x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nastase, pas cu pas în ziua condamnării. Reconstituirea unei zile dezastruoase : 20 iunie în Zambaccian nr.16

Nastase, pas cu pas în ziua condamnării. Reconstituirea unei zile dezastruoase : 20 iunie în Zambaccian nr.16

de Dan Constantin    |    26 Iun 2012   •   07:50
Nastase, pas cu pas în ziua  condamnării. Reconstituirea unei zile dezastruoase : 20 iunie în Zambaccian nr.16

Venise Ziua Z in ‚,Trofeul calitatii’’ .Un proces care i-a mincat celebrului locatar din Zambaccian nr 16 sase ani din viata, care l-a adus in fata instantei supreme in peste o suta de sedinte si in alte seci de audieri la DNA. Era ultima zi pentru trupa lui Morar sa scape de dezastrul unei achitari. Covorul rosu spre Jilava il pusese cu mare sarg Macovei&co inca din momentul numirii la Justitie.

Dusmanii lui il asteptau sa paseasca pe el Nastase, simbolul coruptiei cum il numise procurorul in rechizitoriu.Avea deja o condamnare data de completul de trei. Doi la unu pentru doi ani de inchisoare – unul de la Ionut Matei, alt an de la Ioana Bogdan,consiliera lui Morar.

Acum, cinci doamne judecatoare puteau sa-l absolve de invinuirile din dosarul politic. Dar puteau sa-l si condamne. Asta insemna ca 20 iunie, ziua care incepea, putea fi ultima zi de libertate pentru Adrian Nastase. In citeva ore avea sa afle daca va deveni Nastase Adrian.Acestea erau gandurile care il framantau pe fostul premier care se comporta normal, voia sa dea senzatia de calm pentru cei ai casei. S-a barbierit cu grija, asa cum o facea in fiecare zi. S-a imbracat cu o camasa alba, impecabil calcata, asortata cu pantalon negru cu dunga perfecta.

Ziua cea mai lunga a inceput,ca de obicei, cu lectura ziarelor. Se retragea in biroul de la etajul trei, in universul informational. Editorialul din Jurnalul National era la locul lui, trimis cu o zi inainte, marti la prinz, Gabrielei Antoniu. Ajunsese la 354 de editoriale in publicatia in care isi exprima liber gandurile, ideile, cu o disciplina de redactor harnic si disciplinat.Titlul transmitea o ingrijorare - A obosit ideea europeana?a cautat sa vada ,,ratingul’’, cati oameni ii citisera articolul. Accepta parerile contra , se obisnuise si cu injuraturile grobiene programate ale postacilor care il voiau terminat, condamnat, mort. Isi bea ceaiul de fructe cu inghitituri mici. Voia parca sa traga de timp, nu-i era in obicei.Dana i-a simtit incordarea, se stiau ca doua carti deschie, se intelegeau din privire si fara cuvinte.

Pe la zece si jumatate a coborit in bucatarie, a mincat ceva, ca sa fie un fel de mic dejun, obligat de diabet, nu de foame. Era cu telefonul linga el, nu raspundea decit la apelurile avocatilor.

Hotarisera sa nu mearga la instanta. Ii era lehamite de strada Batistei, de cladirea inaltei curti , de cohorta de televiziuni care il vinau pentru declaratii.Preluase maestul Cazacu sarcina ingrata .S-a intors in biroul de la trei. A cautat stirile din Grecia, veneau in valuri de la Atena.Fusese acolo in urma cu doua luni la alegeri , Papandreou si Samaras ii erau prieteni.Consemneaza pe blog stirea formarii guvernului Samaras la care adauga un comentariu pe care , acum la reconstituirea zilei de 20 iunie il inteleg in sensul unei hotariri sumbre, deja luate.’’ Nu vreau sa relatez chiar toate intalnirile pe care le-am avut cu Samaras. Aceasta este ULTIMA PE CARE V-O PREZINT’’.

A preluat pe blog un lung pasaj din ‚,Romania dupa Malta’’ care consemna intalnirea cu ministrul de externe Samaras din vizita de la Atena- 17-18 martie 1992. Trecusera de atunci 20 de ani de urcusuri, de mari lupte politice, de victorii si de infringeri,de tradari si de pierderi de iluzii.Lectia Greciei sa-l fi influentat pe Nastase, sadindu-i si alimentind tragedia asumata?

In casa nervozitatea tuturor crestea ca o acumulare de grizu.Afara, in strada dupa ora 12 incepusera sa apara televiziunile. Meticulosi, tehicienii aranjau camerele, cablurile, voiau sa prinda unghiul cel mai bun.Stiau deja ce nu se anuntase oficial la Inalta Curte?Citeva comentarii aparute pe site-uri anticipau verdictul dar in casa nimeni nu putea accepta condamnarea.Orele trec si mai greu, avocatii nu mai transmiteau nimic..Timpul parca intepenise , se lichefia in zapuseala amiezii.Cutuma Inaltei Curti spune ca anunturile de sentinte se fac intre orele 12-14. De ce intirziau?Deliberau sau voiau sa dea impresia de verdict bine cumpanit?Mai degraba asteptau ora de maxima audienta. Crede cineva ca judecatoarele au citit cele 38 ooo de file ale dosarului ,,Trofeul calitatii’’?.Intrebari fara raspuns.

Vestea rea a cazut putin dupa ora 18. Ca o ghilotina:Nastase condamnat doi ani de inchisoare cu executare.Definitiv, irevocabil.CONDAMNATUL ERA SINGUR IN BIROUL DE LA TREI. A aflat noul lui statut intre cartile lui, intre tablourile pe care le-a privit de mii de ori, tocite cu admiratie.Cartile de drept erau o batjocura la situatia lui juridica;condamnat politic in fapt dar in acte doar condamnat. NU PUTEA SA ACCEPTE URIASA NEDREPTATE, EROAREA JURIDICA GRAVA.

Dana a intrat in camera. L-a gasit incruntat, sumbru, stind in picioare in fata televizorului.Lasati-ma sa diger stirea, i-a spus Danei,transmitind apropiatilor ca vrea sa fie singur. Urmeaza multele momente de singuratate din biroul lui in care a stat aproape fara intrerupere pina la momentul venirii politistilor. Familia nu a stiut cu cine a vorbit, ce a facut, ce a scris in acele ore. Marele mister nu il va dezlega decit Adrian Nastase, daca o va face vreodata.La ora 23 au sosit politistii. PARTEA A DOUA a reconstituirii, urmeaza in citeva ore. Unde s-a impuscat, si in ce circumstante s-a produs evenimentul?

×