucator depistat pozitiv. Evident ca Chelsea nu a avut nici cea mai mica intentie ca numele clubului sa fie asociat cu acela al unui nebun drogat care a tarat echipa prin noroi. Este clar ca pentru Mutu cocaina reprezinta mai mult decat ceva experimental si el chiar a admis ca acest lucru l-ar fi putut afecta in timpul meciurilor. Acum o sa fie norocos daca va juca intr-o echipa de carciuma. El a avut lumea la picioare, iar caderea sa este o lectie pentru fiecare vedeta care s-a gandit vreodata sa foloseasca droguri", a declarat pentru The Sun o sursa de incredere din cadrul FA.

    DUR

    "Cred ca e foarte clar motivul pentru care clubul a hotarat astfel. Comunicatul lamureste perfect lucrurile. Orice comentariu, fie al meu, fie al oricarui alt jucator, nu este important. Unii oameni pot fi de acord cu asta, iar altii nu. Au acest drept. Atat am avut de spus" - Jose Mourinho

    "UNICA DECIZIE CE PUTEA FI LUATA"

    Michelle Verroken, fost director in cadrul agentiei UK Sport (institutul care efectueaza controalele antidoping), considera ca Chelsea a luat o decizie buna renuntand la Adrian Mutu, iar clubul si-a imbunatatit reputatia facand acest lucru. "Chelsea spune astfel clar celorlalti jucatori ai sai si suporterilor ca aceasta este o situatie pe care nu o tolereaza. A fost o hotarare foarte dificila si foarte scumpa, dar prevederile contractului au fost incalcate si a fost unica decizie care s-ar fi putut lua", a afirmat Verroken. De ieri, numele lui Adrian Mutu a fost scos de pe site-ul lui Chelsea, el nemaifigurand ca si component al clubului. Antrenorul Jose Mourinho nu a dorit sa-si spuna punctul de vedere cu privire la faptul ca Chelsea i-a reziliat contractul romanului, insa presa apreciaza ca tehnicianul portughez a avut un cuvant de spus in luarea deciziei.

    IN AVANTAJ

    Cotidianul Evening Standard scrie ca rezilierea contractului lui Mutu nu afecteaza foarte mult clubul Chelsea din punct de vedere financiar. "Desi a platit pentru el 15,8 milioane de lire sterline (22,5 milioane de euro) in vara anului 2003, Chelsea considera ca principiile sunt mai importante decat banii pe care i-ar pierde, declarandu-l jucator liber de contract. Dar Mutu era in al doilea an al unui contract pe cinci sezoane. Astfel, clubul a beneficiat deja de 3 milioane de lire sterline din valoarea jucatorului roman". Ziarul precizeaza ca, in plus, Chelsea va scapa de obligatia de a-i plati lui Mutu un salariu estimat la 3 milioane de lire sterline pe an (circa 60.000 de lire sterline pe saptamana). "Aceasta inseamna o economie de 12 milioane de lire sterline in urmatorii patru ani. Surse din cadrul clubului Chelsea sustin ca gruparea si-a rezervat dreptul de a solicita o compensatie in cazul in care fotbalistul nu este suspendat de FA si primeste o a doua sansa". Potrivit The Sun, Mutu va continua sa-si primeasca salariul o perioada nedeterminata in concordanta cu regulamentele federatiei engleze.
  • ×