x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Cavou cu geam termopan

Cavou cu geam termopan

16 Ian 2005   •   00:00

REPORTAJ
Romanii obisnuiesc sa spuna ca sunt prea saraci ca sa moara. Pentru unii semeni insa, moartea este un prilej de exprimare a respectului si dragostei pentru cei dragi, prin construirea a adevarate temple ale mortii, unele dintre acestea de un lux orbitor.
OCTAVIAN HERTA

CALDURA. Efectul pamantului reavan se combate cu termopane
POETUL. Suferinta lui Luluta, trecuta pe cavou
Acesta este si cazul unui cavou situat intr-un cimitir din Ramnicu-Valcea, apartinand sotului celebrei vrajitoare Venera, singurul din cimitir dotat cu termopan.

AGLOMERATIE. In ultimii ani, cimitirele din Ramnicu-Valcea au devenit supraaglomerate. Unele dintre ele sunt amplasate intre blocuri si, oricata bunavointa ar avea autoritatile locale, nu mai pot fi extinse. Locurile de veci au devenit bunuri de lux, paginile de mica publicitate ale ziarelor fiind pline de anunturi in care proprietarii a cativa metri de pamant isi lauda "proprietatile". La mare cautare pe piata sunt aleile principale si locurile umbroase, pretul pentru un asemenea loc de veci "privilegiat" putand ajunge si la cateva zeci de milioane de lei.

Singurul cimitir in care mai pot fi gasite locuri de veci este cel din Cetatuia. Initial, acesta era destinat numai eroilor, care au mormintele asezate la intrarea in cimitir si chiar un monument unde se depun in fiecare an coroane de flori in cinstea lor. Cu timpul insa, locurile din spatele mormintelor eroilor au fost cumparate de valceni, care nu au mai gasit locuri in cimitirul de la biserica Sfantul Ion.

PALAT. Ei bine, in mijlocul acestui cimitir a aparut in urma cu patru ani un cavou, comparat de catre toti cei care l-au vazut cu un palat in miniatura. Cavoul apartine vrajitoarei Venera, maestra in farmece si descantece. Constructia este facuta dupa ultima moda si a costat enorm. Zidurile sunt imbracate in faianta neagra, usa este din otel, iar geamurile sunt din termopan. Termopanul a fost preferat si pentru amenajarea interiorului, proiectantul avand grija sa realizeze si o trapa, prin care rudele "locatarului" pot arunca o privire in locul de veci. Acoperisul cavoului este din aluminiu, iar in varful acestuia se afla un porumbel confectionat din acelasi material.

DRAGOSTE. Sotul Venerei, Ovidiu Dan Ghiocel, zis "Luluta", a murit in urma cu patru ani, de inima, la Braila. Rudele l-au tinut neingropat aproape 10 zile, asteptand sa se stranga toti cunoscutii acestuia, pentru a-l conduce pe ultimul drum. Venera a fost casatorita cu Luluta 12 ani si au fost foarte fericiti. Tocmai de aceea, vrajitoarea a dorit sa-si exprime dragostea intr-un fel unic si nu s-a uitat la bani atunci cand a ridicat cavoul pentru sotul ei disparut. Mai mult, ea a comandat si o placa pe care troneaza cateva versuri: "Din intreaga noastra viata/ Ce-am muncit pe-acest pamant/ Ne-am ales ca amintire/ Doar o cruce la mormant; Tu moarte nemiloasa/Ne-ai rapit ce-am avut mai drag/ Am ramas cu doru-n suflet/Intr-un dor la nesfarsit; O, ramai, ramai la mine/Te iubesc atat de mult/Ale tale doruri toate/Numai eu stiu sa le-ascult. Si privind in luna plina/La vapaia de pe lacuri/Anii tai se par ca clipe/ Clipe lungi se par ca veacuri. Nu te voi uita niciodata, Venera".
×
Subiecte în articol: reportaj