Romania se gaseste in cel mai critic moment al aderarii europene. Comisarul Gunther Verheugen i-a cerut cat se poate de clar premierului Nastase "oprirea exportului de copii", iar baroneasa Emma Nicholson a solicitat oficial intreruperea negocierilor cu Romania.
Autoritatile romane au reusit sa-i scoata din minti pe responsabilii Uniunii Europene cu scandalul celor 105 copii infiati "ilegal" de catre familii din Italia. Asa se face ca, intr-un gest fara precedent in istoria altor state candidate, comisarul european pentru extindere, Gunther Verheugen, i-a scris o telegrama nu tocmai prietenoasa premierului Adrian Nastase.Banii inapoi Verheugen a avertizat ca, daca Romania nu pune capat exportului de copii, aderarea sa la Uniunea Europeana (UE) va fi blocata, iar fondurile de ajutor acordate tarii noastre vor fi suspendate. Potrivit cotidianului britanic "The Telegraph", comisarul a notat de asemenea ca Guvernul roman nu a reusit sa indeplineasca "criteriile politice" legate de respectarea drepturilor omului. Verheugen ameninta ca va obliga Romania sa returneze ajutoarele acordate deja, daca Bucurestiul nu ofera justifica ri pentru actiunile legate de adoptiile catre Italia. Gazetarul de la "Telegraph" sustine ca la mijloc sunt ajutoare a caror valoare depaseste 60 de milioane de euro.
Baroneasa da comunicate Fiind vorba despre adoptii, jurnalistii britanici nu puteau sa nu stea de vorba si cu baroneasa Emma Nicholson, raportor pentru Roma nia in Parlamentul European. De altfel, Nicholson a cerut ieri oficial stoparea negocierilor Romaniei la UE, intr-un comunicat remis agentiei France Presse. "Uniunea Europeana ar trebui sa suspende negocierile cu Romania, cel putin pana cand procesul de reforma este pus pe picioare", a declarat baroneasa. Raportorul, care a formulat mai multe amendamente critice la raportul pe care Parlamentul European urmeaza sa-l adopte la 19 februarie, pune pentru prima data sub semnul intrebarii respectarea de catre Romania a "criteriilor politice" impuse de UE viitorilor membri. Potrivit baronesei, Guvernul roman ar trebui "sa atace si mai mult problema coruptiei si pe cea a respectarii drepturilor copiilor".
Masinaria bine unsa Evident, supararea Emmei Nicholson a fost provocata tot de cazul celor 105 copii infiati in Italia. Baroneasa a precizat pentru "The Telegraph" ca in Romania a fost dezvoltata o adevarata industrie a abuzurilor fata de minori. In zece ani, peste 3.000 de copii au fost expediati pentru adoptie, aducand venituri de milioane de euro agentiilor si intermediarilor. Unii dintre micuti fusesera furati, scrie publicatia britanica, amintind in context si scandalul "bebelusilor vii" de la maternitatea din Ploiesti. Nicholson are pareri foarte critice legate de modul in care sunt protejati copiii in Romania: "Avem de-a face cu o masinarie bine unsa. Exista o colaborare intre agentiile de adoptii si oficialii corupti. Tribunalele sunt corupte. (...) Nu exista dosare. Copiii sunt numere intr-un computer". (LAVINIA TUDORAN MARINA CONSTANTINOIU)
Nastase spune ca scrisoarea e veche Premierul Adrian Nastase (foto) a declarat ca a primit, in urma cu cinci-sase zile, o scrisoare din partea comisarului european pentru Extindere, Gunther Verheugen, si ca i-a trimis deja un raspuns la inceputul acestei saptamani. Nastase a spus ca nu poate face public inca textul scrisorii pentru ca, deocamdata, nu are acordul lui Verheugen. Interesant este ca, doar cu cateva ore inainte ca Nastase sa faca o asemenea declaratie, ministrul Integrarii Europene, Alexandru Farcas, sustinea ca scrisoarea se afla in studiu la Guvern. (Monica Iordache)
Telegrama e in studiu Guvernul roman va raspunde in cel mai scurt timp scrisorii lui Verheugen. Ministrul Integra rii Europene, Alexandru Farcas (foto), a declarat ca scrisoarea este analizata de Guvern, urmand sa fie elaborat "un raspuns detaliat" ce va fi trimis in cel mai scurt timp. El a adaugat ca este vorba despre o chestiune serioasa si exista elemente "solide, reale", care vor fi prezentate intr-un raspuns "corespunzator". "In raportul de tara al CE pe 2003 s-a confirmat ca situatia generala a sistemului de protectie a copilului in Romania s-a ameliorat ", a spus ministrul Integra rii. (Monica Iordache)
Frunda este optimist "Raportul privind Romania este obiectiv si constatarile lui Arie Ostlander sunt conforme cu realitatea", ne-a declarat ieri senatorul UDMR Gyorgy Frunda, intors de la Bruxelles. Dar "amendamentul are sanse mici" sa fie aprobat de Parlamentul European, a asigurat acesta. "Avem probleme in domeniul justitiei, cat si in domeniul legislatiei impotriva coruptiei, dar aceste constata ri nu pot duce la concluzia suspendarii formei de negociere de integrare a Romaniei in UE", a aratat Frunda. (Camelia Ionescu)
Corespondenta privata Contactat de "Jurnalul National", asistentul comisarului european pentru Afaceri Externe, Chris Patten, Diego de Ojeda, ne-a declarat: "Scrisoarea a fost trimisa in urma cu cateva zile si nu am primit inca un raspuns. Comisia Europeana este ingrijorata ca Romania nu respecta complet drepturile copiilor care sunt dati spre adoptie internat ionala. Speram ca vom primi un raspuns de la premierul roman. Este corespondenta privata si nu poate fi facuta publica". (Irina Cristea)
PUR: "Oostlander, victima manipularii opozitiei din Romania" Secretarul general al Partidului Umanist, Codrut Seres, a afirmat ieri ca europarlamentarul Arie Oostlander este victima unei manipulari politice venite din tara, desi aceasta nu absolva Romania de fondul problemei ridicate de parlamentarul olandez. Potrivit acestuia, atitudinea lui Oostlander nu ar avea nici un beneficiu pentru Parlamentul European, parlamentarul cazand in capcana ce i-a fost intinsa de opozitia din Romania. (Oana Stancu)