x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special SRI + sodă = oi

SRI + sodă = oi

de Victor Ciutacu    |    11 Apr 2008   •   00:00
SRI + sodă = oi

BĂIEŢII CU OCHI ALBAŞTRI AU AMINTIRI CU PRIMUL TERORIST AL ŢĂRII ● Dacă Omar Hayssam a fugit cu nava Iman T la 30 iunie 2006, atunci nu a făcut-o printre oi. Dacă dispariţia omului de afaceri sirian din România s-a petrecut printre oi, atunci nu are cum să aibă legătură cu Iman T, fosta navă Tuşnad, pe vremea cînd făcea parte din flota comercială, ulterior dispărută, a României. Dacă Omar a fost pe Iman T la data respectivă, de ce nu l-a remarcat SRI printre tonele de sodă şi utilaje? Dacă transportul de atunci chiar era civil, ce-a căutat SRI în poveste?


Dacă Omar Hayssam a fugit cu nava Iman T la 30 iunie 2006, atunci nu a făcut-o printre oi. Dacă dispariţia omului de afaceri sirian din România s-a petrecut printre oi, atunci nu are cum să aibă legătură cu Iman T.


Jurnalul Naţional a primit miercuri seară o replică din partea Administraţiei Prezidenţiale (postată, de altfel, şi pe site-ul instituţiei), referitoare la articolul "Omar s-a tîrît printre obuze", apărut în aceeaşi zi. Deşi tonul documentului este de o insolenţă înspăimîntătoare, ziarul nostru îl publică integral, răspunzînd, în acelaşi timp, nedumeririlor Palatului Cotroceni.


Poziţia Preşedinţiei

"Administraţia Prezidenţială condamnă acţiunea de dezinformare a opiniei publice desfăşurată de Jurnalul Naţional, parte a trustului de presă Intact, aparţinînd familiei domnului Dan Voiculescu. Ziarul continuă în mod nejustificat atacurile la adresa preşedintelui României, încercînd să acrediteze ideea că Omar Hayssam ar fi fugit din ţară cu ocazia unei operaţiuni de export de muniţie, de care şeful statului ar fi avut cunoştinţă.


Administraţia Prezidenţială consideră că articolul are rolul de a crea confuzie în rîndul opiniei publice, în timpul procesului în care sînt judecate persoane suspectate de a-l fi ajutat pe Omar Hayssam să părăsească ilegal ţara cu nava Iman T în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie 2006. Autorul articolului dovedeşte nu doar grave deficienţe de ordin profesional şi etic, ci şi rea-credinţă, încercînd să justifice un eveniment din anul 2006 invocînd, în argumentaţie, un document din anul 2008. Menţionăm că, în trecut, ziarişti de la Jurnalul Naţional au susţinut public ideea că Omar Hayssam ar fi părăsit ţara prin Aeroportul Otopeni.


După cum se poate observa cu uşurinţă, documentul publicat miercuri, 9 aprilie 2008, de Jurnalul Naţional se referă la un container cu muniţie transportat în martie 2008 (în baza unui ordin comercial din iunie 2007) de nava Iman T. Însă Omar Hayssam a fugit din ţară în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie 2006, la bordul navei Iman T, deci, cu doi ani înainte de data transportului de muniţie invocat de autorul articolului. La momentul respectiv, nava nu a avut la bord muniţie, transportînd mărfuri generale. Toate acestea dovedesc asumarea cu bună ştiinţă a acţiunii de dezinformare a opiniei publice de către autorul articolului şi de trustul de presă Intact.


În ceea ce priveşte legalitatea transportului de muniţie prin Portul Constanţa, autorul articolului poate contacta Agenţia Naţională de Control al Exporturilor, instituţie aflată în coordonarea Ministerului Afacerilor Externe." (Departamentul de Comunicare Publică, 9 aprilie 2008)


Poziţia Jurnalului Naţional

Preşedintele Băsescu, prin purtătorul său de cuvînt, Valeriu Turcan, nu răspunde problemei de fond pe care a ridicat-o articolul respectiv. Adică, fiindcă am constatat că e nevoie de o traducere din română în română, dacă Omar Hayssam ar fi fugit din ţară cu nava Iman T, printre oi, aşa cum domnul Băsescu a spus-o apăsat în două rînduri, în intervenţii publice, la bilanţul Parchetului General şi în emisiunea domnului Paul Grigoriu, la Radio România Actualităţi. Iar documentele şi informaţiile aflate în posesia ziarului nostru relevă că la data de 30.06.2006, cînd susţine Administraţia Prezidenţială că ar fi plecat Omar Hayssam la bordul Iman T, nava respectivă nu transporta nici măcar un singur animal, fie el oaie sau altă vietate.


Jurnalul Naţional nu l-a acuzat nicăieri, în cadrul articolului, pe domnul preşedinte Băsescu de faptul că ar fi avut cunoştinţă de operaţiunea de export de armament derulată prin intermediul navei Iman T. De altfel, pe prima pagină a ziarului, o ipoteză, nu afirmaţie, a fost că domnul Băsescu ar fi putut fi dezinformat de Serviciile Speciale. În acest caz, ori Administraţia Prezidenţială a citit alt articol, ori eu nu mai am proprietatea termenilor limbii române pe care-i folosesc în scris, ori Palatul Cotroceni ne face gratuit procese de intenţie. Publicarea documentului datat 2008, demersul asumat al Jurnalului Naţional, a vrut să aducă la cunoştinţa opiniei publice faptul că nava suspectată de a-l fi transportat ilegal pe singurul terorist (condamnat de instanţă) din România în exteriorul ţării, armatorul Mustafa Tartoussi (inculpat tocmai pentru că ar fi favorizat fuga lui Omar Hayssam) şi firma sa de agenturare au efectuat şi efectuează transporturi de armament cu aprobarea autorităţilor. Dacă, totuşi, aşa cum susţine Administraţia Prezidenţială, Omar Hayssam ar fi fugit cu ajutorul lui Mustafa Tartousi pe Iman T, se ridică întrebarea legitimă de ce statul român aprobă, în continuare, ca transporturi de armament dintr-o ţară nemembră a NATO (Serbia) către o altă ţară nemembră NATO (Egipt) să se desfăşoare prin intermediul acestor persoane şi entităţi juridice, suspectate public de complicitate la fuga singurului terorist condamnat de instanţele româneşti. Jurnalul Naţional nu a susţinut că transportul de muniţie ale cărui documente le-a publicat ar fi ilegal, ci, dimpotrivă, a precizat că organele competente ale statului şi-au dat acordul pentru efectuarea lui.


În logica unui război politico-mediatic pe care şi l-a asumat, pe care nu-l înţelegem, dar de care nu putem decît să luăm act, domnul Băsescu, încurajat de mediocrii din jurul domniei-sale, ia drept atacuri personale pînă şi articolele de ziar din care ar putea să-şi extragă atît de folositorul şi probatul caracter de victimă. Jurnalul Naţional a scris, scrie şi va scrie despre politicienii români, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu, fără a-şi face o obsesie din asta şi fără a se preocupa dacă textele deranjează sau nu. Dacă oamenii politici generează subiecte, le reflectăm; dacă nu, nu. Depinde numai de ei dacă sînt în stare să-şi valorifice capitalul electoral generat de mediatizarea faptelor şi spuselor lor sau, dimpotrivă, să şi-l prăbuşească...



Jurnalismul: meserie, haine grele

Ziarul nostru, de la cel mai proaspăt angajat şi pînă la conducerea sa editorială, nu ia lecţii profesionale de la Valeriu Turcan. De altfel, dat fiind că între subsemnatul (autor al articolului respectiv) şi domnul Turcan este o diferenţă profesională şi de palmares cît Groapa Marianelor, nu pot să discut nici măcar polemic cu domnia-sa pe teme profesionale care, pur şi simplu, l-ar putea copleşi. Înţeleg impulsul mediocrului care vrea să se caţăre profesional apăsînd pe umerii unui nume consacrat, însă, din nefericire pentru domnia-sa, timpul meu e limitat şi, în plus, nu simt nevoia să legitimez ca personaj public un cetăţean care, din perspectiva rigorilor acestei meserii, pur şi simplu nu există.


×