x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O scrisoare „pierdută” de la Băsescu spre CSM

O scrisoare „pierdută” de la Băsescu spre CSM

de Adriana Oprea-Popescu    |    10 Noi 2011   •   21:00
O scrisoare „pierdută” de la Băsescu spre CSM

'Am venit sa va mai atentionez asupra unui lucru care mie mi se pare grav, extrem de grav', le atragea atentia presedintele Basescu magistratilor prezenti la reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei. 'Stiti ca exista obiceiul celor care pierd licitatii sa se duca in instante si, de pe locul sase, doamna, domnul judecator sa il scoata castigator - sau de pe locul doi sau trei.

Vreau sa stiti reactiile Comisiei Europene in ultima vreme: «Nu puneti in aplicare aceste hotarari. Noi nu va mai finantam proiectele in care justitia a stabilit cine este castigatorul». Atentie!'. Si ne imaginam ca magistratii au si impietrit pe scaune, in vreme ce presedintele continua: 'Chiar ieri s-a primit o scrisoare legata de o licitatie pentru un tronson de autostrada. (N.red - Care) a spus: «Da, daca asa a spus justitia, finantati din bani de la buget, dar nu cu bani europeni». Este a doua astfel de reactie a Comisie Europene in timp foarte scurt. Deci, si justitia trebuie sa inteleaga ca nu se poate substitui la nesfarsit Executivului.'

Din toata tirada presedintelui, justita n-a inteles decat ca asista la prezentarea unui rechizitoriu fara probatoriu. A doua zi, pe 4 noiembrie, Consiliul Superior al Magistraturii a trimis o solicitare Administratiei Prezidentiale pentru a obtine detalii legate de acea scrisoare a Comisiei Europene. A trecut de atunci o saptamana, timp in care, daca ar fi existat vreun raspuns, presedintele Basescu l-ar fi putut dicta pe litere secretarei. Iar curierul l-ar fi putut duce, parcurgand taras distanta dintre sediile celor doua institutii. Cotroceniul nu se simte dator sa probeze gravele acuzatii facute la adresa magistratilor. Insa CSM asteapta in continuare.

'Au fost facute afirmatii publice, noi am luat decizia sa solicitam acele documente la care face referire domnul presedinte', declara Horatius Dumbrava, presedintele CSM, intr-un interviu acordat Jurnalului National. 'Cand vom avea acele documente, le vom analiza, le vom verifica si, daca se pune problema, vom sesiza Inspectia Judiciara. Suntem in momentul la care noi asteptam aceste relatii de la Administratia Prezidentiala'.

Presedintele CSM intuieste insa despre ce licitatie este vorba. Si, in plus, explica cum de si-a permis o instanta sa suspende ordinul de revocare a sefului IPJ Giurgiu, ordin dat de ministrul de Interne Igas. Horatius Dumbrava arata si unde greseste presedintele Basescu atunci cand le cere judecatorilor care pronunta hotarari judecatoresti legate de drepurile salariale sa indice si sursa de finantare. Cititi toate aceste raspunsuri, dar si alte dezvaluiri, in editia tiparita de astazi a 'Jurnalului National'.

×