x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Sărbători dulci in Cetatea Unirii

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 24 Dec 2007 - 00:00
Sărbători dulci in Cetatea Unirii


Prăjituri de burg ardelenesc. Cu ele ne-mbie pictoriţa Sorina Ţibacov cănd pătrundem in atelierul pe care-l imparte, la Alba-Iulia, cu soţul său, ceramistul Leontin Ţibacov.



Prăjituri de burg ardelenesc. Cu ele ne-mbie pictoriţa Sorina Ţibacov cănd pătrundem in atelierul pe care-l imparte, la Alba-Iulia, cu soţul său, ceramistul Leontin Ţibacov.

Sunt "prăjituri «de rezistenţă», transmise din generaţie in generaţie, prăjiturile vechii cetăţi, cu oameni cumsecade, aşezaţi, care-şi fac vizite şi-şi ajută cunoscuţii… Este o lume pe cale de dispariţie. Civilizaţia dă năvală peste riturile molcome ale acestor fiinţe, le mănăncă timpul, le momeşte cu surogate. Bătrănii se duc, cei tineri nu mai au vreme de pregătit deserturi tradiţionale, iar reţetele se pierd", ne mărturiseşte gazda noastră, pictoriţa Sorina Ţibacov.


DENUMIRI. Prăjiturile au nume care ardelenilor le erau foarte cunoscute odinioară. Astăzi se mai fac doar in casele aşezate. "Arlechin" cu marmeladă şi glazură de ciocolată, alternănd cu cea de bezea. "Căciuli de cazac" - rondele din blat afănat, lipite cu cremă de cacao şi glazurate cu ciocolată. "Scrisori de dragoste", cu nuci şi alune, de servit alături de cafea. "Gewürz Kuchen" sau "prăjituri cu aromate". "Greta Garbo", cu cremă de albuş şi nucă. "Ostii de Karlsbad", umplute cu ciocolată şi migdale. Prăjitura "Regina Maria", cu cremă de gălbenuşuri, unt, lapte şi cafea. Şi-apoi o mulţime de alte prăjiturele cu nume de fete. Aurica, Cristina, Celia, Elena, Julieta, Lida, Medy, Magdalena, Mona, Nadia, Rada, Suzana, Vanessa… Reţete festive, cu care "să faci faţă" Sărbătorilor de iarnă. Crăciunului, mai ales, care nu poate trece aici fără o felie de tort sau o ruladă cu ciocolată, precum "Buturuga".

"Am scotocit prin caiete «bătrăneşti» de gospodină şi am găsit prăjituri cu acelaşi nume, dar cu reţete diferite sau aceeaşi reţetă botezată cu felurite nume", ne spune Sorina in vreme ce ne indeamnă să incercăm şi… "Capriciul Doamnei".


"SÃ...PTÃ...MÃ...NA GUSTULUI". "Unele dulciuri sunt vechi - de dinainte de a fi noi «scoşi» din Europa - , conţin unt din plin şi multe ouă, ca in vremurile bune, cănd nu ştiam ce-i economia…" Spune asta şi răde. "Că tot vorbim de Europa… noi tocmai ne-am intors de la Bruxelles. Acolo să vedeţi ce gust bun avea… Romănia!" De fapt, povestea e cam aşa. Anul trecut, Sorina şi soţul său, Leontin, au fost oaspeţii belgienilor la "FÃştes Romanes" - sărbătoarea comunităţii franceze care celebrează "strălucirea limbilor romanice şi a culturilor lor", precum şi a culturilor influenţate de spaţiul francofon şi latin. Au reprezentat Romănia prin artă şi… gastronomie. Anul acesta au repetat experienţa printr-o participare de excepţie la… "Săptămăna gustului". "In 2006 am fost in Belgia numai cu dulceţuri pregătite după reţetele din Apuseni. La sfărşitul acestui an, prezenţa noastră la Bruxelles a fost mai complexă: o expoziţie de pictură, desene şi porţelanuri, o alta de cărţi de bucate şi, mai ales, o degustare de dulceţuri şi prăjituri ardeleneşti."

Cornuleţe cu nuci

INGREDIENTE: 400 g făină, 200 g nuci măcinate, 350 unt, un ou, o linguriţă de oţet sau vin, 250 g zahăr pudră, un pliculeţ zahăr vanilinat.
PREPARARE:Â Se face un aluat din unt, nuci, ou, oţet şi făină, se frămăntă bine şi se ţine in frigider peste noapte. Din aluat se rup bucăţi, din care se fac rulouri lungi, de grosimea unui creion, care se taie in bucăţi de 3 cm, apoi li se dă formă de cornuleţ. Se pun in tavă tapetată şi se coc la foc potrivit. După coacere se tăvălesc prin zahăr pudră cu vanilie.

Buturuga de Crăciun

INGREDIENTE: pentru blat - 4 ouă, 125 g zahăr, un praf de sare, trei linguri de amidon, 75 g făină, o lingură cacao, o linguriţă de praf de copt; pentru umplutură - 5 g gelatină, 300 g fructe confiate, 40 ml vişinată, 400 ml frişcă, trei linguri de zahăr pudră; 150 g ciocolată amăruie, zahăr pudră.
PREPARARE: Se separă gălbenuşurile de la două ouă şi, impreună cu două ouă intregi, două linguri de apă caldă şi 50 g zahăr se bat 5 minute cu mixerul. Albuşul se bate cu sare şi restul de zahăr şi se adaugă la compoziţia de gălbenuşuri. Făina se amestecă bine cu amidon, cacao şi praf de copt şi se adaugă in compoziţie. Aluatul se repartizează uniform in tava tapetată cu hărtie şi se coace 12-15 minute.
Se răstoarnă pe un prosop presărat cu zahăr, hărtia se unge cu apă şi se dezlipeşte cu grijă de pe aluat. Se rulează cu tot cu prosop, pe latura lungă, şi se lasă să se răcească. Gelatina se inmoaie in apă rece. Vişinata se pune intru-n vas pe foc şi se opreşte focul in momentul in care incepe să fiarbă. Se pune gelatina in vişinata fierbinte şi se amestecă pănă se topeşte toată. Frişca se bate cu zahăr pudră. Se amestecă o lingură de frişcă cu vişinata călduţă, apoi se adaugă cu grijă la restul de frişcă. Se bagă in frişcă fructele confiate, tocate mărunt. Se derulează blatul, se umple cu frişcă şi se rulează la loc. Se acoperă cu ciocolată topită la aburi. Căt este ciocolata caldă, se fac striaţii cu o furculiţă, dăndu-i-se aspect de buturugă.

"Greta Garbo"

INGREDIENTE: - Pentru foi: 400 g de făină, 200 g de unt (de prefarat untură), 40 g de drojdie proaspătă, 4 linguri de lapte, 4 gălbenuşuri, o lingură rasă de zahăr; Pentru cremă: 250 g de nuci măcinate, 250 g de zahăr, 4 albuşuri, un pliculeţ de zahăr vanilinat (coajă rasă de lamăie sau rom); Pentru glazură: 200 g de zahăr pudră, 4 linguri rase de cacao, 4 linguri de apă fierbinte, 30 g de unt.
PREPARARE: Pentru foi, drojdia se inmoaie in laptele călduţ şi se amestecă pănă se topeşte. Apoi se face un aluat din toate ingredientele şi se lasă la dospit timp de o oră. Se imparte aluatul in două părţi, se intind pe rănd, se coc intr-o tavă, tapetată in prealabil, la foc potrivit. Se lasă la răcit.
Pentru cremă se bat albuşurile spumă cu zahărul (bain marin) pănă se ingroaşă, după care se adaugă nuca şi aromele. Pentru glazură, se freacă zahărul pudră cu cacaua pănă se topeşte, apoi se adaugă untul. Crema se repartizează intre cele două foi, iar deasupra se intinde glazura. Prăjitura se taie şi se serveşte a doua zi.

Citeşte mai multe despre:   ediţie specială,   zahăr,   zah

 



Mai multe titluri din categorie

De ce amigdalele nu trebuie scoase pe bandă rulantă

De ce amigdalele nu trebuie scoase pe bandă rulantă
Interviu cu profesor doctor Dorin Sarafoleanu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, întemeietor de şcoală în ORL   Destule suferinţe pot apărea în zona ORL, adică nas-gât-urechi. Limpezim...

„Avem Johnson & Johnson și terasa cu mici aproape!”

„Avem Johnson & Johnson și terasa cu mici aproape!”
Deși, inițial, spusese că vaccinarea anti-COVID din Piața Obor va fi reluată abia spre finalul lunii, în perioada 25-29 iunie, primarul sectorului 2 al Capitalei, Radu Mihaiu, s-a răzgândit. Deoarece este...

Culoarea carnetului de partid aduce dezastru în companiile de stat

Culoarea carnetului de partid aduce dezastru în companiile de stat
Supraoptimismul premierul Cîțu care ne asigură că economia își revine într-un V perfect, este contrazis de rezultatele economiei de stat. Acea economie nereformată, unde managerii și membrii consiliilor de...

Arhivele Naționale se digitalizează. Peste patru milioane de documente scanate via… UDMR

Arhivele Naționale se digitalizează. Peste patru milioane de documente scanate via… UDMR
Galerie Foto După Consiliul Județean Vrancea, care a demarat operațiunea de arhivare electronică a documentelor fizice cu ajutorul companiei unui fost candidat al USR-PLUS de la alegerile locale de anul trecut, o altă...

SPP se transformă: caută cu microscopul și ia amprente

SPP se transformă: caută cu microscopul și ia amprente
Galerie Foto Echipamente de prelevare a urmelor de presiune și a amprentelor de pe documente, dispozitive capabile să identifice agenții biologici umani și microscoape de mare precizie sunt ultimele achiziții făcute de către...

Campanie de vaccinare cu iz de mici, lavandă și loz în plic

Campanie de vaccinare cu iz de mici, lavandă și loz în plic
Galerie Foto În timp ce mai toate centrele de vaccinare anti-COVID stau mai mult goale, de dimineață până-n seară, românii indeciși sunt momiți să se imunizeze, prin piețe, cu porții gratuite de mici cu muștar, cu...

Viziunea contabilă a lui Cîțu ține la distanță diaspora românească

Viziunea contabilă a lui Cîțu ține la distanță diaspora românească
Guvernele, indiferent care au fost ele de-a lungul anilor, și-au făcut un titlu de glorie din sărbătorirea Zilei Românilor de Pretutindeni. Sărbătoarea a fost instituită prin Legea nr. 299/2007, privind...

Pe ultima sută de metri, Guvernul înverzește pe hârtie flota auto

Pe ultima sută de metri, Guvernul înverzește pe hârtie flota auto
Deși au avut la dispoziție doi ani de zile pentru a pune legislația internă pentru promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante în acord cu prevederile Directivei UE 2019/1161, autoritățile de la...

Depunerea coroanelor de flori, subiect de dezbatere legislativă în Parlamentul României

Depunerea coroanelor de flori, subiect de dezbatere legislativă în Parlamentul României
Galerie Foto Toți parlamentarii AUR, inclusiv cei plecați din partid, cer modificarea legislației privind participarea la ceremoniile oficiale și introducerea pe lista celor care pot depune coroane de flori în timpul acestor...

Referendum pentru demiterea lui Nicușor Dan, primarul care, în opt luni, a reușit doar să se tundă

Referendum pentru demiterea lui Nicușor Dan, primarul care, în opt luni, a reușit doar să se tundă
Galerie Foto Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, ar putea fi subiect al unui referendum pentru demiterea sa, după ce Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) a anunțat că a inițiat procedurile pentru a demara această...

Povestea imobiliară de la Cimitirul Eternitatea, soldată cu descinderea DNA și a „mascaților” la primăria lui Mihai Chirica

Povestea imobiliară de la Cimitirul Eternitatea, soldată cu descinderea DNA și a „mascaților” la primăria lui Mihai Chirica
Galerie Foto Direcția Națională Anticorupție și-a trimis, tocmai de la București, procurorii, dar și luptători ai Brigăzii Speciale de Intervenții a Jandarmeriei, pentru a „călca”, ieri, biroul primarului PNL de...

PSD și PNL se bat în proiecte de lege pentru depolitizarea consiliilor de administrație, în plină ofensivă de politizare

PSD și PNL se bat în proiecte de lege pentru depolitizarea consiliilor de administrație, în plină ofensivă de politizare
Galerie Foto În toiul campaniei coaliției de guvernământ de împărțire a sinecurilor prin consiliile de administrație ale companiilor cu capital de stat pentru oamenii de partid, mai mulți parlamentari PSD au pregătit un...
Serviciul de email marketing furnizat de