x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Unele motociclete parcă au aripi

Unele motociclete parcă au aripi

de Mihai Stirbu    |    14 Sep 2008   •   00:00
Unele motociclete parcă au aripi

COMPETIŢIA EXTREMĂ  ●  Acrobaţii pe două roţi
Spaniolul Dany Torres a cîştigat ultima etapă a sezonului de Red Bull X-Fighters. Elveţianul Mat Rebeaud a ocupat locul III, însă victoriile anterioare i-au asigurat titlul de campion general în 2008.



COMPETIŢIA EXTREMĂ  ●  Acrobaţii pe două roţi
Spaniolul Dany Torres a cîştigat ultima etapă a sezonului de Red Bull X-Fighters. Elveţianul Mat Rebeaud a ocupat locul III, însă victoriile anterioare i-au asigurat titlul de campion general în 2008.

Peste 35.000 de spectatori au asistat sîmbăta trecută la un show incredibil. Organizatorii au transformat Stadionul X-Lecia din Varşovia, ce nu mai fusese folosit de 25 de ani şi urmează a fi demolat, într-o adevărată arenă a spectacolului pe două roţi. Nu mai puţin de 15.000 tone de pămînt au fost depozitate în centrul stadionului pentru a crea diferite rampe. Instalaţiile de sunet şi de lumini au întregit decorul.

ADRENALINĂ.
Red Bull X-Fighters este un campionat destinat temerarilor care se întrec în salturi spectaculoase. Aceştia se lansează pe piste speciale, după care se ridică în aer, pe şa, iar în timpul zborului îşi etalează întreaga măiestrie, prin figuri complicate ce includ şi desprinderea totală de motocicletă. Fanii pot urmări evoluţiile celor mai buni sportivi din lume. Toate mişcările motocicliştilor care efectuează acrobaţiile aeriene sînt calculate în cel mai mic detaliu şi acest lucru este apreciat de fani. Designul rampelor evoluează odată cu performanţele motocicletelor. Ce pare imposibil acum va fi banal la anul.

ISTORIC. Prima ediţie Red Bull X-Fighters s-a desfăşurat în 2002 în Valencia, iar un an mai tîrziu salturile au avut loc în Las Ventas. Acum se dispută şase etape în circuitul mondial, pe lîngă Spania concurîndu-se în Brazilia, Mexic, Statele Unite, Germania şi Polonia. Recordul de spectatori s-a înregistrat în Plaza de Torros, în Mexic, 43.000 de oameni fiind prezenţi la eveniment.

Sîmbăta trecută a avut loc ultima etapă a sezonului de Red Bull X-Fighters, însă a fost Super Session. Victoria i-a revenit lui Dany Torres, podiumul fiind completat de Robbie Maddison şi Mat Rebeaud, campionul general în 2008. Travis Pastrana şi-a făcut o ultimă apariţie pe scena FMX şi a cîştigat cu echipa Renner concursul pe echipe. Liderul clasamentului general de anul acesta este Mat Rebaud, un elveţian care s-a impus în trei din cele patru curse disputate pînă acum: în Mexic, Statele Unite şi Spania. În Brazilia s-a impus Jeremy Stenberg, dar s-a retras din restul competiţiilor.

După Mat Rebeaud, marele star al evenimentului a fost rider-ul american Travis Pastrana, fostul campion şi cel mai bun rider la stil liber al tuturor timpurilor, care a făcut o demonstraţie pe două roţi. Cînd Pastrana se urcă pe motor, nimeni nu poate preconiza ce se va întîmpla.

Romaniacs, ediţia a cincea

Ieri, a început în centrul Sibiului a cincea ediţie a celui mai dur raliu din lume, Red Bull Romaniacs. Evenimentul se bucură de participarea lui Emanuel Gyenes, cel care este considerat şi favoritul întrecerii. Competiţia se va termina la 17 septembrie, concurenţii urmînd să parcurgă în fiecare zi cîte 200 de kilometri. Red Bull Romaniacs este organizat de Martin Freinademetz, un austriac, fost campion mondial de snowboard, stabilit acum la Sibiu. La startul întrecerii s-au aliniat 17 concurenţi din România. Asta după ce la prima ediţie, în 2004, au fost numai doi. Cîştigătorul întrecerii de la Sibiu se va alege cu un premiu în valoare de 17.000 de euro. Red Bull Romaniacs este cel mai important eveniment sportiv găzduit în ultimii ani de municipiul Sibiu.

×
Subiecte în articol: aer liber bull red bull