x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Referendum - Franta intoarce spatele Europei

Referendum - Franta intoarce spatele Europei

30 Mai 2005   •   00:00

Francezii au respins hotarat proiectul Constitutiei Europene, creand premisele unei crize de proportii la nivelul Uniunii.

  • de IRINA CRISTEA
  • EVENIMENT



  • de

  • INVINS DE PROPRIUL POPOR. Jacques Chirac s-a trezit in pragul demisiei, ceruta cu vehementa si de dreapta si de stanga franceza, dupa ce concetatenii sai au refuzat sa adopte Tratatul constitutional
    Electoratul francez a ignorat apelurile de ultima ora ale liderilor europeni si chiar ale propriului presedinte, respingand proiectul Constitutiei Europene si declansand in spatiul comunitar una dintre cele mai puternice crize din ultimii ani.

    Aproape 55% din francezii care au luat parte la referendumul de duminica au respins proiectul tratatului constitutional european. Votul are o greutate cu atat mai mare, cu cat rata de participare la consultarea nationala a fost de circa 70%, iar rezultatul sau da o lovitura grea atat proiectului european, cat si Puterii de la Paris.

    Potrivit datelor furnizate de Ministerul francez de Interne, Constitutia a fost respinsa de 54,87% din alegatori, in timp ce 45,13% au aprobat-o.

    MOTIVATII. Francezii au spus "Nu" din diverse motive, prea putine avand legatura directa cu textul documentului. Unii au fost nemultumiti de modelul economic impus tarilor membre, altii au fost de parere ca tratatul nu stipuleaza suficiente masuri pentru a-i proteja pe angajati si ca ar putea incuraja mana de lucru ieftina din noile state membre UE sa vina in Franta.

    EFECTE. In acest fel, Constitutia, unul dintre cele mai ambitioase proiecte europene, alaturi de extindere si de lansarea monedei euro, este compromisa chiar de unul dintre membrii cei mai grei ai Uniunii. Franta devine prima tara care respinge documentul, dupa ce noua state membre il ratificasera de la sfarsitul anului trecut. Pentru ca tratatul constitutional care a generat dispute crancene inca din faza in care abia se schita sa devina, cu adevarat, Legea fundamentala a Uniunii, este obligatoriu ca toate tarile membre sa il aprobe, fie prin vot parlamentar, fie prin referendum national.

    Votul negativ de duminica ameninta sa arunce Uniunea Europeana intr-un blocaj cu consecinte greu de prevazut, desi liderii Uniunii au incercat sa nu dramatizeze.

    "Tratatul nu este mort. Nu trebuie sa uitam faptul ca noua state membre, reprezentand aproape jumatate din populatia Uniunii (49%), au ratificat deja tratatul constitutional, in unul dintre cazuri printr-un larg vot popular pozitiv, iar majoritatea statelor membre nu a avut inca posibilitatea de a-si finaliza procesul de ratificare", se mai arata intr-o declaratie comuna.

    IN ASTEPTARE. Procesul se anunta insa cel putin dificil. Urmeaza, la 1 iunie, referendumul olandez, al carui rezultat se anunta tot negativ. Alte referendumuri "cu cantec" vor avea loc in Cehia, Polonia sau Marea Britanie, state deja faimoase pentru numarul mare al euroscepticilor.

    "LOVITURA SEVERA". Votul nu a fost lipsit de reactii nici in Romania. Presedintele PSD, Mircea Geoana, crede ca proiectul european a primit "o lovitura severa" si ca Romania este "condamnata" la un parcurs ireprosabil in urmatoarele luni. Partidul Conservator considera, la randul sau, ca "acest «Nu» naste problema unitatii de actiune a unei Europe unite" si sustine ca "aderarea sau neaderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 depinde numai de tara noastra". Vicepresedintele PNL, Mona Musca, a declarat ca votul francez va ingreuna probabil aderarea Romaniei si a Bulgariei la UE, dar crede ca "daca pierzi o repriza nu inseamna ca poti sa pierzi si meciul". Vicepresedintele PD, Adriean Videanu, s-a aratat increzator ca votul negativ al francezilor nu va afecta integrarea Romaniei in UE, aceeasi reactie avand si liderul PPRM, Corneliu Ciontu.

    Chirac, pagubit de Constitutie

    Unda de soc provocata de rezultatul referendumului ameninta sa loveasca cel mai puternic chiar in Franta. Imaginea presedintelui Jacques Chirac este serios zdruncinata. Chirac se vede, astfel, victima propriei manevre. Un vot pozitiv i-ar fi consolidat puterea si i-ar fi dat aripi pentru a urmari un al treilea mandat, in timp ce dezastrul de duminica nu a facut decat sa-l compromita in fata Frantei si a Europei. Mai mult, atat politicienii de stanga, cat si cei de drepta ii cer demisia. Un efect direct al respingerii Constitutiei va fi schimbarea premierului Jean-Pierre Raffarin, executantul credincios al lui Chirac. Demisia sa, ceruta in repetate randuri de Opozitie si chiar de francezi, este o chestiune de zile. Numele vehiculate drept posibili inlocuitori sunt cele ale ministrului Apararii, Michele Alliot-Marie, ministrului de Interne, Dominique de Villepin, si ministrului Finantelor, Nicolas Szarkozy. (Irina Cristea)

    PROBLEMA
    Pentru presedintele Traian Basescu, rezultatul "previzibil" al votului din Franta creeaza o problema politica la nivelul UE si intarzie evolutia institutionala a Uniunii, mai ales daca se va adauga si un vot negativ in Olanda. Concluzia, spune seful statului, este ca Uniunea nu se poate construi fara implicarea si constientizarea popoarelor ei asupra perspectivelor individuale si globale, altfel este sortita esecului. In privinta Romaniei, Traian Basescu a aratat ca rezultatul din Franta nu influenteaza data aderarii noastre la UE, responsabilitatea revenind tarii noastre in a-si indeplini obligatiile asumate. Guvernul considera ca aderarea Romaniei si a Bulgariei la UE nu poate fi conditionata de natura votului nici unui stat membru asupra Constitutiei Europene. "Intre votul asupra Constitutiei Europene si continuarea extinderii UE cu Romania si Bulgaria nu exista nici o corelatie juridica".

    VOTUL
    Francezii au rostit mai cu putere "Nu" impotriva proiectului Constitutiei Europene, in proportie de 57%, prin comparatie cu frantuzoaicele, care s-au opus doar in proportie de 53%. Diferentele la urne nu s-au oprit aici. Potrivit unei analize realizate de Agentia Ipsos, cei mai ostili au fost fermierii, muncitorii si bugetarii, in vreme ce studentii si persoanele mai instarite au demonstrat mai mult sprijin fata de Constitutie. Fermierii s-au opus, astfel, in proportie de 79%, in vreme ce liber profesionistii si cei cu pozitii de conducere au votat pentru in numar mare (65%). Somerii au votat impotriva in proportie de 71%. In orasele mici si la sate, Constitutia a fost respinsa, in vreme ce Parisul a sustinut tratatul. (Ana Ilie)
    ×
    Subiecte în articol: eveniment votul franta