x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Un buchet stufos... de fericire

Un buchet stufos... de fericire

de Dana Andronie    |    14 Mar 2010   •   00:00
Un buchet stufos... de fericire

Într-o lume gri, cu mult zgomot de fond etichetat drept muzică, i s-a găsit loc şi unui album pop semnat de actorul şi compozitorul Vasile Menzel.

5599-115939-spatecd.jpgE clar, "fratele" Menzel are "mâncărimi" artistice. Nu se lasă, face ce face şi mai apare cu ceva de soi. Ba c-o carte de poezii, ba c-un album. Dacă este vizitat de muză şi este hotărât să arate şi lumii de ce este în stare, de ce să nu se vândă? De-ar fi şi vânzarea pe măsura laudelor pe care le-a primit Pasy (aşa cum îl alintă prietenii pe Vasile Menzel).

Iată câteva exemple: "Ştii că între noi nu încap declaraţii de preţuire. Admiraţia mea pentru ceea ce ai realizat în viaţa ta este fără limite", declară Ion Lucian. "Vasile Menzel este un artist total, pentru care scena nu mai are de mult nici un secret. Adolescent fiind, sub celebra «firmă» Fraţii Menzel a intrat printre clasicii muzicii uşoare româneşti. Multiplele faţete ale talentului său te duc cu gândul la un Maurice Chevalier în variantă românească...", spune prof. univ. dr George Anca.

Sau: "Poezia sa, ca muzica sa, precum celelalte arte pe care le profesează de o jumătate de veac, se cristalizează în forme al căror preţ se măsoară în carate", declară scriitorul Dumitru M. Ion. Carate, carate, dar vorba aceea: "Show me the money!"... Vom vedea. Deocamdată e bine de ştiut unde este de găsit CD-ul cu pricina: în LIBRARUL din Calea Dorobanţilor 102-110 (lângă Perla), din Bulevardul Elisabeta 63 (vizavi de Liceul Lazăr) şi în LIBRARUL din complexul Bucur-Obor.

Şi Doru Popovici îl deconspiră pe "fratele" Menzel: "Este un liric fermecător, care preferă poemul fără rimă, dar cu o muzicalitate rafinată. Ca muzician, i-am apreciat meditaţia despre Mozart. Vasile Menzel a izbutit să dea naştere la o poetică în care muzicalitatea sa se conturează tainic, ca un imn creat de Bernard de Ventadour. Arta sa «este respiraţia Domnului iertător de păcate. E puterea iubirii dătătoare de viaţă şi de moarte»".

Noi suntem de părere că Vasile Menzel este un artist căruia nu-i place să iasă la pensie. Va lucra până când muza îi va da pace. Abia atunci va pune creaţia în cui... Gala Galaction spunea că orice artă, dacă e rodul unui adevărat talent, este artă, dacă nu, e contrafacere supărătoare. Ai talent, eşti artist; n-ai, lasă-te de poezie şi apucă-te de altceva mai pe potriva ta. Ei bine, Pasy toată viaţa asta a făcut: s-a apucat de ceva pe potriva sa. A scris muzică şi poezie, a jucat, a iubit. Iar acum ne poate dărui, pe note muzicale, un buchet destul de stufos... de fericire!

"Vasile Menzel este un artist total, pentru care scena nu mai are de mult nici un secret. Adolescent fiind, sub celebra «firmă» Fraţii Menzel a intrat printre clasicii muzicii uşoare româneşti"
prof. univ. dr George Anca

×
Subiecte în articol: portret