x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Un nebun pe Dâmboviţa!

Un nebun pe Dâmboviţa!

de Sorin Anghel    |    11 Oct 2009   •   00:00
Un nebun pe Dâmboviţa!
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Claxoane, aglomeraţie, înjurături. De asta au parte bucureştenii în fiecare zi, atunci când se aventurează cu maşina prin oraş. În tot acest decor "splendid", olandezul Duncan Zuur a făcut o demonstraţie de weakboarding. Neavând parte de apa cristalină a lacurilor de munte sau de luciul iazurilor din Câmpia Română, a trebuit să se mulţumească cu verdele unic şi împuţit al Dâmboviţei.

Buricul Capitalei. Ora 8:30. Oameni grăbiţi mergând la serviciu, studente preţioase în drum spre cafenele, că la facultate e greu de ajuns! Din cauza traficului, normal! Pe malul Dâmboviţei, agitaţie mare! "Ce se întâmplă aici?", întreabă un trecător. E o demonstraţie de weakboarding - sport asemănător cu schiul nautic - la care participă vicecampionul mondial Duncan Zuur. Cetăţeanul nu pricepe nimic şi pleacă mai nelămurit decât a venit.

Apare o femeie. E panicată rău de tot când vede sfoara care urmează să-l tragă pe olandez şi întreabă pe un ton grav: "Ce faceţi aici? Scoateţi peştii din apă?". Nasol de tot! Nimeni nu pricepe nimic! Apare şi un cocalar. Şmecher de cartier. E octombrie, dar el e în călduri. Ţinută de gală, normal. Şlapi, "bermuzi" şi tricou "cu muşchi". E foarte preocupat de ceea ce se întâmplă, deşi nu ştie ce se petrece. Are o privire gravă! Imediat, lângă el apare un prieten. "Ce e, frate, aici?", întreabă nou-venitul. Camaradul său, la fel de năuc, îi răspunde uşor iritat: "E o demonstraţie, mă!". "De pescuit?", insistă al doilea.

Ce s-a întâmplat de fapt? Vicecampionul mondial la weakboarding, Duncan Zuur, a venit la Bucureşti pentru o demonstraţie care a avut loc pe râul Dâmboviţa, între podul de la Piaţa Naţiunilor Unite până la Piaţa Unirii. Scopul celor de la Red Bull, cei care l-au adus pe olandez în România, a fost acela de a-l pune pe acesta să se lupte cu traficul auto din Capitală. Acesta s-a deplasat pe apă cu o viteză de 35 km/h şi a cules de fiecare dată aplauzele celor care s-au nimerit pe malurile "gârlii" la prima oră. Pe uscat, maşinile au mers bară la bară, cu o viteză maximă de 20 km/h.

"Îmi place cum arată centrul Bucureştiului. Nimeni nu a mai făcut weakboarding aici, pe Dâmboviţa, şi sunt foarte mândru că am fost primul om care le-a arătat românilor ce înseamnă acest sport. În România sunt multe locuri în care se poate face weakboardind. Unul dintre ele este la Valea Argovei, altul este la Snagov, acolo unde este exact ca în Florida. Trebuie să mai căutăm şi alte lacuri în ţara asta pentru că anul viitor vrem să organizăm aici o competiţie de nivel european", a declarat Duncan Zuur. Iarna, el face snowboard, fiind îndrăgostit de zonele cu zăpadă virgină. Cel mai mult îi place să se dea în Franţa, la Val d'Isere, Tignes şi Courchevel. În România, i-ar plăcea să încerce în zona Bâlea Lac.

×
Subiecte în articol: aer liber