x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sentinta ADN: Nevinovat!

Sentinta ADN: Nevinovat!

21 Apr 2004   •   00:00

Ilie Marcel Tundrea este detinutul pentru care, dupa 12 ani de inchisoare, proba ADN a stabilit ca este nevinovat. Proba in cauza nu este recunoscuta de judecatori. Ei spun ca expertiza genetica nu se regaseste in Codul de Procedura Penala.

Pana cand magistratii stabilesc daca proba va fi sau nu luata in calcul, Tundrea ramane tot dupa gratii.

La Tribunalul Gorj a avut loc, ieri, un nou termen de judecata in dosarul de revizuire, prin care se cere declararea nevinovatiei a detinutului Marcel Tundrea. Dupa 12 ani pe care i-a petrecut in penitenciar, detinutul a gasit, dupa ce a trimis sute de memorii catre toate institutiile statului, interes din partea unui procuror de la Gorj care a vrut sa constate vinovatia sau nevinovatia unui om condamnat pentru crima si viol.

Expertiza

Procurorul Emil Mota, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj, a fost cel care a redeschis cauza si a dispus efectuarea probei ADN pentru a dovedi daca Marcel Tundrea este sau nu autorul. In baza unei expertize genetice efectuata de Institutul de Medicina Legala „Mina Minovici" Bucuresti s-a stabilit clar ca detinutul condamnat la 25 de ani inchisoare, din care a efectuat deja 12 ani, nu este autorul violului si al omorului pentru care a fost condamnat. Specialistii Institutului concluzioneaza ca probabilitatea ca Marcel Tundrea sa fie autorul este de 0%, iar probabilitatea ca profilul ADN al condamnatului sa coincida cu al altei persoanei este de 10 la puterea -12.

In baza acestei expertize, dar si a unei rezolutii a Parchetului, prin care se constata ca singurul martor care l-a incriminat pe Marcel Tundrea a mintit, procurorul a cerut revizuirea hotararii de condamnare. Ajuns in instanta, dosarul a fost pasat de la un judecator la altul pentru a fi solutionat. In tot acest timp Tundrea si avocata sa, Liliana Clima, au cerut punerea in libertate. Judecatorii nu au dispus insa acest lucru si au solicitat ca raportul de expertiza genetica sa fie avizat de o comisie superioara a institutului. Magistratii discuta, insa, daca proba ADN este acceptata sau nu de legislatia romana. Ei spun ca aceasta expertiza nu ar fi trecuta in Codul de Procedura Penala si, ca atare, nu conteaza daca ea stabileste nevinovatia, atata timp cat nu este trecuta in lege.

„Stiti ce inseamna 12 ani de puscarie?!"

La Tribunalul Gorj, Marcel Tundrea a aflat de la judecator ca sansele lui de a fi pus in libertate sunt minime. In incercarea de a repara totusi nedreptatea facuta, procurorii au redeschis de curand dosarul de marturie mincinoasa a Elenei Negrea, singurul martor care a spus ca l-a vazut pe autor in apropierea victimei. Pe patul de moarte, cu ceva timp in urma, femeia a recunoscut in fata mai multor persoane ca a mintit la proces. Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova a infirmat insa rezolutia de „marturie mincinoasa" a martorei care a facut in instanta declaratii impotriva sa. Afland despre decizia procurorilor, constient fiind ca nu se doreste stabilirea nevinovatiei sale, Tundrea a izbucnit ieri in plans, in boxa acuzatilor. A mai cerut o data punerea sa in libertate si i-a amintit procurorului de sedinta ca i-a trimis sute de memorii si nu i-a raspuns. „Mi-ati nenorocit viata! Stiti ce inseamna 12 ani de puscarie?! Nu stiti prin ce am trecut in acesti ani!", s-a adresat condamnatul completului de judecata. Tundrea le-a cerut ziaristilor sa descopere adevarul: „Va rog, insist sa descoperiti adevarul. Voi nu aveti nici un interes. Va rog sa scrieti. Nu mai rezist in puscarie!", a strigat plangand Marcel Tundrea.

GABRIELA MLADIN


In urma cu 12 ani

Marcel Tundrea a fost condamnat in urma cu 12 ani la pedeapsa de 25 de ani inchisoare pentru omor si viol asupra unei fetite de 14 ani, Mioara Gherasie. Victima locuia in comuna Pojogeni-Gorj si era vecina cu parintii lui Marcel Tundrea. Fata a fost violata si omorata prin introducerea in esofag a mai multor pietre. Anchetatorii au stabilit ca Tundrea ar fi autorul, pentru ca o batrana din sat, Elena Negrea, ce se afla in conflict pentru niste pruni cu cel care sta acum in puscarie, a declarat ca el este autorul. O alta proba ce l-a incriminat pe Tundrea a fost cea a sangelui. Omul taiase o gaina in curte, la doua saptamani dupa ce se intamplase crima, si pe o camasa, care a fost distrusa apoi de anchetatori, se afla sange.

×
Subiecte în articol: eveniment marcel tundrea marcel tundrea