x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O afacere gigantică

O afacere gigantică

06 Iun 2008   •   00:00
O afacere gigantică

De la o ediţie la alta, sumele care se vehiculează în cadrul turneelor finale aproape se dublează.



De la o ediţie la alta, sumele care se vehiculează în cadrul turneelor finale aproape se dublează.

Dacă în urmă cu două decenii părea de neînchipuit ca o reprezentativă calificată să primească mai mult de 600.000 de dolari pentru acoperirea cheltuielilor de participare, echipele naţionale aflate anul acesta la CE vor încasa nu mai puţin de 7,5 milioane de euro de fiecare, ceea ce înseamnă că este vorba de o suplimentare cu 40% faţă de ediţia precedentă, din Portugalia! Concret, UEFA va pune la bătaie o sumă totală de 184 de milioane, din care 64 de milioane vor fi împărţite de participante exclusiv pe baza rezultatelor.

CURG BANII. Algoritmul după care banii vor intra în bugetele federaţiilor participante este unul simplu. În faza grupelor, o victorie va fi recompensată cu un milion de euro, iar pentru un egal se vor primi 500.000 de euro. Mai departe, cele opt echipe calificate în sferturile de finală vor încasa suplimentar cîte două milioane, iar un loc în semifinalele de la Euro-2008 va aduce trei milioane. În sfîrşit, participarea în ultimul act al competiţiei va fi răsplătită cu 4,5 milioane de euro, pentru ca viitoarea campioană continentală să ia potul cel mai mare, respectiv 7,5 milioane de euro.

Într-un caz absolut ideal, echipa care va cuceri titlul european şi-ar putea rotunji veniturile cu maximum 23 de milioane de euro, asta, bineînţeles, dacă ar cîştiga toate partidele de la Euro-2008! Pentru un termen de comparaţie cît mai exact, actuala campioană europeană, reprezentativa Greciei, care în grupă a înregistrat o victorie, un egal şi a suferit o înfrîngere, nu a atins plafonul de 17,7 milioane de euro distribuit campioanei Europei la ediţia din 2004.


1

milion euro victoria în grupă

500

mii euro egal în grupă

2

milioane euro calificare în sferturi

3

milioane euro calificare în semifinale

4,5

milioane euro calificare în finală

7,5

milioane euro campioana europeană

×
Subiecte în articol: milioane ediţie specială