x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Horodniceanu, spălat de CSM. Procurorii l-au scos basma curată pe fostul șef al DIICOT în litigiul cu Inspecția Judiciară

Horodniceanu, spălat de CSM. Procurorii l-au scos basma curată pe fostul șef al DIICOT în litigiul cu Inspecția Judiciară

de Ion Alexandru    |    09 Noi 2023   •   08:00
Horodniceanu, spălat de CSM. Procurorii l-au scos basma curată pe fostul șef al DIICOT în litigiul cu Inspecția Judiciară

Fostul procuror-șef al DIICOT, Daniel Constantin Horodniceanu, trimis în judecată disciplinară de către Inspecția Judiciară după evenimentele din trafic, când s-a lăudat în fața unor polițiști cu legitimația de procuror, nu va fi sancționat.

 

Secția de Procurori de la CSM a decis, după mai multe amânări, să respingă acțiunea disciplinară, constatând că acesta nu se face vinovat de nicio abatere. Horodniceanu a cerut chiar să-i fie plătite cheltuielile de judecată aferente acestui proces de la CSM, însă pretenția sa a fost respinsă, ca inadmisibilă. Soluția celor de la CSM este diametral opusă unei alteia, din primăvară, când, pentru același gen de abateri disciplinare, un procuror de la Slobozia a fost exclus din magistratură.

Dosarul 5/P/2023, în care vicepreședintele CSM Daniel Constantin Horodniceanu a fost trimis, încă dinaintea vacanței judecătorești, în judecată disciplinară, a fost soluționat, ieri, de către Secția de Procurori de la CSM, pe care, de altfel, o prezidează chiar Horodniceanu, prin respingerea acțiunii disciplinare a Inspecției Judiciare exercitate împotriva acestuia. Astfel, procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii au decis să „respingă acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară împotriva pârâtului procuror Daniel Constantin Horodniceanu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, sub aspectul săvârșirii abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 271 literele «a» și «m» din Legea nr. 303/2022 privind Statutul judecătorilor și procurorilor”.

Fostul șef al DIICOT a mers chiar și mai departe în acest proces, cerând, pe lângă respingerea acțiunii Inspecției Judiciare, și acordarea cheltuielilor de judecată. Această cerere a fost, însă, respinsă, ca inadmisibilă. 

Hotărârea Secției pentru procurori de la CSM nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs, de către Inspecția Judiciară, la Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

Două acuzații care se pedepsesc aspru în Statutul Judecătorilor și Procurorilor

 

În urma acțiunii disciplinare exercitate de inspectorii judiciari, s-a constatat, în această speță, că, fiind oprit în trafic de un echipaj al Poliției Rurale, Daniel Horodniceanu „s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziție umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să-l aibă în public orice magistrat”. Inspecția Judiciară arată, în materialul transmis CSM, că aceste fapte constituie abatere disciplinară prevăzută de articolul 271, litera „a” din Legea 303/2022, raportat la articolul 104 din Legea nr. 161/2003, republicată, cu modificările ulterioare. Potrivit textelor de lege citate, constituie abatere disciplinară încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții, sub aspectul faptului că „magistraților le este interzisă orice manifestare contrară demnității funcției pe care o ocupă ori de natură să afecteze imparțialitatea sau prestigiul acesteia. 

A doua acuzație adusă lui Horodniceanu era, însă, mult mai serioasă și s-ar fi putut solda cu o sancțiune aspră. Astfel, inspectorii judiciari vorbesc despre faptul că, de asemenea, „în timpul interacțiunii cu agenții de poliție, Daniel Horodniceanu și-a declinat și afirmat repetat faptul că este procuror, a amenințat cu repercusiuni ulterioare, prin implicarea superiorilor agenților de poliție, sugerând că ar avea relații sau influență, cu scopul de a primi un tratament favorabil și de a-și rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toți cetățenii”. 

De data aceasta, aici, ar fi fost încălcată litera „m” a articolului 271 din Legea 303/2022, conform căreia constituie abatere disciplinară „folosirea funcției deținute pentru a obține un tratament favorabil din partea autorităților sau intervențiile pentru soluționarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toți cetățenii”.

 

Episodul care l-a adus pe fostul șef DIICOT în această situație

 

Reamintim că, în mai 2023, Daniel Horodniceanu a fost oprit în trafic de doi polițiști de la Poliția Rurală, pe raza județului Iași, moment în care vicepreședintele CSM s-a arătat foarte deranjat că polițiștii respectivi nu știau cine este. Redăm câteva dintre pasajele dialogului surprins pe înregistrare, chiar de membrii patrulei respective:

  • Daniel Horodniceanu: „Sunt procuror-șef Horodniceanu de la Crimă Organizată. Nu mă cunoașteți? Dar de ce nu mă cunoașteți oare? Pe mine mă cunoaște toată poliția din județ”.

  • Polițist: „V-am oprit pentru că ne-ați depășit fără a efectua semnalul regulamentar. V-am văzut în oglindă”

  • Horodniceanu: „Terminați-o cu prostiile. Dumneavoastră nu știți cu cine vorbiți. (…) Dar ce faceți dumneavoastră la ora asta? Faceți patrulă pe strada principală dintr-un sat? O să vorbesc cu șeful IPJ-ului. (…) Dumneavoastră căutați hoții pe câmp. Trebuie să vă învăț eu să vă faceți treaba sau ce? Vreți să vă învețe procuratura? (…) Dumneavoastră m-ați oprit pentru că am avut tupeul să vă depășesc. Dumneavoastră faceți cu mine chestii de genul ăsta? Nu văd cum aveți tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de crimă organizată a țării ăsteia!”.

Mai mult, Daniel Horodniceanu le-a atras atenția polițiștilor că a avut un rol determinant în creșterea salariilor din Poliție, în anul 2016, cu 15 la sută, după ce a vorbit personal cu Gabriel Oprea.

 

 

Precedentul Vasilescu, de la Slobozia, soldat cu excluderea din magistratură

 

Recent, chiar sub conducerea lui Daniel Horodniceanu, Secția pentru procurori de la CSM a sancționat o astfel de abatere disciplinară cu excluderea din magistratură a unui procuror. Este vorba despre o Hotărâre adoptată la data de 22 februarie 2023, prin care i-a fost aplicată lui Mihai Laurențiu Vasilescu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia, sancțiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură, pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99, literele „a”, „n” și „t” din Legea 303/2004, forma anterioară a statutului judecătorilor și procurorilor. La litera „n”, fapta pentru care Vasilescu a fost exclus din magistratură se referea exact la „folosirea funcției deținute pentru a obține un tratament favorabil din partea autorităților sau intervențiile pentru soluționarea unor cereri, pretinderea sau acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limitele cadrului legal reglementat pentru toți cetățenii.

Potrivit articolului 273 din Legea 303/2022, sancțiunile disciplinare aplicabile judecătorilor și procurorilor pornesc de la avertisment, diminuarea indemnizației de încadrare brute cu până la 25% pe o perioadă de până la un an, mutarea disciplinară pentru o perioadă efectivă de la unul la trei ani la o altă instanță sau la un alt parchet, chiar de grad inferior, dar pot ajunge la retrogradarea în grad profesional, suspendarea din funcție pe o perioadă de până la 6 luni sau chiar la excluderea din magistratură.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×