x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Rusalii 2023. Iele, zâne și şoimane, spiritele care îi înnebunesc pe oameni

Rusalii 2023. Iele, zâne și şoimane, spiritele care îi înnebunesc pe oameni

de Paul Bardasu    |    05 Iun 2023   •   06:20
Rusalii 2023. Iele, zâne și şoimane, spiritele care îi înnebunesc pe oameni

Cincizecimea sau Pogorârarea Sfantului Duh, după cum mai este denumită, este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de cea a Paștilor. Rusaliile se sărbătoresc în acest an pe 4 și 5 iunie de creștinii ortodocși.

Rusaliile sunt celebrate la 50 de zile de la Paște și la 10 zile de la Înălțarea Domnului. Astăzi se încheie ciclul pascal, care cuprinde Învierea, Înălțarea, Pogorârea Sfântului Duh (4 iunie) și Sfânta Treime (5 iunie).

De sărbătoarea Rusaliilor, credincioşii duc la biserică frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor ca de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Ele sunt binecuvântate şi împărţite credincioşilor. Rusaliile au devenit, pe lângă Paşte, a doua sărbătoare rezervată botezurilor. Credinţa populară spune că Rusaliile sunt fiinţe asemănătoare Ielelor, care umblă prin văzduh începând cu a 25-a zi după Paşte şi provoacă rău oamenilor: îi pocesc, îi schimonosesc şi îi înnebunesc pe toţi cei care nu le respectă zilele. Rusaliile, cunoscute sub diferite nume - iele, zâne, şoimane, împărătesele-văzduhului, ursoaice - umblă îmbrăcate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse şi neroditoare.

Femeile nu lucrau în toate miercurile în această perioadă. Pentru a apăra gospodăria de invazia acestor spirite, oamenii obişnuiesc şi astăzi să pună la porţi, în foişoare, pe ganguri sau la intrările în case, ramuri verzi de tei.

De Rusalii, se dau de pomană vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă. Mormintele sunt curăţate şi împodobite din timp, iar lumânările ard pe timpul slujbei.

La porţile cimitirelor se întind mese pline cu colaci şi sticle de vin împodobite cu verdeaţă şi flori şi au loc slujbe de pomenire, oficiate de preotul satului, după care acesta parcurge întregul cimitir pentru a sfinţi fiecare mormânt. Apoi, sătenii îşi oferă unii altora bucatele sfinţite sau le împart săracilor. Unele ramuri de tei de la Rusalii sunt păstrate peste vară, ca să fie folosite în ritualuri de alungare a furtunilor şi a grindinii.

Obiceiuri în Ardeal: Udatul nevestelor și Împănatul boului

În Ardeal, se regăseşte „Împănatul boului”. Pe uliţele satului, se desfăşoară o procesiune în care personajul principal, boul împodobit cu flori, este dus la biserică, unde este sfinţit de preot. Animalul este la un moment dat eliberat şi o fată tânără va trebui să-l stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Tradiția spune că tânăra se va căsători în anul ce urmează.

De Rusalii, se ţine „Udatul nevestelor”. Potrivit tradiţiei, femeile trebuie stropite cu apă, să rămână sănătoase şi frumoase tot anul.

Obiceiuri în Oltenia: Dansul Căluşarilor

Tot de Rusalii, în Oltenia, dar și alte zone ale țării există obiceiul Dansul Căluşarilor, un joc ce aduce sănătate şi noroc. În a doua zi de Rusalii, cete de feciori dansează din casă în casă, pentru a alunga spiritele malefice. Oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă, sare sau bani.

Ce nu este bine să faci de Rusalii

De la Rusalii, pentru nouă săptămâni, nu se mai culeg ierburi de leac. Un obicei moştenit de la evrei este împodobirea caselor cu flori şi ramuri verzi de nuc sau de tei. Nu se spală haine și nu se face curat. Nu se lucrează, pentru că ești pedepsit, nu e bine să mergi la câmp sau în vie, în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, pentru că rişti să te întâlneşti cu spirite rele. Nu e bine să te cerţi cu alţii, dar nici să spui mai departe un secret. Nu este bine să te urci în copaci, dar nici să pleci departe de casă, pentru că poți fi luat de Rusalii. Nu este bine să mergi la scăldat, pentru că ești în pericol de înec.

Lună Plină căpșunie de Rusalii. Zodiile care vor câştiga mulţi bani

În acest an, de Rusalii, un eveniment astronomic va avea o influență majoră asupra multora. Astrologii susțin că Luna Plină căpșunie aduce schimbări importante, mai ales pe plan financiar.

„Este vârful ciclului lunar atunci când întreaga suprafață a lunii este iluminată și apare întotdeauna în semnul opus soarelui, așa că există un sentiment de echilibru și de finalizare în această fază”, explică astrologii, care completează: „Toate aceste lucruri fac din lunile pline un moment excelent pentru manifestare și apelarea din abundență a ceea ce intuiția ta spune că este cu adevărat destinat pentru tine”.

Luna Plină căpșunie de Rusalii va marca începutul unei perioade cu multe schimbări pentru patru nativi ai zodiacului. Cei născuți în zodia Gemeni se vor simți mai curajoși. Iau decizii riscante, își doresc să evolueze atât pe plan personal, cât și profesional. Au șanse mari să primească o promovare la locul de muncă în viitorul apropiat, ceea ce le va aduce și o mărire de salariu.

Emoțiile vor fi aproape imposibil de stăpânit pentru nativii zodiei Rac. Se simt neînțeleși de partenerul de cuplu, însă nu vor reuși să își comunice nemulțumirile corect.

Luna Plină de Rusalii va aduce creșteri semnificative pe toate planurile pentru cei născuți în semnul Capricorn. Acești nativi vor găsi soluția pentru a ieși din impasul financiar în care au intrat în ultimele săptămâni.

Vești bune se anunță și pentru nativii zodiei Vărsător. Primesc o mărire de salariu pe care o așteaptă de aproape jumătate de an. Este o perioadă interesantă pentru ei și pe plan amoros.

×