x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Omar Hayssam a fost retinut de Politie

Omar Hayssam a fost retinut de Politie

06 Apr 2005   •   00:00

Luat la Intrebari - Omul in jurul caruia s-au tesut scenarii a ajuns pe mana Parchetului

Controversatul om de afaceri siriano-roman Omar Hayssam a fost arestat. El este cel care, in urma cu o saptamana, a lansat zvonul ca a fost sunat de "persoane neidentificate" din Irak, care i-au cerut suma de patru milioane de dolari, drept rascumparare pentru eliberarea celor trei ziaristi romani rapiti in Irak si a unui al patrulea cetatean, romano-irakiano-american, disparut o data cu romanii.
  • de MARINA CONSTANTINOIU
  • PROBLEME. Hayssam, audiat "pentru comiterea unor fapte prevazute de legea penala"

    Omar Hayssam a fost ridicat de politisti in jurul orei 19:00, Presedintia Romaniei anuntand prima vestea. Potrivit purtatorului de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, "alte actiuni conexe se derulau la Bucuresti si Bagdad". La scurt timp dupa acest anunt, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat retinerea pentru 24 de ore a lui Omar Hayssam, pentru "comiterea unor fapte prevazute de legea penala". Hayssam va fi dus in fata unui judecator al Tribunalului Bucuresti, care va hotari daca va emite sau nu un mandat de arestare preventiva pe numele acestuia. Surse judiciare, citate de Mediafax, au precizat ca, dupa arestarea lui Hayssam, in sediile firmelor acestuia din Soseaua Stefan cel Mare si Bulevardul Poligrafiei s-au facut descinderi.

    COMPLICELE. Mohamed Munaf, omul de afaceri cu tripla cetatenie, luat ostatic in Irak, alaturi de ziaristii romani, considerat complicele lui Omar Hayssam, este dat disparut, potrivit unor surse de la Bagadad. Munaf este cercetat si el de Parchet pentru infractiuni economice, sustin surse judiciare.

    Parchetul instantei supreme sustinea, intr-un comunicat preluat de Mediafax, ca, pentru moment, nu poate furniza informatii suplimentare, "din cauza complexitatii si problematicii cauzei".

    AUDIERI IN NOAPTE. Omar Hayssam era audiat, ieri seara, de procurorii Serviciului de macrocriminalitate economico-financiara al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, din cadrul Parchetul Instantei Supreme, informeaza surse judiciare, citate de Mediafax. Hayssam era audiat in pre-zenta avocatului sau, Viorel Spanu. Potrivit surselor citate, el era audiat, printre altele, in legatura cu achizitionarea unor masini in sistem leasing si privind destinatia pe care au avut-o sumele obtinute din aceste tranzactii. PICCJ a anuntat apoi ca Hayssam a fost retinut pentru "comiterea unor fapte prevazute de legea penala". Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, urmarirea penala in cazul Hayssam este instrumentata de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), sirianul putand fi inculpat si pentru infractiuni privind siguranta nationala.

    ANTECEDENTE. In luna noiembrie a anului trecut, la sediile firmelor lui Omar Hayssam si ale unui frate al acestuia, Mohamed (fugit din tara cu un milion de dolari) au fost facute mai multe descinderi. Anterior, dosarul se aflase la Parchetul National Anticoruptie, care si-a declinat competenta in favoarea PICCJ.

    Omar Hayssam - prieten cu Mohamed Munaf, cel care i-a insotit pe cei trei ziaristi romani care au disparut in Irak - a declarat ca a primit, martea trecuta, dimineata, doua telefoane de la o persoana necunoscuta care i-ar fi cerut patru milioane de dolari drept rascumparare. El sustinea ca persoana respectiva vorbea araba cu accent irakian.

    Controversele privindu-l pe omul de afaceri nu s-au rezumat numai la business-ul lui si legaturile cu lumea politica, in special cu fostul partid de guvernamant, pe ale carui liste era sa fie trecut, pentru a intra in actualul Parlament, ci si la starea de sanatate mintala a sirianului. Surse medicale declarau pentru MEDIAFAX, saptamina trecuta, ca Omar Hayssam a fost spitalizat de mai multe ori pentru tulburari afective. Astfel, el a fost internat, in perioada 20-29 decembrie 2004 si apoi 3 ianuarie-28 martie, la Spitalul de neuropsihiatrie "Alexandru Obregia" din Bucuresti. Practic, el a fost externat in ziua in care cei trei jurnalisti romani si partenerul sau, Mohamed Munaf, au fost rapiti la Bagdad.

    CLARIFICARE

    "Atat timp cat anuntul retinerii lui Omar Hayssam a fost facut de la Cotroceni, e clar ca are legatura cu actiunea de recuperare a celor trei ziaristi"
    Adriana Saftoiu,
    Purtator de cuvant al Presedintiei

    A AJUNS LA PSIHIATRU
    Omar Hayssam a fost dus asta-noapte, dupa audieri, la sectia de psihiatrie a spitalului Ministerului de Interne, au declarat surse judiciare. Dupa ce a fost retinut pentru 24 de ore, sirianul a fost dus in fata medicilor pentru un control general al starii lui de sanatate, in conditiile in care de-a lungul timpului a fost inregistrat cu cateva zeci de afectiuni psihice. El si-a petrecut apoi prima noapte de incarcerare in arestul IGP, iar in cursul zilei de astazi va fi dus la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva. Omar Hayssam este acuzat si a fost retinut pentru infractiuni de natura economica, savarsite prin intermediul grupului de firme Manhattan. Surse judiciare au declarat ca este vorba despre spalare de bani, inselaciune si evaziune fiscala. (Miruna Pasa)

    Imperiul lui Omar


  • de ELIZA POPA
  • Principalele afaceri ale lui Omar Hayssam in Romania sunt cele cu cherestea si alte produse lemnoase, ape minerale si sucuri, respectiv comertul cu masini. Structura sa economica de tip holding, Manhattan Grup, are aproximativ 5.000 angajati si a inregistrat, in 2004, o cifra totala de afaceri de aproximativ 90 de milioane de dolari. Intr-un scurt rezumat, Omar detine 90% din actiunile companiei care administreaza complexul City Center (dealer Daewoo), producatorul de ape minerale si sucuri Bucovina Enterprises, precum si firma de comert Rio Bucovina Distribution.

    LEMN SI PIETE. Omul de afaceri sirian, cu cetatenie romana, mai are in proprietate fabrica de cherestea Foresta Nehoiu, aflata in reorganizare judiciara, dupa divizarea prealabila a ei in cinci filiale, fiecare cu control propriu, si ulteior mutarea scriptica a sediului social la Bucuresti. O vreme, de Foresta Nehoiu, s-ar fi ocupat, conform liderilor sindicali, fratele sau Mohamed. Prelucrarile brute si fabricarea produselor din lemn au cea mai mare pondere in cifra totala de afaceri a grupului, prin firmele Best Wood (12 milioane de dolari, cifra de afaceri in 2002) si Best Wood Production (peste 5 milioane de dolari, in acelasi an), ambele din Bacau. Se ocupa de exploatarea si, respectiv, de fabricarea produselor din lemn stratificat. Prin Best Wood, Omar controleaza si pietele bucurestene Amzei si 1 Mai. L’Art Oriental, companie producatoare de mobila si decoratiuni in stil oriental, inchide cercul.

    REAL ESTATE. Ogharit Trading, firma reprezentata de Omar Hayssam, a achizitionat de la APAPS Baneasa SA (fosta IPRS), societate producatoare de componente electronice, marea miza fiind insa cele 16 hectare de teren detinute in Baneasa-Pipera, baza unui viitor parc rezidential.

    Fratele lui Omar - Evazionist si spalator de bani


    Unul dintre fratii omului de afaceri Omar Hayssam, Mohamed (34 ani, din Tadmor - Siria), a fugit din tara cu o suma estimata intre 1 si 2,8 milioane de dolari, in perioada in care era administratorul unei fabrici de cherestea din comuna Beresti Tazlau, judetul Bacau. Acesta a parasit Romania dupa ce organele de ancheta incepusera sa descinda la firmele lui Hayssam din Bucuresti.

    EVAZIONIST. Inainte de asta, insa, in perioada 1 ianuarie-27 iunie 2003, Mohamad Omar a importat marfuri in valoare de peste 76 miliarde lei, la preturi subevaluate, pe care le-a vandut in sistem en-gross, sustin surse judiciare. El a devenit acuzat intr-un dosar complex de evaziune fiscala. Pentru a nu achita taxele si impozitele aferente diferentei dintre preturile din facturile de import si preturile de vanzare en-gross de pe piata interna, sirianul a intocmit facturi fiscale de vanzare in care a consemnat ca beneficiari firme inexistente sau societati fantoma, prejudiciind bugetul de stat cu peste 30 de miliarde de lei.

    ANIHILAT. De asemenea, potrivit unor surse judiciare, Mohamad a avut legaturi cu sirianul Omar Chama, liderul unui grup de arabi care a transferat ilegal din Romania in banci din strainatate 62 milioane de dolari si aproape 3 milioane de euro. Grupul condus de Omar Chama (la randu-i arestat) si anihilat de politisti in august 2004 a folosit 19 firme fantoma pentru a realiza transferurile, un numar total de 89 societati comerciale fiind implicate in spalarea de bani. Ei au fost depistati de politisti in 24 august 2004, cand anchetatorii au descoperit ca, prin intermediul a 15 firme fantoma, in aproape o luna, acesta transferase din Rom‚nia, in banci din strainatate, peste 7 milioane de dolari.

    RELATII MARI. Mohamad Hayssam a avut relatii de afaceri (fiind chiar asociat) cu Sergiu, fiul chestorului de politie Dumitru Sorescu, taman in perioada in care fostul sef al IGP "lupta" oficial cu mafia arabeasca. Sergiu Sorescu a fost asociat cu Mohamad Hayssam - in firma General Group SRL - si Ogharit Trading, ultima fiind acuzata ca a nenorocit IPRS Baneasa. Din noiembrie anul trecut, Mohammad Munaf, disparut alaturi de cei trei jurnalisti romani in Irak, a devenit administrator al firmei Forex-Bac, in locul fugarului Mohamad Omar. (Eliza Popa, Radu Croitoru)
    ×