x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Profesorii au cerut majorări de salarii, dar s-ar putea trezi fără bani 

Profesorii au cerut majorări de salarii, dar s-ar putea trezi fără bani 

de Diana Scarlat    |    09 Feb 2023   •   05:45
Profesorii au cerut majorări de salarii, dar s-ar putea trezi fără bani 

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” anunță că există riscul ca angajații din învățământ să-și nu primească salariile la timp, după ce firma SIVECO s-a scindat, iar contractul cu firma care a preluat bazele de date încă nu a fost semnat de Ministerului Educației.

Cei peste 300.000 de salariați din învățământ ar putea rămâne fără bani, dacă nu se găsește soluția juridică prin care să li se plătească veniturile. Situația este foarte complicată, pentru că legislația e ambiguă și s-au făcut zeci de modificări, în ultimii ani, iar drepturile salariale nu pot fi calculate de contabilii fiecărei școli. Sindicaliștii spun că ministerul nu mai are acces nici la softul prin care s-au plătit salariile până luna trecută.

Sindicatele din învățământ au cerut Ministerului Educației să explice de ce nici până la ora actuală kit-ul de actualizare a programului de calcul al salariilor (EDUSAL) nu a fost trimis în teritoriu și cine se face vinovat pentru această situație. „Este inadmisibil ca până astăzi, 8 februarie, unităților de învățământ să nu li se livreze programul de salarizare. Din informațiile primite, secretarele și contabilele spun că este puțin probabil să reușească să facă toate calculele pentru ca salariile să fie plătite la timp, pe 14 februarie, așa cum prevede legea. Aceasta deoarece, aproape de fiecare dată, prima versiune transmisă avea erori”, spun cele două confederații sindicale, într-un comunicat de presă comun. 

Ministerul Educației ar fi avut negocieri pentru prelungirea contractului cu firma care livrează programul – SIMAVI, un „pui” al companiei SIVECO, înființată în 2019, care a preluat partea de software -, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat. Procedurile ar dura foarte mult, pentru organizarea unei licitații sau chiar pentru semnarea unui contract de atribuire directă, prin procedură simplificată.

 

Se cere publicarea contractului

 

Problema cu softurile de acest tip este că atunci când expiră un astfel de contract, legea spune că trebuie să fie organizată o licitație, fiind vorba despre sume foarte mari, însă bazele de date și programele contabile folosite sunt ale firmei al cărei soft expiră. Sincronizarea între baza IT și procedurile legale este foarte greu de făcut, iar un nou program și refacerea bazelor de date ar necesita și foarte mult timp pentru recuperare și implementare, dar și costuri suplimentare destul de mari, care apoi ar face obiectul unei anchete a Curții de Conturi, pentru cheltuieli nejustificabile.

„Ne interesează doar ca angajații din sistem să-și ia salariile la timp. Cei mai mulți dintre salariați au împrumuturi, facturi de plată și alte cheltuieli, iar această întârziere le creează probleme în relația cu terții. Cerem Ministerului Educației să publice acest contract și să precizeze cât a plătit în ultimii 10 ani firmei care a realizat și asigură mentenanța, EDUSAL. De asemenea, considerăm că este necesar ca Ministerul Educației să dezvolte propriul soft pentru calculul și plata salariilor pentru ca astfel de întârzieri să fie evitate. În plus, solicităm ca persoanele care se fac responsabile pentru această întârziere să fie trase la răspundere”, mai precizează sindicatele, în același comunicat de presă. 

 

Au existat întotdeauna erori

 

Nici măcar nu este prima dată când modificările aduse aplicației EDUSAL sunt trimise cu întârziere sau cu erori de calcul, mai spun sindicaliștii. Contabilii și secretarele care se ocupă de plata salariilor în unitățile de învățământ au stat de multe ori peste program sau au lucrat suplimentar de acasă, în timpul liber, fără să li se plătească orele suplimentare, ca că poată corecta erorile softului SIVECO, dar nu s-a luat niciun fel de măsură.

„A expirat mentenanța pe care Ministerul o avusese cu SIVECO, apoi cu SIMAVI, care a preluat de patru luni contractul. După ce deja a expirat contractul, deși în ianuarie s-au schimbat salariile, ministerul nu a făcut nimic. Dar noi am cerut de mulți ani să-și facă programul lor de calcul al salariilor, însă au preferat să plătească niște bani unei firme. Chiar dacă astăzi este livrat noul kit, procedura de calcul se pune greu în mișcare. Sunt niște pași de urmat: secretarele calculează salariile, apoi inspectoratele trebuie să aprobe, apoi se depun documentele la bănci. Acolo unde sunt multe școli, de exemplu în Municipiul București, va fi și mai greu de realizat acest lucru, pentru că sunt sute de școli care trebuie să fie verificate. SIMAVI a preluat contractul, dar acel contract a expirat și nu s-a reînnoit. Am cerut public să ni se spună cât costă acest program pentru calculul salariilor”, a declarat, pentru Jurnalul, Simion Hăncescu, președintele FSLI. Ministerul Educației nu a dat niciun răspuns în legătură cu această situație, până ieri, la ora 16.00.

×
Subiecte în articol: profesori salarii lipsă bani