Daca o sa intrati intr-un magazin de cosmeticale si o sa vedeti cumva printre numele renumite ale parfumurilor de firma si etichete pe care scrie Chardonnay, Cabernet, Merlot, Riesling sau Sauvignon Blanc, sa nu va faceti griji. Nu ati gresit magazinul si nici producatorul nu a gresit etichetele. Pur si simplu aveti in fata parfumuri cu aroma de vin.
Multi dintre adevaratii “conaisseurs' in materie de vinuri vor ridica sceptici din spranceana la auzul acestei inovatii americane din domeniul parfumului. Pentru ca, nu-i asa, orice iubitor de vin stie ca parfumul si toate rubedeniile sale precum apa de colonie, deodorantul si altele asemanatoare sunt inamicii oricarei degustari oenologice ca la carte. Nimic nu trebuie sa disturbe discernamantul olfactiv al degustatorului, pentru ca vinul sa se deschida, sa iasa la rampa cu toata simfonia lui de arome.
O adevarata “alchimista' a parfumurilor, Kelly Jones (din Statele Unite) a reusit insa sa impace cumva acesti dusmani de moarte si sa creeze cinci fragrante unice si pline de savoare. Interesant este ca ideea crearii acestora i-a venit chiar in momentul in care intre cei doi inamici – vinul si parfumul – se dadea o lupta pe viata si pe moarte. Adica... la o degustare de vinuri.
Kelly, care are o pasiune pentru vinurile fine, de calitate, a tinut mortis sa mearga la o degustare adevarata. Dar, ca un creator de parfumuri ce este, nu a putut renunta la cele doua fas-uri de parfum la incheieturile mainilor. In mijlocul degustarii, aromele de vanilie ale parfumului se amestecau cu cele ale vinurilor si, chiar in momentul in care se intreba de unde vine acest miros suav, somelierul de serviciu a intrebat nervos: “Cine e dat cu parfum in sala de degustare?'. Desigur, a fost un moment penibil pentru Kelly, dar a realizat de unde aparuse acea aroma si s-a gandit ca ar merita sa incerce sa impace cele doua mirosuri. Imediat dupa degustare, a luat cu ea in laborator cateva sticle de vin si s-a jucat cu aromele pana cand a fost multumita de cele cinci fragrante obtinute.
Practic, acestea nu fac decat sa scoata in evidenta buchetul de arome pe care fiecare vin in parte il are. “M-am intors in laboratorul meu cu cinci dintre sticlele mele de vin preferate, de la rosu la alb, si am sorbit cate o gura de vin, am mirosit si am adulmecat pana cand am reusit sa amestec mirosuri care cuprindeau notele fiecarei varietati de vin. Parfumurile astfel obtinute, date la incheietura mainii, sporesc nuantele suave din pahar si, combinate cu o inghititura de vin, trezesc la viata toate simturile', scrie americanca pe site-ul ei.
Sunt curioasa ce i-ar mai spune acum somelierii...!