Nica a fost revocat, luna trecută, din calitatea de membru al CNI, ca urmare a acuzațiilor aduse de cei de la ANI, propunerea de revocare fiind făcută de Grupul Parlamentar al PSD din Camera Deputaților. Cel care ar fi orchestrat această manevră ar fi fost Alfred Simonis, împreună cu senatorul USR Raoul Trifan.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a clasat dosarul în care a fost sesizat de către Agenția Națională de Integritate în legătură cu presupuse fapte penale săvârșite de Alin Nica, președintele liberal al Consiliului Județean Timiș. Reamintim că, în 25 ianuarie 2023, ANI a sesizat Parchetul în legătură cu săvârșirea de către Nica, fost primar al comunei Dudeștii Noi, a infracțiunilor de conflict de interese, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane și fals în declarații”, deoarece, „în exercitarea funcției de primar al comunei Dudeștii Noi (mandatul 2016 - 2020), a participat la luarea unor decizii ce au adus un folos patrimonial în valoare de 132.000 de lei unei entități în cadrul cărei Consiliu deținea calitatea de membru și, totodată, a emis pentru aceasta o autorizație de construcție. Mai mult, Alin Nica este acuzat că a încheiat un contract civil, în baza căruia a fost remunerat cu suma de 6.900 de lei, cu o societate comercială cu care Primăria Dudeștii Noi încheiase 15 contracte prin achiziție directă. Totodată, în calitate de primar a încheiat și un contract de arendă cu o întreprindere individuală cu care încheiase un contract de arendare în calitate de persoană fizică”. De asemenea, ANI a sesizat Parchetul și cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către același președinte al Consiliului Județean Timiș a infracțiunii de fals în declarații, „întrucât în declarațiile de interese depuse în anii 2021 și 2022 a declarat deținerea unei calități din care demisionase”. Totodată, Nica nu ar fi menționat în declarațiile de avere depuse în anul 2020 venituri în cuantum de 4.636 de lei obținute în anul 2019 de la o întreprindere individuală.
Dosar fabricat politic
Șapte luni mai târziu, în 12 septembrie, în baza acestor sesizări, Alin Nica a fost revocat de către Senatul României și din funcția de membru, din partea Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, din funcția de membru al Consiliului Național de Integritate.
„În 12 septembrie 2023 coaliţia PSD-USR a votat în Senat revocarea mea din Consiliul Naţional de Integritate, fără niciun temei legal, la solicitarea parlamentarilor Alfred Simonis (PSD) şi Raoul Trifan (USR). Revocarea mea a fost orchestrată în jurul unui dosar fabricat politic, dosar asupra căruia procurorii s-au pronunţat şi l-au clasat. Aşa cum am explicat şi în septembrie, mecanismul e simplu: o persoană plătită reclamă diverse speţe, procurorii sunt obligaţi să cerceteze, timp în care oponenţii politici intoxică spaţiul public cu minciuni ascunse în spatele unor aşa-zise declaraţii politice”, a declarat Alin Nica, ieri, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, revocarea din Consiliul Naţional de Integritate a fost regizată, Nica cerând demisia deputatului Alfred Simonis, iniţiatorul demersului. „I-aş cere un gest de onoare şi senatorului Raoul Trifan, de la USR, cel care s-a alăturat ca o unealtă, însă el este atât de manipulabil şi lipsit de şcoală, încât înţeleg că a căzut pradă dezinformării. Totodată solicit Senatului să abroge revocarea mea şi astfel să pot renunța la procesul existent pe rol. UNCJR sprijină abrogarea revocării mele, deoarece au sesizat în scris, cu săptămâni înainte, că tratamentul la care sunt supus este nedrept şi lipsit de argumente juridice”, a adăugat liberalul.
Acuzații dure la adresa ANI
Alin Nica susține că, după ce va reveni în CNI, va expune public disfuncționalitățile Agenției Naționale de Integritate, instituție care „riscă să fie folosită pentru hărțuirea unor oameni nevinovați”. „Politicieni rău intenţionaţi precum Alfred Simonis au învăţat să folosească breşele existente în modul de funcţionare al ANI pentru a otrăvi opinia publică şi pentru a termina cariere politice şi administrative. Din fericire, în cazul meu, Simonis, exponentul politicii răului, nu a avut câştig de cauză, dar sunt sigur că încercările lui nu se vor opri. Ce pot face eu, ca o persoană trecută prin mocirla aruncată de Simonis şi acoliţii lui, este să atrag atenţia şi să cer oprirea practicii existente la nivel de ANI prin care sunt trimise comunicate de presă «verdict»”, a conchis Alin Nica.
Șeful Comisiei Juridice din Senat și UNCJR s-au opus sancționării lui Alin Nica
Conform unui document emis de Comisia Juridică a Senatului, în vara acestui an, Grupul Parlamentar al PSD de la Camera Deputaților, sub semnătura lui Alfred Simonis, acum președintele interimar al Camerei inferioare a Parlamentului, a cerut revocarea lui Alin Nica din calitatea de membru al Consiliului Național de Integritate, considerând că, după comunicatul ANI din luna ianuarie, rămânerea în funcția de membru al CNI din partea Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România a lui Alin Nica „ar constitui o incompatibilitate morală”. Asta, în ciuda faptului că UNCJR a transmis, la rândul ei, Senatului că acuzațiile aduse de ANI lui Alin Nica „nu sunt de natură să întrerupă exercitarea de către acesta a acestei calități”. Mai mult, UNCJR considera că retragerea lui Alin Nica ar însemna „o încălcare gravă a prezumției de nevinovăție”.
În 27 iunie 2023, și Grupul Parlamentar al PSD din Senat a solicitat Comisiei Juridice înaintarea către plen a cererii de revocare a lui Alin Nica din Consiliul Național de Integritate, iar cu majoritate de voturi comisia a executat întocmai. Iar la Plen, prin voturile parlamentarilor PSD și USR, Alin Nica a fost revocat.
De remarcat este faptul că președintele Comisiei Juridice din Senat, Constantin Augustin Niculescu Țâgârlaș, a avut propriul său punct de vedere scris, neparticipând la „executarea” șefului liberal de la Timiș. Acesta a precizat că „Senatul nu are niciun temei legal pentru revocarea domnului Alin Nica din funcția de membru al Consiliului Național de Integritate”.